Avrupa'da tarım bilmecesine yanıt bulundu

Güncelleme Tarihi:

Avrupada tarım bilmecesine yanıt bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 12:31

İskandinavyalı bilim insanları, tarımın Avrupa’da avcı-toplayıcı toplumların benimsemesiyle değil, tarım toplumlarının kuzeye doğru göç etmesiyle yayıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

İlk çağlardan kalma dört insan iskeletinden elde edilen DNA verilerini, yaşayan insanlardan alınan genetik örneklerle kıyaslayan İskandinavyalı uzmanlar, tarımın Avrupa kıtasında yayılmasının sebebinin çiftçilerin topraklarını kuzeye doğru genişletmeleri olduğu sonucuna vardı.

 

Geçmişte, tarım toplumlarıyla etkileşime giren avcı-toplayıcı grupların tarımsal uygulamaları benimsediğine inanılıyordu.

 

Günümüz İsveç topraklarında 5 bin yıl önce yaşayan üç Neolitik avcı-toplayıcıyla bir çiftçinin genetik yapılarının, bugünkülere kıyasla çok farklı olduğu belirtildi. Uppsala Üniversitesi nüfus genetiği uzmanı Matthias Jakobsson, bu bulgu sayesinde, arkeologların Avrupa kültürünün kökenleri konusunda yıllardır sürdürdüğü tartışmanın sona erebileceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

AVCI-TOPLAYICILAR KUZEYDE, ÇİFTÇİLER GÜNEYDE

Los Angeles Times'ın Science dergisinden aktardığı araştırmaya göre, Gotland adasında yaşamış olan avcı-toplayıcıların genetik yapıları, bugün Avrupa’nın en kuzeyinde yaşayan insanlarla belirgin bir benzerlik gösteriyor. 400 kilometre uzakta, Gokhem’de bulunan bir kilisedeki mezardan çıkarılan çiftçinin DNA’sı ise bugün Güney Avrupa’da yaşayanlara benziyor.

 

Jakobsson, “Tarımın Ortadoğu’dan Avrupa’ya yani kuzey ve batı yönlerine yayıldığını biliyoruz. Ancak insanlar göç edip tarımı yanlarında mı getirdiler yoksa o bölgelerde yaşayan avcı-toplayıcıların hayat tarzı mı değişti, bunu tespit etmek zordu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!