Avrupa'da kritik faiz toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada kritik faiz toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 09:57

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugün yapacağı toplantıda faizlerle ilgili kritik bir karar alacak.

Haberin Devamı

Viyana'da yapılacak olan toplantıda, yüzde 4 seviyesinde bulunan faizlerin sabit tutulması bekleniyor.

ABD'de yaşanan mortgage krizinin etkileri ve arkasından ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri indirmesiyle dolar karşısında rekor kıran euroya dikkat çeken uzmanlar, Avrupa tarafında bir faiz artışı olması durumunda bu sürecin hızlanabileceğini vurguluyorlar. Euronun yükselişinden Avrupa'nın rahatsızlığı göz önüne alındığında, durumun daha da kötüye gitmemesi için ECB'nin bugün faizleri değiştirmemesi bekleniyor.

Avrupa'da yüzde 4 seviyesinde bulunan faizler, son 6 yılın en yüksek seviyesinde.

ECB'nin faiz kararı ile ilgili Bloomberg'in yaptığı ankete katılan 55 ekonomistin tümü faizlerin değiştirilmemesini bekliyor. Yapılan diğer bir ankete göre de ECB'nin Nisan ayına kadar faizleri değiştirmeden bekleyeceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

ECB'nin faiz kararı kadar ECB Başkanı Trichet'in açıklamaları da özellikle parite tarafında büyük önem taşıyor. ECB'nin faiz kararını duyurmasından kısa bir süre sonra açıklama yapacak olan Trichet'in ağzından dökülecek kelimler piyasalar açısından kritik öneme sahip. Trichet'in faizleri artırmasa bile önümüzdeki dönemde yapabileceğine işaret etmesi, paritede sert hareketlerin yaşanmasına neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!