Ay'a robot gönderiliyor

Güncelleme Tarihi:

Aya robot gönderiliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Ay'a robot gönderiyor. Robot, Ay kraterlerinde donmuş su araştıracak.

NASA ‘‘Prospector’’ adlı küçük bir robotu, ocak ayının 5'inde fırlatarak Ay çevresinde yörüngeye oturtacak. Prospector, yörüngeden haritalar çıkararak incelemeler yapacak. Robotun görevinin bir yıl süreceği kaydedildi. Prospector projesinin başındaki bilim adamı Alan Binder, robotun gelecekte Ay üzerinde kurulması düşünülen istasyon ile ilgili araştırmalar yapacağını açıkladı.

Alan Binder, Ay'a şimdilik insan gönderilmeyeceğini, hazırlanan projenin ucuz olması için robot araştırmacının planlandığını belirtti. Ay'da donmuş su bulunduğu takdirde, bu sudan uzay araçlarının geriye dönüş yakıtı elde edilecek, aynı zamanda içmek için kullanılacak. Donmuş sudan hidrojen ve oksijenin ayrıştırılması ile elde edilecek olan yakıtın Ay'da depolanabileceği ve Ay'dan Mars'a araç gönderilebileceği de kaydediliyor.

63 milyon dolara mal olacak projenin Ay ile ilgili olarak bir dizi sorulara da ışık tutabileceği bildiriliyor. Prospector robotunda bulunan beş bilimsel araştırma cihazının gamma ışınları, uranyum, alüminyum, silikon, demir, titanyum ve diğer elementleri araştıracağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor. Bilim adamları, 1996 yılında Ay'ın güney kutbundaki kraterlerinde donmuş su olabileceğini açıklamışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!