Aydın Doğan Ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan Ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2010 00:00

Aydın Doğan Vakfı tarafından 1996’dan bu yana düzenlenen “Aydın Doğan Ödülü” bu yıl “Sinema” dalında verildi. Türk sinemasının son yıllardaki kimlik arayışının tüm dünyanın dikkatini çeken çarpıcı örneklerini vermesi nedeniyle ödüle yönetmen Nuri Bilge Ceylan layık görüldü.

AYDIN Doğan Vakfı tarafından bu yıl “Sinema” dalında verilen “Aydın Doğan Ödülü”ne, yönetmen Nuri Bilge Ceylan layık görüldü.

Aydın Doğan Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1996 yılından bu yana düzenlenen ödülün, Türk sinemasında yaşanan olumlu gelişmeler gözönüne alınarak bu yıl “Sinema” dalında verilmesine karar verildi.
Aydın Doğan Ödülü, Türkiye’de kültür, sanat, edebiyat ve bilim eserlerini yaratıcılarının kişiliğinde, çeşitli dallar için verilen uğraşları, özveriyi, kaliteyi ve mükemmelliğinin yanı sıra emek verenlerin çalışma ve birikimleriyle ulusal ve uluslararası platformda övgü kazananları, mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarılar doğrultusunda ödüllendirerek, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla veriliyor.

Seçkin jüri

Ödülün bu yılki seçici kurulunda, Doğan Hızlan, Tarık Akan, Mithat Alam, Tevfik Başer, Atilla Dorsay, Prof. Dr. Oğuz Onaran, Murat Özer, Prof. Dr. Sami Şekeroğlu ve Azize Tan yer aldı.

Gençlere örnek

Seçici kurul, Türk sinemasının yakın zamandaki büyük atılımının önde gelen isimlerinden biri olması, Türk sinemasının son yıllardaki kimlik arayışının tüm dünyanın dikkatini çeken çarpıcı örneklerini vermesi, aldığı ödüller ve kazandığı başarıyla genç kuşaklara örnek olması nedeniyle Nuri Bilge Ceylan’ı ödüle değer buldu. Aydın Doğan Ödül’ü, 13 Nisanda İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenecek törenle Ceylan’a verilecek.

Cannes’ın da en iyisi seçildi

Nuri Bilge Ceylan, 2008’de Üç Maymun ile 61. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülmüştü. 2009’da Cannes ana yarışmada jüri üyesi olan Ceylan’a, 2009 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü de verildi.

Sihirli Flüt’ten şifa notaları

ÜNLÜ flüt virtüözü Şefika Kutluer bu akşam Aksanat’ta ilginç bir konsere imza atacak. Amerikalı piyanist Maribeth Gowen eşliğinde bir resital verecek olan sanatçı müziğin şifa gücüne vurgu yapacak.
Japon bilim adamlarının su kristallerinin mikroskop altında resimlerini çekerek ispat ettikleri etkiyi anlatacak olan Kutluer, dinleyicilerin müziğinden şifa almalarını sağlayan, deneysel bir konser verecek. Müziğin, insan vücudunun yüzde 70’ini oluşturan su üzerindeki etkisi anlaşılınca, nasıl şifa verdiği de ortaya çıkıyor. Yaptığı birbirinden ilginç ve ses getiren projelerle tanınan Kutluer, Aksanat’taki resitalinden önce göstereceği su kristali fotoğrafları eşliğinde bu konuyu açıklayacak.

Kelepir Titian tablosu

VENEDİKLİ ünlü ressam Titian’ın yaklaşık 14 milyon TL değerindeki şaheserinin, İngiltere’de yapılan bir müzayedede yanlışlıkla 19 bin TL’ye satıldığı ortaya çıktı. Tablonun sahipleri kendilerine yeterli ekspertist hizmeti verilmediği gerekçesiyle davacı oldukları Christie’s müzayede eviyle mahkeme dışında anlaştı. Titian’ın 16. yy.’a ait “Salome with the Head of St John the Baptist” adlı eserinin oldukça ilginç bir hikayesi var. S.P.Morris Dickson ve kardeşi Glencorse Priestle, 1993’te evlerinden taşınırken Titian’ın şaheserini buluyor ve Christie’s müzayede salonuna satılması için veriyor. Eserin “orijinal” olmadığını düşünen aileye müzayede uzmanları da katılıyor ve sadece 19 bin TL’ye satıyor. Eserin yeni sahibi Luigi Koelliker, “paha biçilmez bir Titian şaheserine” sahip olduğunu anlıyor. Titian tablosuna şimdi 6 ila 14 milyon TL arasında değer biçiliyor. ?

Tablonun Van Gogh’a ait olduğu ispatlandı

HOLLANDALI ressam Vincent Van Gogh’a ait olduğu iddia edilen “Le Blute-Fin Mill” isimli tablonun empresyonist sanatçıya ait olduğu kesinleşti. Tablo, Hollanda’daki Zwolle kasabasında sergileniyor. İlk kez 1975 yılında kürator Dirk Hannema tarafından tablonun Van Gogh’a ait olduğuna dair bir saptama yapılmıştı. Ancak Hannema, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerle işbirliği yapmakla suçlandığından sözüne güvenilmemişti. ? DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ara Güler’in eşi toprağa verildi

FOTOĞRAF sanatçısı Ara Güler’in dün İstanbul’da vefat eden eşi Suna Güler (76) toprağa verildi. Suna Güler’in cenazesi, dün öğlen Teşvikiye Camisi’nde kılınan namazın ardından Feriköy Mezarlığı’nda defnedildi. Ara Güler’in taziyeleri kabul ettiği cenaze törenine, yakınlarının yanı sıra basın ve sanat dünyasından isimler katıldı. Cenazeye CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz ile Suna ve İnan Kıraç da çelenk gönderdi. Yazar Yaşar Kemal, Suna Güler’in çok iyi bir insan olduğunu ve ailesini yakından tanıdığını ifade etti.

Bursa Kitap Fuarı başlıyor

Bursa 8. Kitap Fuarı, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 27 Şubat 2010 Cumartesi günü kapılarını açıyor. 216 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek Bursa 8. Kitap Fuarı’nda söyleşi, panel, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 81 kültür etkinliği gerçekleştirilecek. Girişin ücretsiz olduğu fuar, 27 Şubat-6 Mart 11.00-20.00, kapanış günü olan 7 Mart 2010 tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

SERGİ

İki kentin aşkına uzatma

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) ev sahipliği yaptığı “Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk” sergisi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle 20 Mart 2010 tarihine kadar uzatıldı. Sabancı Holding’in katkılarıyla gerçekleştirilen sergide, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan dönemde, iki kent arasındaki etkileşim ve tarihsel birliktelik, Venedik şehir müzeleri ve Türkiye’deki müzelerden seçilen el yazmaları, tablolar, kaftanlar, halılar, paralar ve seramikler aracılığıyla anlatılıyor.

KONFERANS

Picasso ve erotizm
SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 16 Şubat tarihinde açılan “Picasso ? Suite Vollard: Gravürler” sergisi kapsamında düzenlediği sözel etkinliklerine Ali Artun’un “Modernizm, Erotizm ve Picasso” konulu konferansı ile devam ediyor. 27 Şubat Cumartesi günü 14.30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek konferansta modernizmle birlikte yeniden tanımlanan erotizmin Picasso’nun sanatına yansımaları konuşulacak.

GÖSTERİ

Gölge oyunu

JAPONYA’NIN geleneksel gölge oyunu “Prenses Kaguya’nın Hikayesi” 27 Şubat?20 Mart tarihleri arasında Bursa, İzmir, Mersin, Ankara ve İstanbul’da izleyicileriyle buluşacak. Kageboushi Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenecek olan Gölge Oyunu “Prenses Kaguya’nın Hikayesi” ve “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” kapsamında yıl boyunca gerçekleştirilecek diğer etkinlikler hakkında detaylı bilgi www.japonya2010.org adresinden öğrenilebilir.

KONSER

Berlin’in oda orkestrası

BERLİN Filarmoni Orkestrası’nın en son oda orkestrası topluluğu olan Berlin Filarmonik Kamerata, 1 Mart’ta CRR’de İstanbullularla buluşacak. konserde; Mendelson’un “No.10, Si minör senfonisi”, Respighi’nin “Antik Danslar ve Aryalar Süiti, No:3”, “Grieg’in Holberg Süiti, Op.40” ve Dvorak’ın Yaylı Çalgılar Serenadı, Mi Majör, Op.22” seslendirilecek. Pazartesi günü saat 20.00’de başlayacak konserin 29 ve 19 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!