Ata zarafeti podyumda

Güncelleme Tarihi:

Ata zarafeti podyumda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Atatürk, ölümünün 60'ıncı yılında, hayata veda ettiği Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen, giysilerinin kopyalarının sergilendiği ‘Sarı Zeybek’ defilesi ile anıldı. Önceki akşam düzenlenen ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin ile eşi İnci Çetin'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen defilede Atatürk'ün fotoğraflarından yararlanılarak modacı Faruk Saraç tarafından aslına uygun olarak hazırlanan 40 giysi konuklara ünlü mankenler tarafından sergilendi.

Türkiye İş Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen defilede Atatürk'ün 42 giysisinin yanı sıra eşi Latife Hanım, Afet Hanım ve Sabiha Gökçen'in giysilerinden de birer örnek sunuldu.

Sarı Zeybek Defilesi'nde yeralan giysiler uzun bir araştırma sonucunda seçildi. Atatürk'ün Anıtkabir'deki orijinal giysileri incelendi, 400'ü aşkın fotoğraf tarandı. Kronolojik bir sırayla sunulan giysilerin dikiminde de dönemin teknikleri kullanıldı. Tişört ve süeterler özel olarak dokundu, çorap, kravat gibi aksesuarlar da özel olarak hazırlandı.

Sarı Zeybek Defilesi'nde podyumun arkasında bulunan dev ekranlardan Atatürk'ün fotoğrafları ve çeşitli filmleri gösterildi. 3 bölüm olarak tasarlanan davetin ilk bölümünde sevdiği şarkılar eşliğinde Atatürk'ün sofrasından eksik etmediği mezeler sunuldu. Dolmabahçe Sarayı'nın Muayede Salonu'nda gerçekleştirilen defilenin ilk bölümünde Atatürk'ün genç bir subay olduğu dönemden Erzurum ve Sivas kongrelerine kadar olan dönemdeki giysileri sergilendi. Defilenin ikinci bölümünün konusu batılılaşma çabası içindeki genç Cumhuriyet'in devrimleriydi. 1933-1938 dönemi ise Atatürk'ün giysileri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin bu dönemdeki panoramasını birleştirirken defilenin son bölümünü oluşturdu.

TBMM Başkanı Hikmet Çetin defilenin başlamasından önce yaptığı 'hoşgeldiniz' konuşmasına, programda olmamasına ragmen konukları Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşuna çağırarak başladı.

Ata'nın sevdiği şarkıları söyledi

MUAZZEZ Ersoy, Atatürk'ün 60'ıncı ölüm yıldönümünde, 10 Kasım'da 118 E Lion'ların Ataköy Olimpiyat Evi'nde düzenlediği gecede Atatürk'ün sevdiği şarkıları söyledi. Davetiyeleri 4 milyon liradan satılan ve geliri Lions Sağlık, Eğitim Kültür Vakfı ve Mehmetçik Vakfı'na bırakılan gecede Ersoy, ‘‘Havada Bulut Yok’’, ‘‘Alişimin Kaşları’’, ‘‘Uyu Demeye Geldim’’, ‘‘Derdimi Ummana Döktüm’’, ‘‘Kırmızı Gül’’, ‘‘Dağlar Dağlar’’ ve ‘‘Vardar Ovası’’ adlı şarkıları yorumladı.

Prenses Grace'in tacı İstanbul'da

DE Beers firması bugün Çırağan Sarayı Balo Salonu'nda ‘‘Beyaz Düşler ve Pırlantalar’’ adlı görkemli bir mücevher gösterisi düzenliyor. Koreografisini İngiliz Defilede Van Cleef & Arpels'in özel müze koleksiyon parçası olan ve Monaco Prensesi Grace'in, 1978 yılında kızı Caroline'in düğününde taktığı taç, Alman manken Myra tarafından tanıtılacak. Bu özel tacın üzerinde 77,34 karatlık 141 adet pırlanta bulunuyor. Tarihi tacın bir diğer önemli özelliği ise gerdanlık olarak da takılabilmesi. Taç, 1956'da Prens Rainer ile evlenmesinden sonra Van Cleef & Arpels tarafından Prenses Grace için özel olarak tasarlandı. Defilede ayrıca dünyanın ünlü mücevher evleri Bvlgari, Chopard ile Türkiye'nin saygın mücevhercileri Gilan, Kafkas, Sponza ve Zeki Ata'nın pırlantalı gelin setleri ve ender bulunan büyüklükteki tek taş yüzükleri tanıtılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!