Ay’a inişi, Avrupa basınından bir gün önce Hürriyet’te yayınladı

Güncelleme Tarihi:

Ay’a inişi, Avrupa basınından bir gün önce Hürriyet’te yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 00:00

Dünya, Ay’a çıkışın 40’ıncı yılını kutluyor. Hürriyet’se olayı Avrupa’da ilk yayınlayan gazete olmanın gururunu. İşte Gökşin Sipahioğlu’nun televizyondan çekip gönderdiği fotoğrafla yapılan o manşetin hikâyesi.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen yayınları 1969 yılında Neil Armstrong’un attığı “insanlık için büyük adımı” anıyor. Son olarak Paris Match NASA’dan aldığı fotoğraflarla olaya 32 sayfasını ayırdı. Paris’te o fotoğraflara bakıp haklı olarak gururlanan bir Türk gazeteci var. Gökşin Sipahioğlu’nun 40 yıl önce Hürriyet’e geçtiği, Ay’a inişin ilk fotoğrafları bütün Avrupa basınından bir gün önce yayınlamıştı.
Sipahioğlu’nun televizyondan çekip telefotoyla İstanbul’a gönderdiği fotoğraflarla ikinci baskı yapılmış, Avrupa basını olayı ancak 22 Temmuz’da yayınlarken Hürriyet olayı 21 Temmuz sabahı yayınlamayı başarmıştı. Gökşin Sipahioğlu 40 yıl önceki olayı şöyle anlatıyor:
“Bütün dünyanın heyecanla beklediği Ay’a inişi görüntüleyip, gazeteye en süratli şekilde ulaştırmak için fotoğraf laboratuvarı olan bir arkadaşımla anlaştım. Bir başka arkadaştan da karanlık odayı sabaha kadar hazır tutmasını ve çekeceğim fotoğrafları hemen basıp telefoto ile göndermem için bana yardım etmesini istedim. Hiç unutmam, elimde Reflex bir fotoğraf makinesi vardı. Fotoğrafta çizgi çıkmasın diye büyük titizlikle çekiyordum. O zamanlar telefoto Paris Büyük Postanesi’nde. Telefon hatları rezalet... 3 saat sonra İstanbul’a bağlanarak fotoğrafları zar zor geçebildim. Genel Yayın Müdürü Ferhan Devekuşuoğlu ile Ekspres gazetesinde birlikte çalışmıştık. Süratle ikinci baskı hazırlama alışkanlığımız vardı ve bu olayda çok işe yaradı. 21 Temmuz sabahı Hürriyet birinci sayfasını ‘Asrın Resmi’ manşetiyle  Armstrong’un Ay’da yürüdüğü fotoğrafa ayrıldı. Beni arayan Dış Haberler Müdürü Adnan Semih’in ‘Çok iyi iş çıkardın ama fotoğraflar biraz fluydu’ demesine üzülmüştüm. Sanki Ay’a çıkıp fotoğrafları ben çekmiştim. Oysa ekrana ne yansıdıysa onu çekmiştim. Neyse ki daha sonra Genel Yayın Müdürü bir mektupla gönlümü aldı.”

Haberin Devamı

FRANSA’DA LEGİON D’HONNEUR ALDI

Gökşin Sipahioğlu (74), Türkiye’den Üstün Hizmet Madalyası sahibi, Fransa’da da üç kez şeref nişanı ile ödüllendirilmiş efsane bir gazeteci. Erken baskı fikrini ortaya attı ve telefonla haberi olay yerinden ilk o yazdırmaya başladı. 1956’da İsrail-Mısır Savaşı sırasında Sina Çölü’nde çektiği yaralı Mısır askerleri fotoğrafları ilk büyük başarısıydı. Hiçbir Batılı gazetecinin giremediği Arnavutluk’ta çektiği fotoğraflar Batı gazetelerinde manşet oldu. Çin’e vize alarak giren ilk gazeteci. Kurduğu SİPA Press Ajansı 14 bin fotoğrafçıyla, 25 milyondan fazla fotoğraf arşivledi. SİPA’yı 2001’de sattı, halen Paris’te yaşıyor. Gökşin Sipahioğlu’nu İstanbul Ekspress Gazetesi’nde “Selanik’te Atatürk’ün evi bombalandı” başlıklı bir haber yayınlayarak 6-7 Eylül olaylarını kışkırtmakla suçlayanlar da var.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!