Aykut ne var ne yok anlattı

Güncelleme Tarihi:

Aykut ne var ne yok anlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 09:47

Fenerbahçe Kulübü Sportif Direktörü Aykut Kocaman, Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki basın odasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe Kulübü Sportif Direktörü Aykut  Kocaman, son dönemde takımın disiplin talimatlarına aykırı hareket eden  futbolcularıyla ilgili gerekli değerlendirmeleri yaparak, ceza vereceklerini  söyledi.
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki basın toplantı odasında, asbaşkan  Şekip Mosturoğlu ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kocaman,  “Nasıl ödül varsa, ceza da olacaktır. Bu cezalar futbolcuların motivasyonlarını  arttırmaya yönelik olacaktır” dedi.
Kocaman, “Disiplin talimatnamemize uygun şekilde, adı geçen oyuncular  dahil olmak üzere bütün oyuncularımızla ilgili çeşitli yaptırımlar  uygulanacaktır. Kulübün medyadaki görüntüsüne, saha içindeki görüntüsüne zarar  verdiğini düşündüğümüz oyuncularla ilgili tabii ki yaptırımımız olacak. Nasıl  ödül varsa, ceza da olacaktır. Bu cezalar motivasyonlarını artırmaya yönelik  olacaktır” ifadesini kullandı.
Herhangi bir oyuncuyu kadro dışı bırakıp, bırakmadıkları sorusuna  Kocaman, “Bu haberlerin ne şekilde yayıldığını bilemiyorum. Böyle şey şu an için  söz konusu değil. A2'ye sadece antrenman yapmaları için gönderebiliriz, ancak  böyle birşey de yok. Bunun dışında pek çok şeyi açıkçası ben bu sabah sayenizde  öğrendim” diye konuştu.
Son dönemde takımda disiplinsizlikler yaşandığı ifade edilerek yöneltilen  soruya da Kocaman, şöyle yanıt verdi:
“Son dönemde yaşanan olaylar 20 yıl evvel ben burada futbol oynarken de  yaşanıyordu, 20 yıl sonra yine burada olursak, yine yaşanacak olaylar. Bu takım  sezona başladı, 8 maçta, 8 galibiyet alırken de aynı oyuncular ve üç aşağı beş  yukarı aynı yaşamları vardı. 8 maçlık periyotta takım sıkıntılı sonuçlara  giderken de aynı oyuncular, aynı davranışlar içindeydiler. Bunları benimsediğim  ve doğru bulduğum şeklinde anlaşılmasın. Değişen tek şey var, topun 3 direk  arasından geçmemesi. Bunun dışındaki çok şey kulübümüzde aynı şekilde devam  ediyor.”
Profesyonellik, kulübe bağlılık ve benzeri şeylerde futbolcularından  biraz daha fazlasını beklemenin hakları olduğunu kaydeden Kocaman, yaptırımlar  konusunda yüksek bir irade göstereceklerini ifade etti.
Kazım'ın kazasıyla ilgili kulübün internet sitesinde yapılan açıklamalar  konusunda amaçlarının, doğruyu söylemeye giden bir durum yaratma çabası olduğunu  dile getiren Aykut Kocaman, “Cezalarıyla ilgili, yakında göreceksiniz, tüm  çalışmalar yapılıyor. Cezalar, disiplin talimatnamemizde ne varsa, ona uygun  yapılacaktır. Net hale geldikten sonra bunu beyan edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

“HATA YAPANLARDAN BİRİSİ DE BENİM, KENDİMİ SIYIRMANIN ANLAMI YOK”

Haberin Devamı

Aykut Kocaman, yaşananlar karşısında sessiz kaldığı yönündeki eleştiriler  hatırlatılarak, yaşanan disiplinsizliklerde kendisini sorumlu tutup tutmadığı  yönündeki bir soruya, “Sıkıntılı bir durum varsa, hata yapanlardan birisi de  benim. Kendimi sıyırmanın bir anlamı yok. Bulunduğum konum, özellikle çok tanımlı  bir pozisyon almadığı için teknik direktör vasfımdan dolayı, özellikle geri  planda kalmaya çalışıyorum. Çalışan insanlar sıkıntı hissetmesin diye mümkün  olduğunca arka planda kalmaya çalışıyorum. Çok fazla açıklama yapmayarak,  pozisyonu kavramak, rahatsız edici olmamaktı esas düşüncem” diye yanıt verdi.
Yapması gerekenin, futbolcuların kulübe ve profesyonelliğe olan  saygılarını bir milim daha attırmaya yönelik çalışmalar olduğunu kaydeden  Kocaman, “Bu da Aykut Kocaman'ın sihirli değnekle dokunuşuyla olmayacak.  Özellikle oyuncuların, para kazandıkları işe ve kulübe olan saygılarını  arttırmaları en büyük çabam olacaktır. Katkım olursa doğruyu yaptığımı  düşüneceğim” dedi.

Haberin Devamı

ROBERTO CARLOS VE GUIZA'NIN YURT DIŞINDA ÇIKAN AÇIKLAMALARI

Roberto Carlos ve Güiza'nın yurt dışındaki medya organlarına yansıyan,  gitmek istediklerine ilişkin haberlerle ilgili soruya Kocaman şöyle yanıt verdi:
“Şu an devam eden bir lig var. Tabii ki bu futbolcularla konuştum.  Niyetlerini, ne demek istediklerini çok net şekilde algılamaya çalışıyorum. Bu  sözlerin çoğunluğunun gerçek dışı olduğunu beyan ediyorlar. Öncelikli olarak,  kişilerin kendi beyanları makbuldür. Yalan söylediklerini düşünmek ve bu yolda  ilerlemek, en azından benim için pek doğru bir davranış şekli değil. Yürüyen bir  lig var. Avrupa ve kupa maçlarıyla 4 resmi maçımız var. Bu tip söylemlerde  bulunmak için doğru bir zaman değil. Kulübümüzün yapması gerekenleri sağlıklı bir  şekilde düşüneceğiz. Lig bittikten sonra son derece net bir şekilde ortaya  koyacağız.”
Bu durumun takıma zarar verip vermediği sorusunu da Kocaman, “Çok net  bir şey bu. Bütün dünyada, bütün kulüplerde sık rastlanan durumlardan biri.  Cristiano Ronaldo 'Gideceğim' diye tutturdu ve gitti. Basit ve net bir örnek. Bu,  artık olağan karşılamamız gereken, hepsinin iç dünyasından geçen duygu ve düşünce  bütünü. Bizim görevimiz, bunları takıma zarar vermeden, özellikle bertaraf etmeye  çalışmak. Bu çok kolay birşey de değil. Globalleşen dünyada şöhret sahibi, aynı  zamanda genç insanlar, hepsini kontrol altında tutabileceğinizi düşünmek bence  biraz fazla hayalcilik” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

“DAUM İLE ARAMDA SOĞUKLUK YOK”

Kocaman, teknik direktör Christoph Daum ile aralarında soğukluk bulunduğu  yönündeki değerlendirmeler konusunda da şöyle konuştu:
“Daum ile ilişkim açısından söyleyeyim, bu pozisyonu deneme yanılma  yoluyla, icracıların alanları, teknik adamların alanı açısından dikkat ederek  götürmeye çalışıyorum. Daum ile aramda olumsuz bir etken yok. Olumsuz  söyleyeceğim hiçbir şey yok. Aramda soğukluk yok. Profesyonel dünyamda bu şekilde  soğuklukların yeri yok. Dünyaya bakışımız, futbola bakışımız farklı olabilir, ama  bunlar profesyonel dünyamı etkilemez.”
Bulunduğu göreve, başkan Aziz Yıldırım'ın bir telefonu sonunda 5 saniye  içinde karar verdiğini belirten Kocaman, aldığı ücret konusunda yazılanlara da  değinerek, “Çok dikenli bir yol olduğunu, kolay bir yer olmadığını biliyorum.  Tamam deyip bu işe girdim. Aziz Yıldırım ile konuşmamdan sonra 1 lira bile para  konuşması yapmadım. Bunun iyi bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Yazılanlar ve  çizilenler için bir taraftan da 'Keşke öyle olsaydı' diyorum. Burada bana verilen  paranın bir misline yakın bir ücretle diğer takımlarda çalışıyordum” diye  konuştu.
Daum'a kişisel olarak uyarıda ve telkinde bulunmasının mesleki anlamda  doğru olmadığını aktaran Aykut Kocaman, “Kendisinin durumla ilgili  değerlendirmeleri doğal olarak iç işlerimizdir. Sıkıntıları olduysa, sıkıntılar  tespit ettiyse, onlar bizim aramızda olanlardır. Bunları kamuoyuna karşı, amiyane  tabirle yatak odası dediğimiz yeri açmanın bir anlamı var mı? Bu kadar çaplı bir  teknik adamın duruma uygun değerlendirme yapmamış olması mümkün değil. Daum ile  birlikte duruma yönelik tespitlerde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“BALANSIMIZIN TAMAMEN OTURMAYA İHTİYACI VAR”

Son dönemde Fenerbahçeli futbolcuların saha içinde yaşadıkları  tartışmaları disiplin suçu olarak görüp görmedikleri sorusuna Kocaman, şu yanıtı  verdi:
“Problem görmüyoruz diye geçiştirmenin anlamı yok. Bu, var olan  sorunları halı altına atmamıza neden olacaktır. Oyuncuları, yaptıklarının doğru  olmadığına dair bilgilendirmemiz, bu anlamda da eğitmemiz gerekiyor. Şu faktörü  göz ardı etmemek lazım. Son yıl özellikle kulübümüz sonuç anlamında yıprandı.  İddialı başladık, saha içindeki gerginliklerin ana nedenlerinden birisini, aşırı  isteklilik olarak görüyorum. Aşırı isteklilik ve ihtiras hali zaman zaman  yarardan çok zarara doğru götürebiliyor. Sportif anlamda iyi değil, dengeler  bozulmaya başlıyor. Balansımızın tamamen oturmaya ihtiyacı var.”

“PİŞMANLIK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Aykut Kocaman, teknik direktörlükte daha farklı pozisyonlarda olabileceği  ifade edilerek, Fenerbahçe'de üstlendiği zor görevden dolayı pişmanlık duyup  duymadığı şeklinde yöneltilen soruya, “Pişmanlık söz konusu değil” yanıtını  verdi.
Kocaman şöyle konuştu:
“Bu takımın temsilcilerinden birisi olmak son derece onurlu ve gururlu.  Profesyonel futbol tarihinin en fazla gol atan futbolcusu olarak bu gururu zaten  yaşadım. Pişmanlık kelimesi bu kelimelerin yanına eklenemez. Tabii ki  bilinmezlerle dolu olması sıkıntılar yaratıyor. Nereye kadar gitmek gerekiyor,  nerede durmak gerekiyor, bilgi ve becerime göre yapmaya çalışıyorum. Bu da zaman  zaman sıkıntılı anlar yaşatıyor. Bunun altından kalkamasam bile esas olan  Fenerbahçe Kulübü'nün bunu uygulamaya devam etmesidir.”

AYKUT KOCAMAN'IN YETKİLERİ

Aykut Kocaman, üstlendiği görevde yetkisinin ne olduğu sorusunu da şöyle  yanıtladı:
“Sayın başkan, imza töreninde bir cümle söyledi. 3 yıl içinde işler  yolunda giderse, özellikle kulübümüzün profesyonel anlamdaki temsilcisi olacağımı  söyledi. Esas kritik yer burası. Tabii ki böyle değil şu anda. Böyle olması da  doğru değil. 50 küsur yıldır Fenerbahçe lig tarihinde ve bu tarih boyunca  oluşturulmuş alanlar var. Kulüpler Türkiye'de iki ayak üzerinde durur. Başkan ve  yönetim kurulu, ikincisi de teknik direktör. En büyük gücü, formayı tutar ve  verirler. Fenerbahçe Kulübü 10-11 yıllık yapılanması içinde bir adım daha atmaya  karar verdi. Bunun için de ben seçildim. Türk futbolunda buna benzer pek çok  insan geldi ama, ciddi anlamda futbol takımının bütün her şeyinin teslim  edileceği pozisyon çok fazla uygulanan bir şey değildi. Kendime belli bir dönem  içinde bir alan yaratmak durumundayım, bu 3 veya 5 ayda olacak bir şey değil.  Aynı şey teknik direktör için de geçerli. Teknik direktörün işine karışmak olmaz.  Bu her şeyden önce ayıp. Çalışana karşı büyük bir saygısızlık. Yarın olacak  şeylerde, eğer teknik direktör vahim hata yapıyorsa, hırsızlık, yolsuzluk ya da  işbilmezlik konusu varsa, o zaman profesyonel çalışan devreye girmelidir. Teknik  direktör, adı üstünde uzman bir kişidir. Sadece Daum için söylemiyorum bunu.  Yarın kim olursa olsun aynı şey geçerli. Evet, biz Türkiye'de yaşıyoruz,  kendimize ait koşullarımız var, ama diğer tarafıyla bu pozisyon yaratıldıysa, ben  olsam da olmasam da teknik direktöre işini öğretme pozisyonu değildir.”

MOSTUROĞLU: 'CEZALAR BİZİ YILDIRAMAZ'

 Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip  Mosturoğlu, kulübün haklarını her platformda savunacaklarını belirterek,  “Cezalar bizi yıldıramaz” dedi.
Sportif direktör Aykut Kocaman ile Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın  basın toplantı odasında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Mosturoğlu,  Aziz Yıldırım'ın, Eskişehirspor maçı sonrası yaptığı açıklamaların ardından ceza  kuruluna sevk edildiği hatırlatılınca, daha önce diğer kulüp yöneticilerinin  yaptığı açıklamaları ve federasyonun bu açıklamalar karşısındaki davranışlarını  örnek gösterebileceklerini söyledi.
Mosturoğlu, “Başkanımızın söylediği gibi cezalar bizi yıldıramaz. Biz,  Fenerbahçe'nin haklarını her platformda korumak için elimizden geleni yaparız. Bu  konuda verilecek cezaların bizim için bir önleyiciliği olmaz. Başkanımıza  verilecek cezalardan bahsediliyor. Öyle bir şey olursa, geçmişte Sayın Haldun  Üstünel'in, Sayın Yıldırım Demirören'in konuşmalarında ne gibi tavırlar  sergilemiş federasyon, oturur, değerlendiririz” diye konuştu.
Mosturoğlu konuyla ilgili olarak Aziz Yıldırım'ın tavrının sadece hakem  hatalarıyla ilgili olmadığını, federasyonun bütün kurullarıyla ilgili genel bir  tepki olduğunu da dile getirdi.
Galatasaray cephesinin, Aziz Yıldırım'ın açıklamalarının kendi maçlarının  hakemini etkilediği iddiasında bulunduğu kaydedilerek yöneltilen bir soru üzerine  Mosturoğlu, sarı-kırmızılı yönetiminin bu yönde bir açıklaması olmadığını ifade  etti ve Galatasaraylı futbolcu Mustafa Sarp'ın açıklamalarına vurgu yaptı.  Mosturoğlu, “Maçta formasını yırtacak kadar sinirlenen bir futbolcunun maçtan  sonra da sağlıklı düşünemediğini tahmin ediyorum. Açıklamasını maçın heyecanına  ve ağırlığına bağlıyorum” dedi.

“BU MODELDE ISRARCIYIZ”

Sportif direktörlük modelinde ısrarlı olduklarını kaydeden Şekip  Mosturoğlu, “Sayın Aykut Kocaman liderliğinde, profesyonel sportif direktörlük  görevinde ısrarcıyız” dedi.
Medyada, kulüpte ve takımda sanki yangın varmış gibi konuların  dillendirildiğini savunan Mosturoğlu, “Unutmayalım ki bu takım ligin belli  bölümünü çok önde götürdü. Çok başarılıydı. Bunlarla ilgili planlama ve çalışma  Aykut Kocaman ve ekibi tarafından kurgulanıyordu. Gerekli çalışmaları yine  Kocaman ve arkadaşları yapıyor. Biz bu modelde ısrarcıyız. Sayın Aykut Kocaman  liderliğinde, profesyonel sportif direktörlük görevinde ısrarcıyız. Modern  futbolda olduğu gibi, bu sistemi büyütmek ve başarılı hale getirmek istiyoruz”  şeklinde konuştu.
Fenerbahçeli yönetici, seyircilerine karşı ilk iç saha maçını Türkiye  Kupası'nda oynayacaklarını hatırlatarak, taraftarları tribüne beklediklerini de  ifade etti.
Seyircisiz maçlarda konsantrasyon noktasında zorlandıklarını kaydeden ve  takıma verilen iki maçlık seyircisiz oynama cezasının ağır bir karar olduğunu  savunan Mosturoğlu, şunları kaydetti:
“7-8 kişinin bir kulübe ne kadar zarar verdiğini, tahmin ediyorum o 7-8  kişi anlamıştır. Taraftarımızın büyük çoğunluğu, bu olayları engellemek için  gayret sarf etmektedir. Bundan sonraki ilk iç saha maçı Türkiye Kupası maçları  olacak. Büyük bir katılım bekliyoruz. Bilet fiyatlarını kale arkası için 22 lira  olarak belirledik. Büyük bir indirim yaptık. İçinde bulunduğumuz ortam, yüzüncü  yılın bu haftalarında karşılaştığımız duruma benziyor. Taraftarda büyük bir  kenetlenme olmuştu. İnanıyorum ki bu kenetlenme Türkiye Kupası maçlarında  sağlanacak. Takımı taraftardan yoksun bırakanlar üzülerek seyrediyordur.”
Bir soru üzerine, Aykut Kocaman'ın, yönetim kurulu toplantılarına  katıldığını belirten Mosturoğlu, “Futbol faaliyetiyle ilgili her konuda  muhatabımız o. Daum'un ve Aykut Kocaman'ın kararları neticesinde Carlos ile  ilgili karar verilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!