Avrupa’da borçlanmak artık ABD’den daha pahalı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da borçlanmak artık ABD’den daha pahalı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 00:00

Avrupa’daki şirketlerin borçlanma maliyetleri, Kıta’da baş gösteren borç krizinin yarattığı kaygının etkisiyle, finansal krizin başlamasından bu yana ilk defa ABD'deki rakiplerine kıyasla daha üst seviyeye çıktı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor      

 

Geçmişe bakıldığında, Avrupa'daki şirketlerin ihraç ettiği tahvillerin faizleri ile gösterge faiz oranları arasındaki fark, ABD'dekine kıyasla daha düşük olurdu. Ancak Bank of America Merrill Lynch'in şirket tahvilleri endekslerinden derlediği verilere göre, Kasım'ın sonundan beri Avrupalı şirketler borçlanabilmek için daha fazla faiz ödemek zorunda kalıyor.

 

Veriler özetle, Yunanistan, İrlanda ve İspanya gibi AB üyesi ülkelerdeki borç krizini faturasını Avrupalı şirketlerin ödediğini gösteriyor. Bu gelişmelerin, ABD'ye yönelik büyüme performansının arttığı bir dönemde gelmesi de dengeleri ABD'deki şirketler lehine bozan diğer bir unsur oldu.

Haberin Devamı

 

Bank Of America Merrill Lynch Avrupa stratejisti Teo Laserte konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bizim görüşümüze göre, Avrupa'daki borçlanma maliyeti ABD ile kıyaslandığında önümüzdeki aylarda da sorun yaşamaya devam edecek. Avrupa'nın çevre ülkelerinde yaşanan problemler yeni yılda da kaybolmayacak" dedi.

 

Avrupalı şirketlerin 21 Aralık'taki borçlanmasında gösterge faizle arasındaki maliyet farkı ortalama yüzde 1.89 daha fazla olurken, aynı fark ABD'li şirketler için 1.69 oldu. İki kıta arasında borçlanma maliyetlerinde oluşan 20 baz puanlık fark aynı zamanda bir rekor oldu. Avrupalı şirketler borç yapılarındaki farklılıklar nedeniyle şimdiye kadar hep daha az faiz farkı ödüyordu.

 

Aynı şekilde iki kıtadaki şirketlerin iflasa karşı sigortalama primleri arasıdaki makas da ABD lehine açılıyor. Risk primi maliyetleri Eylül ayı başlarında birbirine yakın seyrederken, o tarihten sonra keskin bir yükseliş yaşadı.

 

Haberin Devamı

Bahsi geçen dönemde 105 puan olan ABD'li şirketlerin risk prim seviyesi, 85 puana gerilerken, Avrupa tarafında 105 puan seviyesinde sabit kaldı.

 

Bu verilere bakıldığında, yatırımcıların borç verme konusunda Avrupalı şirketlere kıyasla ABD'li şirketlere daha sıcak baktığı görülüyor.

 

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "European borrowing costs eclipse US" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!