Eski korkular Avrupa'yı yeniden sarıyor

Güncelleme Tarihi:

Eski korkular Avrupayı yeniden sarıyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 13, 2010 10:32

Yunanistan'ın beklentilerin altında kalan büyüme rakamı ve İrlanda'nın üç hafta öncesine kıyasla neredeyse iki kat daha fazla maliyetle borçlanması, mali sıkıntılar yaşayan Avrupa ekonomilerine yönelik kaygıları yeniden artırdı.

          Â

 

Avrupa'nın borç yükü ile boğuşan ekonomilerinin zayıflığının yeniden gündeme gelmesiyle yatırımcıların güvenli liman arayışlarını artırmaları, Alman tahvillerinin faizini tarihi dip seviyelere getirdi.

 

Gösterge Alman tahvili Bund ile mali açıdan zor dönemden geçen Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İtalya ve İspanya tahvilleri arasındaki getiri farkı da hızlı şekilde yükseldi.

 

Londra merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Evolution Securities'den sabit getirili varlıklar masası şefi Gary Jenkins, "Bu, hafta içinde gördüğümüz küçük ama dikkat çeken bir uyarı işareti. [Avrupa'da] sorunlar ortadan kalkmış değil sadece halının altına süpürülmüş durumda" dedi.

 

 

YUNANÄ°STAN'DA BÃœYÃœME YAVAÅž KALDI

Dün gelen veriler Yunanistan bu yılın ikinci çeyreğinde resesyonun pençesine daha fazla düştüğünü gösterdi. Yunanistan İstatistik Kurumu, ülke ekonomisinin Nisan-Haziran arasındaki üç aylık süreçte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.5 küçüldüğünü açıkladı. Kurum, aynı dönemdeki küçülmenin yılın ilk üç ayına kıyasla da yüzde 1.5'i bulduğunu belirtti.

 

EFT Eurobank kıdemli analisti Platon Monokroussos Yunan ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "2010'un ikinci yarısı zor geçecek... İnşaat sektöründe sert bir düşüş var ve dördüncü çeyrek turizmden elde edilecek gelirlerle desteklenemeyecek" dedi.

 

 

İRLANDA YÜKSEK MALİYETLE BORÇLANDI

Yunanistan'ın yanı sıra İrlanda'nın bankacılık sektörüne yönelik yeni endişeler ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu ülkenin tahvillerini alacağına yönelik spekülasyonlar kıtadaki olumsuz havayı ağırlaştırdı. ECB ise bu söylentilerle ilgili açıklama yapmadı.

 

Bütçe açığını azaltmak için sert kemer sıkma önlemleri alan İrlanda, dün yaptığı 500 milyon dolar euro tutarındaki altı aylık bono ihracında yaklaşık yüzde 2.46’lık faizle borçlandı. Bu maliyet 22 Temmuz'da yapılan ihalede ortaya çıkan yüzde 1.37'lik faizin neredeyse iki katına denk geliyor.

 

Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, "İrlanda elinden gelen her şeyi yaptı ve hala kırılgan yapısı devam ediyor. Bu Avrupa'nın çevre ülkeleri için oldukça endişe verici bir beklenti yaratıyor" dedi.

 

* Bu yazı Financial Times'ta, 'Renewed fears hit eurozone economies' başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!