Atlantik Konseyi Forumu'nda Mahmur mesajı

Güncelleme Tarihi:

Atlantik Konseyi Forumunda Mahmur mesajı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 17:05

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hussein, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kuzey Irak'a yaptığı ziyareti değerlendirirken, “İlişkilerde en yüksek seviyeye ulaştık ama Türkiye, Türk halkı ve bölgedeki Kürtlerin çıkarları açısından daha yapacağımız çok şey var” dedi.

Hussein, Amerikan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyinin Swissotel'de düzenlediği “Diyalog: Türkler ve Iraklı Kürtler Arasında Güven” başlıklı foruma katıldı.
Türkiye'den gazeteciler, akademisyenler, politika uzmanları ile Kuzey Irak'tan bakanlar düzeyinde katılımın gerçekleştiği forumda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hussein, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirdi.

Bu ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğunu vurgulayan Hussein, “İlişkilerde en yüksek seviyeye ulaştık ama Türkiye, Türk halkı ve bölgedeki Kürtlerin çıkarları açısından daha yapacağımız çok şey var” diye konuştu.

Türkiye heyetinin ziyaretinin, sosyal, ekonomik ve kültürel alanları kapsayan geniş bir gündemi olduğunu, görüşmelerde, Türk hükümetinin açılımı desteklediğini kararlı ifadelerle dile getirdiğini söyleyen Hussein, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin de sürecin, barışın içerisinde yürüyeceğine dair Türkiye'yi desteklediklerini belirtiklerini kaydetti.

“Türkiye'ye dönüş yapan PKK mensuplarından yeni gelecekler olacak mı?” şeklindeki soru üzerine de Hussein, Mahmur Kampı'nda Türkiye'den çok mülteci olduğunu ifade ederek, “Orada geri dönemeye hazır birçok mülteci olduğuna inanıyoruz” dedi.

Türkiye ile ikili ilişkilerin, terör örgütü konusuna indirgenmemesi gerektiğini, ilişkilerin daha geniş konulara dayandığını ifade eden Hussein, ancak problemi çözmeye dönük Türkiye'deki girişimler başarılı olunca bu konunun gündemden düşeceğini bildirdi.

Bir gazetecinin, “terör örgütü üyelerinin eve dönüş sürecinin durmasının söz konusu olduğunu” hatırlatması üzerine Hussein, “Türkiye'de başlatılan bu süreç olumsuz reaksiyonlara rağmen durmayacaktır. Çünkü bu, ülkenin ve bölgenin çıkarınadır” şeklinde konuştu.

IRAKLI BAKANDAN TÜRKÇE MESAJ

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanı Safin Dizayi de basın mensuplarının soruları üzerine, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Kuzey Irak'a yaptığı ziyareti değerlendirdi.

Bu ziyaretin Türkiye'den bekledikleri bir gelişme olduğunu kaydeden Dizayi, ziyaretin halkların sosyal, ekonomik ve kültürel alanda, geleceği ve gelişimi açsısından pozitif bir etki yapacağını dile getirdi.

“Diyoloğa açıklık' bu bizim desteklediğimiz aradığımız ruh buydu” diyen Dizayi, Mahmur'dan dönecekler konusunda Türk hükümetinin bu insanları cesaretlendirmesi ve bunun için bir mekanizma oluşturulması gerektiğini ifade etti.

İlk kez kameralar karşısında Türkçe mesaj veren Dizayi, Türkçe olarak “Türkiye ile ilişkiler iyi bir konuma geldi. Bundan sonra birlik ve beraberlik, barış içerisinde yaşamak istiyoruz” dedi.

Forumda düzenlenen panellerde, Türkiye Kuzey Irak ilişkilerinde yaşanan son gelişmeler ele alınıyor.

Basına kapalı gerçekleşen forum kapsamında yarın bir basın toplantısı düzenleneceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!