‘Atatürk’ adıyla yaşadı

Güncelleme Tarihi:

‘Atatürk’ adıyla yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

42 yaşındaki Adanalı Ata Gülbahar, 30 yaşına kadar resmen ‘‘Atatürk Gülbahar’’ adını taşıdı. İlkokul diplomasını ve hatta evlilik cüzdanını ‘‘Atatürk’’ adıyla aldı. Çocukları oldu, büyüdüler. Bir gün, adı bir savcının dikkatini çekti. Sonrasında zaten mahkemelik oldu.

Adanalı 42 yaşındaki Ata Gülbahar, yasak olmasına rağmen 30 yıl boyuncu Ulu Önder Atatürk'ün adıyla yaşadı. İlkokul diplomasını Atatürk Gülbahar olarak alan Ata Gülbahar, nikâh masasında da Atatürk adıyla imza attı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 60'ıncı ölüm yıldönümünde hha muhabirleri ‘Adanalı Atatürk’ü buldu. Yasak olmasına rağmen Adana'dan aldığı nüfus kağıdıyla, 30 yıl boyuncu Atatürk adıyla yaşayan lokantacı Ata Gülbahar, ilkokul diplomasını ‘Atatürk Gülbahar’ ismiyle aldı. Askerliğini Atatürk adıyla Balıkesir ve Ankara'da yapan Ata Gülbahar, nikâh masasında Gülşen Hanım'la hayatını birleştirirken de Atatürk adıyla imza attı.

Hasan Halil Gülbahar'ın 12 çocuğundan 8'incisi olan Ata Gülbahar, Atatürk sevgisiyle büyüdüğünü, 86 yaşındaki babasının da büyük Kurtarıcı'ya duyduğu sevgiden dolayı kendisine onun adını verdiğini söyledi.

SAVCI UYARDI

Kızı Nilay'ın ilkokula kaydı sırasında, şikâyet üzerine dönemin Cumhuriyet Başsavcısı'nın uyarısıyla 30 yaşından sonra adını Ata olarak değiştiren Gülbahar, ilkokul diplomasını ve evlilik cüzdanını hayatının en değerli hatırası olarak saklıyor. Babası Hasan Halil Gülbahar'ın Mustafa Kemal Atatürk'ü çok sevdiğini söyleyen Ata Gülbahar, ‘‘Askerliğim sırasında da Atatürk ismini taşıdığım için el üstünde tutuldum. Herkes Ata'mın ismini taşıdığım için saygı duyuyordu. O büyük insan sayesinde huzurlu bir hayatım oldu’’ dedi.

MEMUR ÇOK ŞAŞIRDI

Ata Gülbahar, ‘‘Babam sekiz yıl boyunca askerlik yapmış. Ulu önder Mustafa Kemal ile tanışan babam, O'nun uğruna ölümü bile göze almış. Atatürk'ün ismini yaşatmak isteyen babam, Kasım rastlayan doğumumda bana Atatürk adını vermiş. Ömrüm boyunca taşıdığım bu ulvi isme layık olmaya çalıştım. Okul ve askerlik hayatımda hiç bir zorlukla karşılaşmadım. Yalnız evlenirken nikâh memuru çok şaşırmıştı’’ dedi.

EŞİM ATA DİYORDU

19 yıllık eşi Gülşen Gülbahar'ın Atatürk'e olan büyük sevgi ve saygısından dolayı kendisine hep ‘Ata’ olarak hitap ettiğini belirten Ata Gülbahar, ‘‘Biz eşimi istemeye gittiğimizde Atatürk ismini duyunca şoke oldu. İnandırmam zor oldu. Hatta nişanlanmadan önce eşimin arkadaşları, ‘Atatürk seninle evlenmek istiyor' dediklerinde inanmamış ve iddiaya dahi girmiş. Eşim o zamanlar nüfus cüzdanımın gerçek olduğuna da inanmıyordu’’ diye konuştu.

3 çocuk babası Ata Gülbahar, çocukları Nilay, Nehir ve Hasan’ın da Atatürk sevgisiyle büyüdüğünü özellikle kaydetti.

Yasal engel var

Özel bir yasa ile Büyük Öndere verilen Atatürk soyadını, başka kimsenin alması mümkün değil. 2622 Sayılı Atatürk'ün Soyadının Alınamayacağına Dair Kanun'un maddeleri şöyle:

1'inci madde: Kemal öz adlı Türkiye Cumhurreisi'ne 24. 11. 1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verilmiş olan Atatürk soyadı tek şahsına mahsustur, hiç kimse tarafından öz veya soyadı olarak alınamaz, kullanılamaz, kimse tarafından da hiçbir kimseye verilemez.

2'inci madde: Atatürk adının başına ve sonuna başka söz konarak öz veya soyadı alınamaz veya kullanılamaz.

3'üncü madde: Bu kanun hükmü 24.11.1934'te başlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!