Ateistlere kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Ateistlere kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Papa, cennete gidebilirler dememiş

Meğer Papa 2. Jean Paul yanlış anlaşılmış. Türkiye dahil, birçok yerde tartışmalara yolaçan ‘‘ateistler cennete gidebilir’’ açıklaması yanlış bir yorumdan ibaretmiş.

1935-1945 yılları arasında Papalığın temsilcisi olarak İstanbul'da görev yapan Türk dostu Papa 23. Jean'ı anma töreninde Vatikan Kültür Bakanı Kardinal Paul Pupar'a soruyoruz: ‘‘Papa'nın ateistler için söylediği doğru mu?’’

‘‘Hayır’’ diyor. ‘‘Papa'nın ima ettiği kişiler, çok dindar olmasalar da kendi vicdanlarını sorgulayabilen, kendi iç hesaplaşmalarını dürüstçe yapabilen kişiler. Ne yazık ki Papa'nın söyledikleri çoğu kez yanlış yorumlanıyor.’’

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, ilk kez Türkiye'de bir Noel ayininde Türkçe konuşan Türk dostu Papa 23'üncü Jean yani Angelo Guiseppe Roncalli sayesinde üç büyük dinin buluşma yeri oluyor.

Peki Geçtiğimiz 3 Eylül tarihinde Vatikan'ın ‘‘Aziz’’ ilan ettiği 23'üncü Jean'ın özellikleri ne?

Anma törenindeki panele katılanların ortak görüşü şu:

‘‘Benzersiz iyiliği, hoşgörüsü ve herkese kucak açışı’’.

Yani ‘‘kim olursan ol gel’’ diyen Mevláná gibi Roncalli.

Türkler onun bu sınırsız sevgisine, dostluğuna yakından tanık olmuşlar.

Çünkü burada kaldığı 10 yıl süresince, kendisinden önceki Katolik temsilcilerin aksine halkla kaynaşmış, dinine bakmaksızın herkese aynı ilgiyi göstermiş.

Türkçeyi öğrenmiş, Atatürk'ün kıyafet devrimine ilk uyanlardan olmuş, Anadolu'yu gezmiş.

Notre Dame de Sion'lu rahibelerin yardımıyla Nazi işgali altındaki ülkelerden Yahudileri kaçırmış.

Türklere öylesine bağlanmış ki, İstanbul'dan sonra gittiği Paris'te, yakın arkadaşı Numan Menemencioğlu elçi olduğu halde ona ‘‘Türklerin elçisi’’ gözüyle bakılmış.

Dinler, ‘Türk Papa’ anısına buluştu

İSTANBUL'da bulunduğu 1935-1945 yıllarında Türkiye'ye duyduğu sevgi nedeniyle ‘Türk Papa’ olarak bilinen Papa Roncalli (Papa 23'üncü Jean) anılıyor. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda önceki akşam düzenlenen panel, ölümünün üzerinden 37 yıl geçmesine rağmen, Papa Roncalli'nin verdiği olumlu mesajların bugün de dinlerarası diyaloğun sağlanması için etkili olduğunu gösterdi.Törene Müslüman, Hıristiyan ve Musevi cemaatlerini temsilen katılan konuşmacılar da Papa Roncalli'nin (Papa 23'üncü Jean) en büyük amaçlarından birinin dinlerarası diyalog olduğunu vurguladılar.

Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın açış konuşmasından sonra panelde söz alan Vatikan Kültür Bakanı Kardinal Paul Poupard, bu yıl 3 Eylül'de ‘ermiş’ ilan edilen Papa Roncalli'nin özel sekreteri olarak bir süre çalıştığını belirterek, Papa'nın, Türkiye'den ayrılırken ardında dostluk ve kardeşlik mesajı bıraktığını söyledi.

Paupard, bütün kültürel çatışmalara rağmen, adaletsizliklere karşı gelen Roncalli için, ‘‘O bir Tanrı adamıydı. Roma'da oturuyordu ama bütün dünya onun çocuklarıydı’’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da panelde yaptığı konuşmada, Papa 23'üncü Jean'ın barışa ve dinlerarası diyaloğa hizmet ettiğini belirterek, Roncalli'nin 2'nci Dünya Savaşı'nda Nazi zulmünden kaçan Yahudilerin katliamdan kurtulmasına yardım ettiğini hatırlattı.

Yılmaz, ‘‘Aynı Allah'a inanan dinlerin temsilcileri olarak biraraya geldik. Farklılıklar olacaktır. Bunlar diyaloga ve birliğe mani olmamalıdır’’ diyerek, dinlerarası diyaloğun önemine değindi.

Toplantıya İtalya'dan katılan gazeteci-yazar Dr. Giancarlo Zizzola ise ‘Türk Papa’nın, Türkiye'de Vatikan temsilcisi olarak bulunduğu sırada, laikliğin gerçek değerinin farkına vardığını belirtti. Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Avukat Rıfat Saban da, panelin düzenlendiği gecenin hem Ramazan ayına, hem Yahudilerin Şabat Gecesi'ne hem de Papa'nın da azizlik edindiği döneme denk gelmesinin dinlerarası diyalog için anlamlı bir rastlantı olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!