Avrupa, Suriye’deki krizi Libya benzeri bir harekatla çözemez

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, Suriye’deki krizi Libya benzeri bir harekatla çözemez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 13:22

Avrupalı liderler, 500'den fazla sivilin öldüğü Suriye'deki şiddet olaylarını kınamanın ötesine geçemedi.

Haberin Devamı

Libya lideri Muammer Kaddafi rejimi, protestoculara silah çektiğinde, Avrupalı liderler Kaddafi’nin meşruiyetini yitirildiğine karar verdi, yaptırımlar uyguladı ve hatta savaş uçaklarını Libya’ya gönderdi.

 

Öte yandan Beşar Esad rejiminin protestoculara uyguladığı sert müdahalelerde ölü sayısı 500’ü geçerken, Avrupa’nın liderleri Esad’ı kınamanın ötesine geçemedi.

 

Avrupa’nın Kaddafi ve Esad’a karşı gösterdiği farklı yaklaşım, iki liderin ülke içindeki iktidarı uygulaması ve ülkelerinin bölgesel dini ve siyasi akımlara nasıl uyum sağlamasındaki farklılıkları da gösteriyor.

Haberin Devamı

 

Kaddafi yalnız bırakılmış bir figürken, Esad diğer ülkelerle yakın bağlara sahip. Kaddafi ailesi Libya’yı yönetirken, Esad’ın rejimi birçok güç merkeziyle tam bir kapalı kutu.

 

Avrupa ülkelerinden sadece Almanya, Suriye’ye karşı yaptırım uygulanması çağrısı yaptı. İngiltere ve Fransa şiddetin artması halinde benzer adımlar atma tehdidinde bulundu ancak bu ülkelerden hiçbiri Esad iktidarının meşruluğunu sorgulamadı.

 

Kaddafi’nin, 22 üyeli Arap Birliği’nde hiç dostu yok. Öte yandan Arap Birliği Suriye’deki olayları kınamış değil.

 

Washington merkezli Ulusal Güvenlik Üniversitesi’nden Paul Sullivan, “Suriye’nin bölgesindeki barış sürecinde önemli bir rolü olduğunu” belirtti. Sullivan, “Suriye, Lübnan politikalarında önemli yer tutuyor. Türkiye ve Ürdün’ün önemli bir komşusu. Ayrıca Irak’taki durum için de teşkil ettiği yer kritik” dedi.

 

Dahası, petrol zengini Libya’ya kıyasla, Suriye’nin deniz aşırı yatırımları çok az. Bu durum, Esad rejiminin varlıklarını dondurmayı ve finansal yaptırımlar uygulamayı zorlaştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!