Ayşegül Tecimer, Fas'ta yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Ayşegül Tecimer, Fasta yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 19:49

"Hırsızlık malını bilerek almak, saklamak, aracılık etmek" ve "tarihi eser kaçakçılığı" gibi suçlamalarla aranan Ayşegül Tecimer, Fas’ın Marakeş kentinde yakalandı.

Haberin Devamı

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan özel ekip, Fas Ulusal Polis Teşkilatı yetkileriyle irtibata geçerek, Tecimer hakkındaki bilgileri arktardı.

Görevlendirilen özel ekip, Fas’a giderek Fas polisi ortak bir operasyon düzenledi. "Mumya" kod adıyla düzenlenen operasyon sonucu Tecimer, bu sabaha karşı Marakeş’te yakalandı.

Tecimer, yarın iade amacıyla mahkeme önüne çıkacak.

HAKKINDA 4.5 YIL HAPİS KARARI VAR

Ayşegül Tecimer hakkında, Amasya 1. Asliye  Ceza Mahkemesi’nce verilen 4.5 yıl hapis cezası bulunuyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı  bünyesinde kurulan özel ekip ve Fas polisinin ortak operasyonu ile  yakalanan Tecimer hakkında Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen hapis kararı dolayısıyla İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Amasya Beyazıt Kütüphanesi’nden 1994 yılında çalınan ve Hazreti  Muhammed’in 18. kuşaktan torunu olduğu belirtilen Ali Bin Muhammed  tarafından ceylan derisine yazılmış tarihi Kuranıkerim, Tecimer’in  oturduğu Beylerbeyi’ndeki Sadullahpaşa Yalısı’nın bahçesinde bir  naylon torba içinde bulunmuştu.

Tarihi el yazması Kuranıkerim’in evinin bahçesinde bulunmasıyla  ilgili olarak hakkında Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan ve tutuksuz yargılanan Tecimer, 13 Nisan 1997 tarihinde sonuçlanan  davada 4.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ayşegül Tecimer, bu  karardan çok kısa bir süre önce yurtdışına çıkarak, ABD’nin Miami  kentine gitmişti.

Öte yandan, Sadullahpaşa Yalısı ile yine Tecimer’e ait restorasyonu yapılan Kanlıca’daki köşk ve müştemilatındaki aramalarda da yetkili  makamlara bildirimi yapılmamış 336 kalem kültür varlığı ele  geçirilmişti.

Bu eserlerle ilgili olarak, Üsküdar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde  hakkında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na  muhalefet suçlamasıyla dava açılan Tecimer, 14 Haziran 1996 tarihinde  1 yıl hapis ve 975 bin lira para cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı
Tecimer’in duruşmalardaki iyi hali dikkate alınarak önce 10 ay  hapise indirilen ceza, toplam 3 milyon 812 bin 500 lira para cezasına  çevrilerek tecil edilmişti.

Mahkemenin bu kararı, Yargıtay’ca bozulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!