AYM’den iade

Güncelleme Tarihi:

AYM’den iade
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2014 01:37

HSYK düzenlemesi önceki gece Resmi Gazete’de yayımlanır yayımlanmaz CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti. 46 maddelik yasanın 23 maddesiyle ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal talebinde bulunan CHP’nin dosyasını AYM, “Usul hatası var” diyerek iade etti.

Haberin Devamı

HSYK Kanunu’nun “yok sayılması” istemiyle yaptığı başvuru üç günde kanun “Resmi Gazete’de yayınlanmadığı” ve başvuru süresi başlamadığı için reddedilen CHP, dün sabah HSYK Kanunu’nun iptali istemiyle ikinci kez AYM’ye başvurdu. AYM, CHP’nin ikinci kez yaptığı başvuruyu hiç bekletmeden aynı gün saat 17.00’de incelemeye aldı. AYM ilk incelemesini jet hızıyla tamamladı ve dava dilekçesinde tespit edilen eksikliklerin tamamlanması üzere CHP’ye iadesine karar verdi. AYM heyeti, iptali istenen hükümlerin bazı fıkraları için gerekçe yazılırken, bazıları için yazılmadığını tespit etti. Heyet “eksik gerekçe” nedeniyle dava dilekçesini CHP’ye iade etti. CHP, dilekçeyi yenileyip pazartesi günü üçüncü kez AYM’ye başvuracak. AYM, iptal kararı verse de Adalet BAkanı Bozdağ tarafından HSYK’nın yönetimine atanan isimler etkilenmeyecek.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kanunun anayasaya aykırılığını şöyle anlattı:

“Bu yasayla HSYK Adalet Bakanı’nın emrine verilmektedir. Bu, kuvvetler ayrılığı ilkesine çok açık bir şekilde aykırıdır. Mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlerin teminatı ilkesine çok açık bir şekilde aykırıdır. Böylesi bir düzenleme Anayasa’nın 2. maddesinde yazılı olan hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Çünkü hukuk devletinde idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine tabidir. Kanun zoruyla kamu görevlileri görevlerinden alınırsa bunların bu işleme karşı idari yargıda dava açma hakları ellerinden alınmış olur. Açıkça yargı denetimini yok etmeyi hedefleyen bu düzenleme hukuk devleti ilkesine, idarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine tabii olacağı ilkesine ve herkesin hakkını arayabileceği yargı önünde hak arama özgürlüğüne aykırı bir düzenlemedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!