Ateşten kolyeyle linç

Güncelleme Tarihi:

Ateşten kolyeyle linç
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 01:46

Cinayetten suçlu olduklarına dair delil olduğu halde serbest bırakılan 3 Güney Afrikalı, öfkeli halk tarafından diri diri yakıldı.

Güney Afrika'nın Cape Town Kenti'nde, 3 sanık öfkeli halk tarafından dün diri diri yakılarak öldürüldü.

Siyahların yaşadığı Kayelitşa Bölgesi'nde bazı tüccarları öldürdüklerinden şüphelenilen 3 kişi, polis tarafından serbest bırakıldı. Şüphelilerin sokakta serbest dolaştığını görünce ‘infial’e kapılan ahali, 3 sanığı yaktı. Ateşe verilen şüpheliler, yüzlerce kişinin önünde diri diri yanarak can verdi. Yaklaşık 3 bin kişi linçe katıldı.

Eyalet Güvenlik Bakanı Leonard Ramatlakane şüpheliler aleyhinde yeteri kadar delil bulunduğu halde niye salıverildikleri konusunda araştırma yapılacağını belirtti. Ramatlakane, ‘‘Anlaşılan başka bir polis ünitesinden salıverilmeleri konusunda emir geldi’’ dedi.

Güney Afrika'da şüpheliler en fazla 48 saat gözaltında tutulabiliyor. Bu şüphelilerin daha uzun alıkonulmaları için yeteri delil bulunduğu belirtiliyor.

Güney Afrika'nın kırsal kesimlerde ve siyahların yaşadığı yörelerde, linç olayına sıkça rastlanıyor.

Genellikle ‘şüpheli’nin boynuna otomobil lastiği geçirilerek ateşe veriliyor. Buna da ‘ateşten kolye’ adı veriliyor. Nitekim önceki gün Johannesburg'un güneyindeki Industria'da 300 kişilik bir kalabalığın ateşten kolyeyle öldürmek istediği bir seyyar satıcı polis tarafından kurtarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!