AYM kararını beklerken tahliye oldu

Güncelleme Tarihi:

AYM kararını beklerken tahliye oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 17:17

Balyoz Davası'ndan verilen 16 yıl hapis cezası, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali olduğu' yönündeki kararından sonra kaldırılmasına rağmen, İstanbul merkezli 'Gizli Bilgi ve Belge Bulunma Davası'ndan aldığı 5 yıl 7 aylık hapis cezasından dolayı cezaevinden çıkamayan Kurmay Albay Koray Eryaşa, infazının tamamlanmasının ardından tahliye oldu. Balyoz davasından cezaevinde kalan tek asker olan Eryaşa, mutluluğunu ailesiyle yaşadı.

Haberin Devamı

-EMEKLİ Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa’nın Balyoz Davası’ndan aldığı 16 yıl cezanın infazı, Anayasa Mahkemesi'nin 'adil yargılama yapılmadığı' kararının ardından 18 Haziran’da diğer 230 sanıkla birlikte durduruldu. Balyoz sanıkları kararın sonrasında birer birer tahliye edilirken Eryaşa, İstanbul Gizli Belge Bulundurma Davası’ndan aldığı 5 yıl 7 ay ceza nedeniyle özgürlüğüne kavuşamadı.

İzmir Şirinyer Cezaevi’nde bulunan Eryaşa, bu davadan aldığı ceza için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak başvuru aylardır sonuçlanmadı.

Eryaşa, henüz sonuç alamazken 5 yıl 7 aylık cezası doldu. Dün akşam saatlerinde savcı, evrakları tamamlanan Eryaşa’yı bir gün önce tahliye etti.

Haberin Devamı

İzmir Merkez Komutanlığı önünde eşi Neşe Eryaşa ve avukatı Murat Ergün ile duygularını aktaran Koray Eryaşa, henüz tam sevinemediklerini dile getirerek Şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi hala bunları görmemekte direniyor. 11 ay geçti. 11 aydır bu karar verilemediğinden çocuklarından ailelerinden uzakta arkadaşlarımızla masumiyetimizin ispatlanmasını bekliyoruz. O yüzden AYM Başkanı ve değerli üyelerinden ricamız, 6 hafta oldu raportör raporu tamamlayıp teslim edeli. Ama bu kararı ne hikmetse bir türlü vermiyorlar. Bu davanın usulden değil esastan bozulması gerekir. Çünkü bir tane bile delil yok. AYM kararı sonrası benim açımdan bir şey değişmeyecek. Ama içerde kalan arkadaşlarımız açısından çok şey değişecek. Benim açımdan şu etkili olacak. Hala ben bu cezanın infazını tamamlayıp da dışarı çıkmış biriyim. Ben böyle bir suç işlemedim. Benim suçsuzluğum masumiyetim her şeyiyle ortada. Hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi bizim için bu ülkede çok önemli. Bu hukuk herkese lazım. Sadece bize lazım değil. Yarın öbür gün onlar da emekli oldukları zaman bu işlerden ayrıldıkları zaman onların da ihtiyacı olacak hukuka. Bunu da göz ardı etmemelerini bekliyoruz.”

KONJONKTÜRE GÖRE DEĞİL ADALETE GÖRE DAVRANMAK GEREK

Haberin Devamı

Eryaşa’nın avukatı Murat Ergün ise AYM’ye bir kez daha çağrı yaptıklarını vurgulayarak, “Bugün Koray yattığı biterek çıktı. 5 yıl 7 ay. Yarın öbür gün AYM’den ‘Haksız olarak içerde kaldı adil yargılanmadı’ şeklinde dair bir karar çıkarsa bu sefer Koray onlara pardon diyecek. Ve bu nasıl telafi edilecek? Şu an içerde olanların durumu ne olacak? Artık konjonktüre göre davranmak değil adalete göre davranmak gerektiğine inanıyoruz ve içerde olanların da bir an önce AYM tarafından karar verilerek özgürlüklerine kavuşturulmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

5 KİŞİ HALEN TUTUKLU

İstanbul’daki Gizli Belge Bulundurma Davası’nda 43 TSK mensubu hakkında verilen cezalar 6 Aralık 2013’te Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nce onaylandı. Sanıkların 6 Ocak 2014’ten itibaren AYM’ye yapılan bireysel başvuruları ise aradan geçen 11 aya rağmen karara bağlanmadı. 43 sanıktan ikisi Balyoz Davası’ndan yattığı süre göz önüne alınıp tahliye edilirken, halen cezaevinde 6 kişi tutuklu bulunuyor. 35 kişi hakkında ise yakalama kararı var. Cezaevinde tutuklu bulunanların 3’ü subay, 1’i astsubay, 1’i uzman çavuş ve bir sivil memur. Albay Koray Eryaşa dışında, Albay Necmi Yıldırım Ankara’da, Yarbay Tamer Çetin Şirinyer’de, Astsubay Adnan Yılmaz ve Uzman Çavuş Alpay Aksu Eskişehir’de, kadın sivil memur.

AYM kararını beklerken tahliye oldu
AYM’yi beklerken cezasını doldurdu

BAKMADAN GEÇME!