'Ayak'lı kariyer

Güncelleme Tarihi:

Ayaklı kariyer
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2003 15:59

Ayak sağlığı konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden biri olan Opr. Dr. Selim Uluğtekin, bu alanda ilklere imza attı. Ayak taban, ayak bacak basıncının ölçülmesi, ayak tabanının belirlenmesini sağlayan bilgisayar destekli cihazlar geliştirdi. Ayak analizi laboratuvarı, ayakkabı tabanı ve sorunlu ayaklar için ayakkabı üretimi yapan bir atölye kurdu.

Haberin Devamı

Opr. Dr. Selim Uluğtekin, ayak sağlığı konusunda icatlara imza atmış bir isim. Ortopedi ve travmatoloji doktoru olan Uluğtekin, Türkiye'de 'ayak sağlığı' alanında yeni bir sayfa açtı. Ayak analizi laboratuvarı kurarak, ayak taban basıncının ölçülmesi, ayak tabanının belirlenmesi konusunda icatlar yaptı. 1999'da ayak-bacak gerilimini sayısal verilerle ifade eden bir cihaz geliştirdi. Bu buluşu nedeniyle ayak sağlığı konusunda yapılan bir konferansta, Belçika'ya davet edilen dünyanın en önemli 14 araştırmacısı arasında yer aldı.

Uluğtekin, 18 yıldır ayak hastalıkları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Çok yönlü çalışıyor. Sorunlu ayaklar için gerekli ayakkabıların olmadığını görünce, üretim yapmaya yönelmiş. Ortopedik ayakkabı alanında tasarım ağırlıklı bir üretim gerçekleştirmek için atölye kurmuş.

Haberin Devamı

1956 Ankara doğumlu Uluğtekin, İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olmuş. 1983'de İstanbul Şişli Etfal Hastanesi'nde ortopedi ve travmatoloji konusunda yüksek lisans yapmış. Daha sonra eğitimine farklı alanlarda devam etmiş. Yüksek lisansın ardından İTÜ İnşaat Fakültesi Mekanik Kürsüsü'nde kemik kırıklarının tespitinde kullanılan mekanik donanım konusunda deneysel bir çalışmada bulunmuş. Ardından İTÜ Spor Kulübü'nde 100 lisanslı sporcunun ayak ve yürüme sorunlarıyla ilgili araştırma yapmış.

BİYOMEDİKAL UZMANI

Daha sonra ortopedi uzmanı olarak çalışmaya başlamış. Bu sırada İstanbul Üniversitesi'nde biyomedikal mühendislik yüksek lisans programının kurulmasına ön ayak olmuş. Biyomedikal teknolojisi yüksek lisansı yaptığı üniversitede, bu konuda dersler vermeye başlamış.

Üniversitede çalıştığı kişilerle, ayak taban basıncının ölçülmesi için bilgisayar kontrollü bir elektronik cihaz geliştirmiş. Daha sonra ABD Teksas'ta bir sağlık merkezinde biyomekanik konusundan misafir araştırmacı olarak görev yapmış. 1998'de Türkiye'ye döndükten sonra yürüme ve ayak sağlığıyla ilgili çalışmalarına devam etmiş.

Selçuk Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Öztuğ Bildirici ile birlikte ayak sağlığı konusunda iki cihaz daha geliştirmiş. Ayak topoğrafyasının, yani ayak tabanının şeklinin belirlenmesine yönelik cihazlar da yapmışlar.

Haberin Devamı

Uluğtekin, bu çalışmaların ardından ayak analizi üzerine bir laboratuvar kurmaya karar verdiğini söylüyor.Bu laboratuvarı üç yıl önce kurmuş. Laboratuvarda, yürüyüş sırasında ayağın pozisyonlarını incelemeye yönelik bir analiz sistemi bulunuyor. Ayrıca ayak taban basıncının, ayak bacak geriliminin ölçümü ve ayak tabanı topoğrafyasının belirlenmesine yönelik üç cihaz yer alıyor.

AYAK YARDIMCILARI

Uluğtekin, ayak hastalıklarının tedavisinde ayak yardımcıları olarak adlandırılan, ayakkabı tabanı gibi unsurların çok önemli olduğunu söylüyor. Ayakkabıda taban yapımının önemli olduğunu görerek bu alanda üretime de geçmiş. Üretim için İTÜ'de öğretim üyesi Ömer Fatih Gökçen'den yardım almış.

Haberin Devamı

Üç yıldır ayakkabı tabanlarının bilgisayar destekli tasarımlarını yapıyor. Bu amaçla ayakkabı tasarımı ve üretimine yönelik bir atölye oluşturmuş. Şu anda sorunlu ayakları olan hastalar için ayakkabı tasarımı ve üretimine devam ediyor.

Uluğtekin, bu kadar işi yaparken çeşitli kuruluşlardan destek aldığını belirtiyor. Mekanikçilerden elektronik eşyacılara kadar, pek çok insanın katkılarıyla bunları başardığını vurguluyor. Ayakkabı üretiminin seri bir üretim olmadığını daha çok bir ar-ge çalışması niteliği taşıdığını dile getiriyor.

Bu alandaki çalışmaları başlangıçta ayak sorunlarını değerlendirme çabası ile başlamış. Yaptıklarının mesleğiyle çok ilgili olmamakla beraber ülke şartlarının bunu gerektirdiğini kaydediyor. Ayak sağlığı konusunda Türkiye'de eğitim veren bir kuruluş olmadığını, gelişmiş ülkelerde bunun okulu bulunduğunu anlatıyor. Bulduğu cihazlarla ölçülebilir sayısal verilerin elde edilmesini amaçlamış. Doktorların yorumlarına dayanan bilgilerin günümüzde çok güvenilir veriler olarak kabul edilmediğinden bahsediyor. Bu nedenle, ayak sağlığı alanında araştırmalar yapmaya yönelmiş. Uluğtekin'e göre, kendisinin çalışmalar yaptığı biyomekanik alanı, önümüzdeki yıllarda genetik mühendisliğiyle beraber en popüler mesleklerden biri olacak.

Haberin Devamı


YERE SAĞLAM BASIN
Opr. Dr. Selim Uluğtekin, ayak sağlığıyla ilgili olarak çalışanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:

 Mümkün olduğu kadar rahat ve ayaklarınıza uygun ayakkabı seçin.

 Normal, yumuşak, topuksuz, rahat ayakkabıları tercih edin.

 Bu yıl çok moda olan sivri topuklu ayakkabılar, ayak sağlığına son derece zararlı.

 İşi nedeniyle zorunlu olarak topuklu ayakkabı kullanması gerekenler, günlük işlerinde daha rahat ayakkabılar tercih edebilir.

 Uzun süre ayakta durulması gereken işlerde çalışanlar, gün içinde ayakkabı ve çorap değiştirmeliler. Böylece uzun süreli ayakkabı kullanmanın getireceği sorunlarla mücadele edebilirler.

 Sürekli ayakta durarak çalışanların, aralarda ayaklarını hafif yüksek bir yere koyarak  dinlendirmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

 Oturarak çalışanlar, ayaklarındaki kan dolaşımını artıracak hareketleri yapmaya özen göstermeli.

 Ayaklarınızla ilgili sorunları geçiştirmeyin. Uzmanlardan tavsiyeler alın.

 Modaya uymak için sağlıksız ayakkabılar satın almayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!