Ateşyan “Soykırım” kavramını kullanmayacak

Güncelleme Tarihi:

Ateşyan “Soykırım” kavramını kullanmayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2015 15:08

TÜRKİYE Ermenileri Patrikhanesi, İstanbul’da yaşayan yaklaşık 250 Ermeni aydının 24 Nisan 1915’te tutuklanması ve Çankırı ile Ayaş’a sürülmesiyle başlayan “Ermeni Tehciri” sürecinin 100’üncü yılı taslak programını hazırladı.

Haberin Devamı

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nden edilen bilgilere göre, 100’üncü yıl anması kapsamında Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yöneteceği bir ayin düzenlenecek.

Ateşyan “Soykırım” kavramını kullanmayacak

Ayin, 24 Nisan sabahı Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde saat 9.30’da başlayacak. Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin’in de kamuoyuna açıkladığı gibi 1915 sürecinde hayatını kaybedenler, 24 Nisan’da Patriklik Kilisesi’nde yapılacak ayinde “Aziz” olarak anılacak. İstanbul’daki ayinin yanı sıra Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde de bir piyano dinletisi düzenlenecek.

SOYKIRIM DEMEYECEK

Başepiskopos Aram Ateşyan ayinde yapacağı konuşmada “Soykırım” kavramını kullanmayacağı ancak “Ortak acı” vurgusu yapacağı öğrenildi. Ateşyan’ın, Çanakkale Savaşları’nın da 100’üncü yıl dönümüne değineceği konuşmasında, Türk ve Ermeni toplumunun birlikte yaşama koşullarının yeniden sağlanması, sorunların siyasilerin konusun yapılmaması, tarihçilerin masada buluşması gerektiği mesajı vereceği belirtildi. Ateşyan’ın ayinde 1. Dünya Savaşı kurbanlarını da anacağı bildirildi.

ÇAN ÇALINMAYACAK

24 Nisan’da dünyadaki diğer Ermeni Kiliseleri’nde düzenlenecek ayinlere ek olarak saat 19.15’te, 1915 sürecinde hayatını kaybedenler, kilise çanlarının 100’er kez çalınmasıyla da anılacak. Ancak Türkiye Ermenileri Patrikliği bu anmaya katılmayacak. Türkiye Ermenileri Patrikliği, kendi ruhani sınırları içindeki İstanbul ve Anadolu kiliseleriyle, Girit’te bulunan Surp Hovhannu Garabed Kilisesi’nde 100’üncü yıl çanı çalınmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!