Av için yaban ördeklerinin kanatlarını yolanlar aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Av için yaban ördeklerinin kanatlarını yolanlar aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2007 11:31

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, yaban ördeği avı için, 21 yaban ördeğinin kanatlarını yolup ayaklarından kazığa bağlayan kişiler aranıyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Biga ilçesine bağlı Gemicikırı, İskender ve Gündoğdu köyleri civarında yaptıkları denetimlerde, ördek avlamak için canlı tuzak olarak kullanılan, kanatları yolunmuş 21 yaban ördeği buldu. Yaban ördekleri, kanatları uzayıncaya kadar İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce koruma altına alındı.

İl Çevre ve Orman Müdürü Mahmut Ustabaş, buldukları yaban ördeklerine geçici olarak müdürlük binasının bahçesindeki bir depoda bakılacağını, bir süre sonra özel bir kafese alınacağını söyledi. Yaban ördeklerinden bazılarının kaçak ve usulsüz avlananlardan gördükleri eziyet nedeniyle oldukça bitkin olduğunu belirten Ustabaş, bu ördekleri, iyileştikten sonra doğaya salacaklarını bildirdi. Kaçak ve usulsüz avlananların, yaban ördeklerinin kanatlarını yolup bir kazığa bağlayarak tuzak olarak kullandıklarını anlatan Ustabaş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Uçamayan bu ördekler, sulak alanlara bırakılınca kendilerini gören diğer ördekler, bölgenin güvenli olduğunu düşünerek oraya iniyorlar. İnince de gizlenme yerlerinde saklananlar, hileli bir şekilde ördekleri avlıyor. Ancak yaban ördeklerinin canlı tuzak olarak kullanılması, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre suç teşkil etmektedir. Bu şekilde avlananlara ördek başına 2 bin 193 YTL para cezası kesilmektedir. Ördeklerin kanatlarını yolarak avlananların kimliği henüz tespit edilemedi, ancak bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

Ustabaş, Çanakkale'nin kuş cenneti olarak görülmesini arzu ettiklerini, yaban hayvanı varlığı açısından en ileri seviyeye gelmesi için kontrolleri arttıracaklarını, usulsüz avlananlara göz açtırmayacaklarını belirtti.

RUHSATLI AVCILARDAN TEPKİ

Çanakkale Cevatpaşa Avcılar Kulübü Başkanı Veysel Yanardağ, ruhsatlı avcıların böyle bir av yöntemini uygulamayacağını söyledi. Yanardağ, yaptığı açıklamada, avı spor olarak gördüklerini belirterek, “Biga'daki bu avcılık hiçbir ruhsatlı avcının tasvip etmediği bir avdır. Biz et için değil yasalar çerçevesinde avlanıyoruz. Burada ise bir hayvana eziyet edilerek yapılan bir avcılık söz konusu. Hiç bir yasal avcı böyle bir olaya kalkışmaz. Bu yapılan spor değil toplu katliamdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!