Avrupalısı da vardı, çarşaflısı da

Güncelleme Tarihi:

Avrupalısı da vardı, çarşaflısı da
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2003 01:38

Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan, Reyyan Uzuner ile dün İstanbul'da binlerce konuğun katıldığı miting gibi düğünle evlendi.

Haberin Devamı

 Nikáhı İstanbul Belediye Başkanı Gürtuna kıydı.

Haftalardır konuşulan Reyyan-Bilal Erdoğan nikahını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna kıydı. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve AKP Milletvekili Nevzat Yalçıntaş ise nikaha şahitlik yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan, Reyyan Uzuner ile dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda evlendi. Nikahta İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve AKP Milletvekili Nevzat Yalçıntaş şahitlik yaptı. Damat Necmettin Bilal Erdoğan, 34 GM 955 plakalı gri Passat gelin arabasıyla ve elinde iki paket çikolatayla, dün saat 13.15'te, mustakbel eşini almak için Fatih Sofular Mahallesi'ndeki eve geldi. Sadece aynaları beyaz Cipsoilya çiçekleriyle süslenen gelin arabasına, bir minibüs ve iki koruma eskortu eşlik etti. Evinden gelinlikle çıkmayan Reyyan Uzuner ve Bilal Erdoğan ile bilrlikte, saat 13.35'te, Lüfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'na geldi.

4 BİN POLİS VARDI

Nikahın yapılacağı Rumeli Salonu'nun 4 cephesine tek sıra halinde sandalye dizilirken, nikahın kıyılacağı platformun arkasında da düğün davetiyesinin büyük bir afişi asıldı. Salon içinde ses düzeninin yanı sıra 2 de dev ekran kuruldu. Töreni izlemek üzere, sadece Anadolu Ajansı ve TRT'den görevlendirilen gazetecilere izin verildi. Haftalardır konuşulan nikahı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna kıydı. 2 bin 500'ü resmi 4 bini aşkın polis, nikah öncesi ve sonrası bölgede geniş güvenlik önlemi aldı, çevrede kuş uçurtulmadı. Bomba imha uzmanları, özel yetiştirilmiş köpekleriyle bölgede yer alırken, kapı yakınlarında ‘‘akrep’’ adı verilen zırhlı polis araçları konuşlandırıldı.

7 BİN DOLARA KİRALADILAR

7 bin dolara (yaklaşık 9 milyar 800 milyon lira) kiralanan Kongre Sarayı'nın çevresindeki tüm yollar kesildi. Saat 16.00'da itibaren davetliler, x-ray cihazlarının bulunduğu kapılardan geçerek, içeriye alındılar. Salona silah sokulmadı. Silahı bulunanlar, bunları getirilen silah kasalarına emanet bıraktılar. Davetlilere tanesi 3.5 milyon liraya mal olan içinde çikolata olan gümüş kutular hediye edildi.

Başbakan Erdoğan, düğünden sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano ile bakanlar ve işadamlarına yemek verdi. Yemekte şarap ve diğer içki çeşitlerinden de servis yapıldı. Berlusconi yemekten sonra Türkiye'den ayrıldı.

Rekor kırılmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oğlunun düğününde binlerce kişiyle tokalaşmasına rağmen el sıkmada Guinness'in dünya rekorunu kıramadı. Dünyadaki ilginç rekorları takip eden Guinness ekibi, 9 bin kişinin katıldığı Reyyan Uzuner-Bilal Erdoğan çiftinin düğününde Başbakan Erdoğan'ın dünya tokalaşma rekorunu kırabileceği beklentisine girdi. Erdoğan'a yakın bir isimle temasa geçerek Türkiye'ye gelen ekip dün salonda geniş bir kadroyla temsil edildi. Birden fazla açıyla Erdoğan'ın tokalaştığı kişileri sayan Guinness ekibi toplamda 4 bin 815'i aşamayınca hayal kırıklığına uğradı. Dünyada siyaset sahnesindeki el sıkma rekoru geçen yılın eylül ayına kadar eski ABD Başkanı

Theodore Roosevelt'in elinde bulunuyordu. Roosevelt 1907 yılında Beyaz Saray'daki bir kabulde 8 bin 513 kişinin elini sıkarak rekor kırmıştı. Guinness Rekorlar Kitabı'na alınan bu performans, geçen yıl ABD'nin New Mexico eyaletindeki valilik yarışında alt edildi. Vali adayı Bill Richardson bir partide sekiz saat içinde tam 13 bin 392 kişinin elini sıkarak Roosevelt'in rekorunu kırdı. Sıradan vatandaşların el sıkma rekoru ise Yogesh Sharma adlı bir Hintliye ait. Sharma 1996 yılında bir turda 31 bin 118 kişinin elini sıkarak rekor kırmıştı.

Davetiyeyi fon yaptılar

Genç çiftin nikahının kıyılması sırasında, damadın babası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Hanım, gelinin anne-babası Orhan-Reyhan Uzuner, masanın arkasında imzaların atılmasını izledi. Beş şahitli nikahta, Reyyan ile Bilal'in ebru ile yapılan davetiyesi ise masanın fonunu oluşturuyordu.

AP: VIP düğünü

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Reyyan Uzuner'le dün yaşamını birleştirmesi dünyaya ‘‘Türkiye'de VIP düğün’’ diye duyuruldu. Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), İstanbul'daki nikah için keskin nişancılar dahil 5 bin polisin görevlendirildiğini, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi çevresindeki yolların trafiğe kapatıldığını kaydetti ve güvenlik kuşatmasını gösteren fotoğraflar geçti. AP'nin haberinde yaklaşık 10 bin davetlinin olduğu düğünde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün tanıklık yapacakları belirtildi.

Nikáh şekeri izdihamı

Nikah töreninde, gümüş kutu içindeki nikah şekerlerinin dağıtımı sırasında izdiham oldu. Şekerleri dağıtan görevliler ile davetliler arasında zaman zaman sözlü tartışmalar ve itiş kakış yaşandı. Görevliler izdiham nedeniyle gümüş şekerlikleri kalabalığın arasına fırlatarak dağıtmaya kalkışınca da arbede yaşandı.

Kimler katıldı?

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Beşir Atalay, AKP Milletvekili Nusret Bayraktar, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman Bakanı Osman Pepe, Melih Gökçek, Celal Doğan, Mustafa Sarıgül, Şenol Güneş, Aziz Yıldırım, Ali Şen, İlhan Cavcav, Güven Sazak, Tahsin Kaya, Erdoğan Demirören, Ahmet Nazif Zorlu, Tuncay Özilhan, Abdullah Kığılı, İbrahim Cevahir, İhsan Kalkavan, Tuncay Mataracı, Refik Baydur, Haluk Ulusoy, Saffet Ulusoy, Yılmaz Ulusoy, Orhan Gencebay, Muazzez Ersoy, Sibel Can, Nejat Uygur, İzzet Yıldızhan, Metin Şentürk.

Nikah öncesi eylem

Emeğin Partisi'ne bağlı yaklaşık 100 kişilik bir grup, dün nikahın başlamasına 45 dakika kala, Lütfi Kırdar Sarayı yakınlarında eylem yaptı. ‘‘Amerikan askeri olmayacağız’’, ‘‘Tayyip oğlunu Irak'a gönder’’ sloganları atan gruba müdahale eden polis 29 kişiyi gözaltına aldı.

Pavarotti’den arya

İtalya Başbakanı Berlusconi'ye, salona girişi sırasında ilginç bir jest yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın ayakta karşıladığı Berlusconi salona girer girmez Klasik Türk Müziği yayını kesildi, yerine ünlü İtalyan tenor Luciano Pavarotti'den bir arya çalındı.

Berlusconi: Harika

Berlusconi, Başbakan Erdoğan'ın düğün davetini büyük bir coşkuyla kabul ettiğini, ayrıca Lütfi Kırdar Salonu'nda gördüklerine inanamadığını belirterek, ‘‘Bu düğüne davetliler ortamı yaşamak için gelmişler. Bu, Türk toplumunun devletle protokolsüz bir bütünleşmesidir’’ diyerek tek kelimeyle ‘‘Meraviglioso’’ (harika) yorumunda bulundu. Nikáh şahitliğinin kendisi için onur verici olduğunu söyleyen Berlusconi, ‘‘Bizim bu tür nikáh törenlerini İtalya'da yapmamız gerekir. Çoktan bunu kafama yazdım’’ dedi.

Berlusconi, evlilik cüzdanını gelin Reyyan Erdoğan'a verirken elini öpmesiyle ilgili olarak ‘‘O kadar taze, o kadar güzel, o kadar genç bir gelin ki insanın içini açıyordu’’ yorumunu yaptı. Dolmabahçe Sarayı'nı gezen ve çok beğenen Berlusconi, Türk hükümetinin AB uyum paketlerini çok kısa zamanda hayata geçirmesinin de üyelik yolunda dev adımlar olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Sizin avukatlığınızı her zamankinden daha coşkuyla yapmaya devam ediyorum’’ dedi.

Damada saat geline kolye

İtalya Başbakanı Berlusconi, nikahtan önce uğradığı İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, damada saat, geline kolye, Başbakan Erdoğan'a Venedik Murano Adası'nda üretilen dünyaca ünlü kristal vazo, Emine Erdoğan'a ise bilezik hediye ettiğini söyledi.

Atina’dan sürpriz konuk

Necmettin Bilal Erdoğan'ın yakın arkadaşı, Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyannis'in oğlu Costas Bakoyannis de kız arkadaşıyla birlikte düğüne geldi. Harvard Üniversitesi'nde Bilal Erdoğan ile beraber eğitim gören Costas, düğün hediyesini ‘‘Uğuru kaçar’’ diye açıklamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!