Ayda12 bin araç çekiliyor

Güncelleme Tarihi:

Ayda12 bin araç çekiliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş ve Sarıyer çekici cenneti

İstanbul'da araçlar özel veya kamu hizmeti veren dört ayrı elden çekiliyor. Trafik Denetleme Şubesi ve Trafik Vakfı, hatalı park eden araçları çekerlerken, ilçe belediyelerinin Zabıta Kanunu'na dayanarak araç çekme hakları var. Tüm bunların dışında da özel çekiciler kişilerin talebine bağlı olarak arıza veya kaza durumunda araç çekiyor.

İstanbul'da trafiğe kayıtlı araç sayısı 1998 yılı rakamlarına göre 2 milyona yaklaşıyor. Bu araçların yılda 150 bini park yasağı olan bölgelerden veya ana arterlerden Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü veya Trafik Vakfı tarafından çekiliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi'nden başkomiser İhsan Kayol, bu iki kurumun ayda ortalama 12 bin araç çektiklerini söylüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi'nin 21 çekicisi var. Bunların 18'i şu anda faal olarak çalışıyor. Arıza nedeniyle sürekli değişen bu sayının 15'e kadar indiği oluyor. Usulsüz park etmenin cezası 5 milyon 600 bin lira. Trafik Denetleme'ye ait çekiciler, sürücüden ceza dışında çekici parası almıyor.

Trafik Vakfı'nın elinde ise 55 araç ve sürücü var. 24 saat hizmet veriyorlar. Gece toplam olarak 14-15 araç çalışıyor. Vakıf, hatalı park cezası dışında, 3 milyon 500 bin çekici parası alıyor. Vakfın elde ettiği gelir Emniyet Müdürlüğü'ne aktarılıyor. Trafik Vakfı'nın sivil sürücülerinin yanında mutlaka bir polis memuru bulunması gerekiyor. Çekilen araçlar en yakındaki veya o anda boş yeri olan vakıf otoparklarına çekiliyor. Ayrıca vakfın anlaşmalı olduğu özel otoparklar da var. Aracın otoparkta kaldığı gün kadar da ek ücret alınıyor. Vakfın dokuz kadar otoparkı var. Anlaşmalılarla birlikte toplam sayı 30.

İlçe belediyeleri 1608 sayılı Zabıta Kanununa dayanarak araçları çekme yetkisine sahip. İşgaliye'nin cezası 150 bin lira. Belediyelerin birçoğunun kendi çekici aracı var. İhtiyaca göre çekici hizmeti veren özel şirketler ile de anlaşma yapabiliyorlar. Özel çekicilerin sahibinden talep gelmedikçe araç çekme yetkisi yok. Ancak belediye ile yaptığı anlaşma ve Encümen kararı bu hakkı tanıyor. Özel şirketler belediye ile yaptığı anlaşmanın belirlediği kadar çekici ücreti alıyor.

Trafik Vakfı'na ait çekiciler teknolojik olarak dünya stardartlarında. Kaldır-götür denen sistemde araçlar vinç yardımıyla kaldırılıp, çekiciye konuyor. Bu sistem ile araçların zarar görme ihtimali en aza indiriliyor. Emniyet çekicilerinin ise yüzde 90'ı bu sisteme sahip araçlardan oluşuyor. 2918 Karayolları Trafik Kanunu'nun park yasağıyla ilgili 61. maddesi'ne göre çekilen araçlardaki hasardan polis sorumlu değil.

Trafikte 5 bölge

A- Eminönü, Fatih bölgesi

B- Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş ve Sarıyer'in bir bölümü

C- Üsküdar, Kadıköy ve sahil yolu

D- Havalimanı- Atatürk Havalimanı ve çevresi

E- Şahinler-Çevreyolu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!