Avukatlık Yasası Meclis'te kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Avukatlık Yasası Mecliste kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00


Avukatlık Yasası'nda köklü değişiklikler öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa, stajer avukatlara sınav zorunluluğu getiriyor. Toplam 98 maddeden oluşan yasa Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) görevleri yeniden düzenleniyor. Yasayla sermayesi 25 milyar liranın üzerindeki anonim şirketler ile 100'den fazla üyesi olan yapı kooperatiflerine, hukuk müşaviri bulundurma zorunluluğu da getirildi.
SINAV ZORUNLULUĞU
Avukatlık sınavlar, objektifliği sağlamak amacıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB)tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne yaptırılacak.

Sınavlar, bu yasanın yürürlük tarihinden sonra staja başlayan avukatlara uygulanacak. Sınav, yılda 2 kez yapılacak.

Avukatlık sınavında 6 kez başarısızlığa uğrayan stajyerler, bir daha sınava giremeyecek. Stajyer, haklı ve geçerli mazeretinin TBB tarafından kabulü dışında, staj bitim belgesinin verildiği tarihten itibaren 4 yıl içinde sınava giriş haklarının tamamını kullanmak zorunda olacak.

Adli, idari ve askeri yargı hakimlik ve savcılıklarında, Danıştay üyeliklerinde, Anayasa Mahkemesi raportörlüklerinde üniversiteye bağlı fakültelerin hukuk bilimi dalında profesörlük, doçentlik, yardımcı doçentlik görevlerinde 4 yıl, kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirliği görevinde 10 yıl süre ile hizmet etmiş olanlar için sınav koşulu aranmayacak. Staj süresince stajyerlere, Türkiye Barolar Birliği'nce kredi verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!