Avrupa'nın 2.büyük NBA pazarıyız

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın 2.büyük NBA pazarıyız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Türkiye’deki NBA severler tam anlamıyla bu ligin delisi. Son araştırmalara göre büyük bölümü gençlerden oluşan tam 4 milyon kişi NBA maçlarını izliyor, logolu ürünleri satın alıyor, sosyal medyada haberlerini takip ediyor. Bu ilgi kriz, lokavt dinlemiyor, sürekli büyüyor.

Haberin Devamı

Ameriken basketbol ligi NBA’de yeni sezon gecikmeli de olsa başladı. Beş ay boyunca takımlar ve oyuncular birliği arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine odaklanan basketbol seyircisi de sonunda sevgilisine kavuştu. Tabii bu beş buçuk aylık ara NBA’in tüm dünyadaki faaliyetlerine sekte vurdu. Transfer görüşmeleri yapılamadı, oyuncular maaşlarını alamadı, TV yayınları rafa kalktı.
Tüm bu süreçte NBA’ye ilginin azalmadığı ülkelerden biri de Türkiye’ydi. Gerek NBA logolu ürün satışlarının sürmesi, gerek de başta Deron Williams olmak üzere bazı NBA oyuncularının Türkiye Ligi’nde forma giymesi Türkiye’deki potansiyeli bir kez daha göz önüne serdi. NBA Avrupa’nın düzenli araştırmaları da bu ilgiyi doğruluyor.
NBA Türkiye Sorumlusu Naci Cansun’un verdiği bilgiye göre Avrupa’da toplam 20 milyon NBA sever var ve bunun yaklaşık 4 milyonu Türkiye’de. “Bu 4 milyon NBA tutkunu her maçı televizyondan izlemese de maç sonuçlarını takip ediyor, web sitesini ziyaret ediyor, ürünlerini satın alıyor. Biz bu kitlenin büyük bölümünün 16-34 yaş grubunda olduğunu düşünüyoruz. Üstelik bu kitle Türkiye ortalamasının üzerinde eğitimli ve sosyoekonomik seviyeye sahip. Ayrıca sinemaya, konsere giden son derece sosyal bir kitle.”
Bu araştırmaya göre Türkiye, İspanya’nın ardından Avrupa’daki ikinci NBA pazarı olarak ön plana çıkıyor. Cansun’a göre birçok ülkenin tersine Türkiye’deki ilgi 10 yıldır hız kesmeden artıyor. “Örneğin basketbolun çok önemli bir spor dalı olduğu Yunanistan’da NBA’e ilgi son derece düşük. Keza NBA şampiyonu Dallas Mavericks takımının yıldızı Dirk Nowitzki bile Almanya’da NBA’in popülaritesini artırmaya yetmiyor.

Haberin Devamı

FACEBOOK’TA İLK SIRADAYIZ

Türkiye’in yükselişinde TV izleyicisi sayısının çokluğu, NBA’deki Türk oyuncuların varlığı ve Türk NBA severlerin sosyal medyadaki etkinliği önemli rol oynuyor. Türkler özellikle sosyal medyada çok etkin. Türkiye 650 bin takipçiyle NBA’in Facebook sayfasında ilk sırada. NBA’in resmi web sitesi nba.com da Türkiye’den her ay 350 bin tekil ziyaretçi alıyor.
Tüm bu faktörler de Türkiye’de yıllık 10 milyon dolarlık bir NBA ekonomisi yaratıyor. Yeni yayıncı D-Smart’ın devreye girmesiyle, 2012’deki rakamın daha da büyüyeceği tahmin ediliyor. Özellikle gelecek ekim ayında İstanbul’da bir Türk takımıyla Boston Celtics arasında yapılması planlanan maçın en az 2 milyon dolarlık katkı yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ead473f018fbb8f8996917

NEW JERSEY TÜRKLERİN YENİ KALESİ OLABİLİR

New Jersey Nets takımını geçen yıl Rus milyarder Mihail Prohorov satın aldı. Şimdi daha uluslararası bir kimlik kazanmak için uğraşıyorlar. Türkiye’ye de özel bir ilgileri var. Yıldız oyuncular Deron Williams’ın Beşiktaş’ta çok verimli iki ay geçirmesi ve bir maçta 50 sayı atarak kariyer rekorunu kırması bu ilgiyi daha da pekiştirdi. Williams çok pozitif düşüncelerle döndü NBA’e. Takım gelecek sezon New York’un ilçelerinden Brooklyn’deki yeni salonuna taşınacak. Brooklyn’de de çok sayıda Türk yaşıyor. Son olarak geçen hafta Mehmet Okur’u da takas yoluyla takıma kattılar.

Haberin Devamı

12 yaşında bir çocuk için NBA hayal olmaktan çıktı

NBA AVRUPA SORUMLUSU BENJAMIN MOREL

Avrupa’da NBA ile ilgili satışlar son beş yılda iki katına çıktı. Türkiye’de de NBA logolu ürün satışında yüzde 40 artış sağlandı. Bunun nedenlerine gelince, birincisi Türkiye büyük bir nüfusa sahip. Bu nüfus küresel markalarla yakından ilgileniyor. İkincisi NBA’deki Türk oyuncular da gayet başarılı. Hidayet ve Mehmet Okur gibi oyuncular sayesinde İstanbul’da, İzmir’de veya herhangi bir şehirdeki 12 yaşındaki bir Türk çocuğu için NBA’de oynamak bir hayal olmaktan çıktı, gerçekleşmesi mümkün bir hedefe dönüştü. Bu yıldız isimler sayesinde NBA günlük hayatınızın bir parçası haline geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!