Avrupalı eğitim uzmanları İzmir'de

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı eğitim uzmanları İzmirde
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 13:29

Avrupa'nın 13 ülkesinden 20 okul müdürü ve müfettiş, Arion çalışma ziyareti çerçevesinde İzmir'de bir araya geldi. Eğitim uzmanları ve yöneticilerin karşılıklı bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarını esas asan Arion çalışma ziyareti çerçevesinde 5 günlük bir ziyaret için İzmir'e gelen Avrupalı eğitim uzmanları, İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ile bir araya geldi.

Balçova Termal Oteli'ndeki toplantıda konuşan Aydoğan, Türk eğitim sistemi ve İzmir'deki eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Türk eğitim sisteminde son yıllarda önemli değişiklikler yapıldığını belirten Aydoğan, eskiden ezbere dayalı bir sistem olduğunu, artık yeteneklerin ortaya konulabildiği, kendini ifade edebilen öğrencilerin başarılı olabildiği sistemin uygulandığını söyledi.
Öğretmenlerin her yıl 46 saat hizmet içi eğitimden geçirildiğini belirten Aydoğan, mesleki liselere ağırlık veren bir eğitime geçildiğini, İzmir'de son birkaç yılda meslek lisesi oranının yüzde 33'lerden yüzde 40'lara çıktığını, amaçlarının liseye giden öğrencilerin yüzde 70'inin mesleki lise, yüzde 30'unun akademik liseye gitmelerini sağlamak olduğunu belirtti.
Okul müdürlerini yöneticiden ziyade lider yapmayı amaçladıklarını, bu yönde hizmet içi eğitimden geçirdiklerini söyleyen Aydoğan, İzmir'de 650 bin öğrenci bulunduğunu ve her yıl bin derslik inşa ettiklerini belirtti. Aydoğan, Avrupalı eğitimcilere Türk eğitim sistemi hakkında bilgiler de verdi.
Kamil Aydoğan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İspanya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, İsveç ve Slovenya'dan okul müdürü, müfettiş ve eğitim yöneticilerinin Türk eğitim sisteminin yanı sıra Türk kültürünü de tanıyacaklarını söyledi. Avrupalı eğitimcilerin tarihi ve turistik yerleri de ziyaret edeceğini belirten Aydoğan, şöyle devam etti:
“Arion çalışma ziyaretlerinin amacı eğitim uzmanlarının ve yöneticilerinin diğer Avrupa ülkelerinin eğitim sistemlerini daha yakından tanımalarını sağlamak, Avrupa ülkelerinin eğitim sistemlerindeki yenilikleri yakından takip etmek. Yerli eğitim sistemini diğer Avrupalı eğitim yöneticilerine ve uzmanlara tanıtmak. Elde edilen bilgi ve tecrübelerin yaygınlaştırılmasını ve eğitim sistemine katkısını sağlamaktır.”
Avrupalı eğitimcilerin farklı tür ve düzeylerde okulları ziyaret edeceğini, konukların Türk eğitimcilerle tanışma ve eğitimsel konularda bilgi paylaşımında bulunmalarının sağlanacağını söyleyen Aydoğan, şunları kaydetti:
“Bu ziyarete katılan yabancı okul müdürlerinin İzmir'deki okul müdürleriyle tanışmaları, eğitim kurumlarını ziyaret etmeleri sonucu önümüzdeki yıllarda yapılması muhtemel başka projelerin ve uluslararası alandaki işbirliği çalışmalarının önünü açabilecek olması açısından son derece önemlidir.”
Aydoğan, Avrupalı eğitimcilerden çok sayıda sorular aldıklarını, soruların ağırlıklı olarak öğretmenlerin eğitimi, müdürlerin atanması, öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri, sınıf mevcudu gibi konular olduğunu söyledi. Aydoğan, Avrupalı eğitimcilere hayırseverlerin okul yaptırmaları konusunu anlattıklarını ve bu konunun çok ilgi çektiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!