Avrupa Ä°mparatorluÄŸu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Ä°mparatorluÄŸu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2004 01:30

AB, Malta ve Kıbrıs ile eski Doğu Bloku’ndan sekiz ülkenin resmen katılımıyla, 25 üyeli, 450 milyon nüfuslu, 188 bölgeli, 20 resmi dilli bir "dev" oluyor. Yeni katılımlarla AB, doğu istikametinde 1000 kilometre genişleyerek Belarus, Rusya ve Ukrayna'ya dayanıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği’nde 25’ler süreci havai fişek gösterileri ve konserlerle geceyarısından itibaren start aldı. Malta ve Kıbrıs ile birlikte eski sekiz doğu bloku ülkesi daha AB üyesi oldu. AB başkentleri mavi ve altın yıldızlı AB bayraklarıyla süslenirken, yeni Avrupalılar sokak partileri ve şenliklerle yeni bir döneme merhaba dedi.

Tarihi genişleme ile birlikte AB nüfusu 450 milyona ulaştı. ‘Big Bang’ yani ‘büyük patlama’ diye anılan genişlemeyle; Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya’nın yanı sıra Kıbrıs ve Malta da AB üyesi oldu.

UZAYDAN AB FOTOÄžRAFI

Yeni Avrupa, yeni dönemi sokak partileri, şenlikler ve konserlerle karşıladı. 1989 yılında halkın kadife devrimle komünizme son verdiği kitle eylemlerinin yapıldığı Prag’daki Wenceslas Meydanı bu kez binlerce kişinin katıldığı AB partisine evsahipliği yaptı. Gece yarısı itibariyle uzaydan AB fotoğrafı çekileceğinden Litvanya’da ‘evlerinizin önüne bir sürü mum yakın ki, uzaydan en parlak biz çıkalım’ çağrısı yapıldı. Eski Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa, ‘Bir rüya gerçek oldu’ dedi. Avusturya, İtalya ve Slovenya ülke liderleri genişlemeyi kutlamak üzere üç ülke sınırının kesiştiği dağlık bölgede bir araya geldiler.

Malta’daki kutlamalarda birçok ünlü ismin yanısıra bu yıl Eurovision’da birincilik kazanan Sertab Erener de konser verdi. Konserler, Avrupa Yayın Birliği tarafından tüm kıtada canlı yayınlandı. Kıbrıs Rum Kesimi’nin Lefkoşa’daki etkinlikleri ise Kıbrıslı Türk sanatçılar tarafından, ‘referandumda Türkler’e hayır dendiği’ gerekçesiyle boykot edildi.

YOKSUL AKRABALAR

AB şimdilik genişleme sarhoşu, ancak genişleme sorunsuz olmayacak. AB’ye daha önce hiç bu kadar yoksul ülkeler katılmamıştı. AB ekonomisine yüzde 5’lik katkı sağlayacak yeni üyelerin nüfusu şu anki AB nüfusunun ancak beşte birini oluşturuyor. Yeni üyelerde kişi başına düşen ortalama gelir, 15’lerin ortalamasının yüzde 40’ı kadar. AB’nin henüz kabul edilmiş bir anayasası olmaması da bir diğer soru işareti.

AB bayrağına yeni yıldız yok

MAVİ zemin üzerinde bir daire oluşturan 12 yıldızın bulunduğu AB bayrağına, 10 ülkenin katılımına rağmen yıldız eklenmeyecek. Zaten, 1995 yılında Avusturya, İsveç ve Finlandiya’nın birliğe katılımından sonra da yıldız sayısı 15’e çıkmamış, 12’de kalmıştı. AB Komisyonu’nun sitesinde, 12 sayısının, geleneksel olarak mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğu ve gelecekteki genişlemelere bağlı olmaksızın aynı kalacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu, ‘Çeşitli kültürlerde 12 rakamı, tamlığı temsil eden sembolik bir rakamdır. Aynı zamanda, senedeki aylar ve saat kadranındaki saatlere de karşılık gelmektedir. 12 yıldızın oluşturduğu daire de birlik sembolüdür’ ifadesi kullanıldı.

İşte büyük patlama

AB nüfusu 10 yeni üyeyle 450 milyona çıkacak. En büyük ülke 82 milyonluk Almanya. En küçüğü ise yeni üyelerden, 360 bin nüfuslu Malta. Yeni üyelerden en kalabalığı 38 milyonluk Polonya.

15’ler Avrupası’nın yüzölçümü 3.23 milyon km2’ydi. Bu alan şimdi 3.94 milyon km2’ye genişliyor. Yüzölçümü en geniş ülke Fransa, en küçüğü ise Malta.

POLONYA'DA KUTLAMA
   Â
AB'nin Fransa ile birlikte ''belkemiÄŸi'' Almanya'nın DışiÅŸleri Bakanı Joschka Fischer, 10 yeni üyeden Polonya'nın DışiÅŸleri Bakanı Wlodzimierz Cimoszewicz ile ''sınır nehri üstünde köprü ortasında'' buluÅŸtu. Fischer, geceki katılım töreninde Cimoszewicz ile buluÅŸmak için Almanca Oder, Polonezce Odra ırmağı üzerinden geçen sınır köprüsüne geldi. Joschka Fischer, Nazi zulmünde nüfusunun beÅŸte birini yitiren ve 2. Dünya Savaşı'nda nüfusuna oranla en büyük kaybı veren ülke olan Polonya'nın komünizm döneminde de çektiklerini hatırlatarak, şöyle dedi:Â

Haberin Devamı

''İkinci Dünya Savaşı'nda işlenen korkunç suçlar ilişkilerimizi belirliyordu. (Bugün iki halkın katıldığı kutlama töreninde) Avrupa Birliği ile bağlandık. Bu an, hakikaten kutladığımız yüce andır.''  Cimoszewicz de, ''Avrupa tarihinin gidişatını değiştirmekten gururlu olmalıyız'' dedi.

Haberin Devamı

CHOPÄ°N'LE KUTLAMA

Fischer, Cimoszewicz ile buluÅŸmak için Almanya'nın Frankfurt-Main'dan sonra ikinci Frankfurt kenti olan sınırÅŸehri Frankfurt'tan (Oder) köprü ortasına geldi. Cimoszewicz, Polonya toprağındaki Slubice'den köprünün ortasına gelerek geceyarısı Fischer ile buluÅŸtu.Â

Baltık Denizi adası Usedom'da 250 metrelik ip üstünde akboratlar iki ülkenin bayrağını taşıdı. Ä°p, Ahlbeck (Almanya)-Swinoujscie (Polonya) arasına gerildi.Â

Polonyalı dahi besteci Chopin'in ''Polonez''i piyanistlerce çalındı, Polonya CumhurbaÅŸkanı Aleksander Kwasniewski, baÅŸkent VarÅŸova'da Pilsudski Meydanı'nda, ''apaçık tercih ettiÄŸimiz demokrasimizi kutlayalım'' dedi. Kwasnieswski, bu ülkenin evlatları olan Papa II. Ä°oannes Paulus (Jean Paul) ve komünizm sonrası Polonya'nın kahramanı Solidarnosc (Dayanışma) sendikasının lideri ve önceki cumhurbaÅŸkanı Lech Walesa'yı andı.Â

Haberin Devamı

ÇEK CUMHURBAŞKANI KLAUS AB'YE KARŞI

Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, televizyondan halka seslenirken, ''AB karşıtı konumunu korudu'' ve ''ulusal kimliğimizi yitirmeyelim'' dedi. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 100 bin insan geceyarısı kutlamalarına katıldı.

KIBRIS RUM KESÄ°MÄ°'NDE KUTLAMA

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu'nun Kıbrıs Rum Kesimi Temsilcisi Adriaan van der Meer, ''Avrupa BirliÄŸi'nin 10 yeni üyeyle geniÅŸlemesi, Avrupa'da bölünmüşlüğün sonu anlamına geliyor. Bu, Kıbrıs için önemli bir olay'' dedi.Â

Kıbrıs Rum Kesimi'nin resmen AB'ye katılımı nedeniyle, güney LefkoÅŸa'daki Eleftheria Meydanı'nda düzenlenen kutlama töreninde konuÅŸan van der Meer, ''bu geniÅŸleme sürecinin, en iyi hazırlanmış geniÅŸleme süreci olduÄŸunu'' kaydetti. Van der Meer, ''AB üyeliÄŸinin 'Kıbrıs' açısından uzun bir çalışma süreci ve ayrıntılı hazırlıkların sonu anlamına geldiÄŸini'' belirtti.Â

Haberin Devamı

Adriaan van der Meer, Kıbrıslı Türklere de seslenerek, ''Onları Avrupa BirliÄŸi'ne daha da yaklaÅŸtırmak ve ekonomik kalkınmasını saÄŸlamak için mümkün olanı yapacağımızı vurgulamak isterim'' dedi.Â

Eleftheria Meydanı'nda düzenlenen kutlamada, Rum asıllı Yunanlı ses sanatçısı Anna Vissi konser verdi.Â

Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos'un konuÅŸmasının ardından, havai fiÅŸekler eÅŸliÄŸinde AB Bayrağı, Kıbrıs Rum Kesimi'nde göndere çekildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!