‘Avrupa Birliği, ABD’ye rakip değil, ortak olur’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa Birliği, ABD’ye rakip değil, ortak olur’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 20:30

12. Ulusal Kalite Kongresi öncesinde konuşan, uluslararası ilişkiler uzmanı Lord William Wallace, ‘‘AB'yi ABD'ye alternatif olarak görenler var. Avrupa'nın ABD'ye partner olabilecek ve denge oluşturabilecek bir güç olmasını daha doğru buluyorum’’ dedi.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek 12. Ulusal Kalite Kongresi'ne katılacak olan Lord William Wallace, kongre öncesinde video konferansla açıklamalarda bulundu. 13-15 Ekim'de düzenlencek kongrede oturuma katılacak olan Wallace, London School of Economics'te Uluslararası İlişkiler profesörü olarak görev yapıyor. Lordlar Kamarası'nda dış ilişkiler konusunda Liberal Demokrat sözcüsü. Video konferans aracılığıyla yaptığı konuşmasında, Avrupa Birliği ile ilgili konuların Helsinki'den ve İstanbul'dan bakıldığında farklı şekillerde görülebileceğini belirtti. Bu nedenle 'AB ve dünya liderliği' konusunun İstanbul'da ele alınmasının önemli olduğunu söyledi.

Lord Wallace, Avrupa Birliği ve ABD ilişkileriyle ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

‘‘AB bazılarına göre neredeyse çöküyordu. Ancak beş yıl öncesiyle bile karşılaştırdığımda AB'nin büyük ilerleme kaydettiğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde AB'nin hızlı müdahale gücünü kurması gerekiyor. Böylece dünya düzenini koruma konusunda daha fazla rol alacak. AB ekonomisinin en büyük gücü olan Almanya ekonomisinde iyileşmeler görülmeye başladı. Uzun vadede ekonomik gelişmeler devam edecek. Çok kutuplu dünyadan bahsedenler, AB'yi ABD'ye alternatif olarak görenler var. Avrupa'nın ABD'ye partner olabilecek ve denge oluşturabilecek bir güç olmasını daha doğru buluyorum.‘‘

Wallace, kongrede 14 Ekim'de gerçekleştirilecek oturumda AB politika sarkacı, AB vatandaşlığının etkisi ve sivil toplum, AB'deki demokratik ve yasal açıklar gibi konuları ele alacak.

Bilgi için: www.kalder.org.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!