At-katır kemiğini ‘faili meçhul’ sanıyor

Güncelleme Tarihi:

At-katır kemiğini ‘faili meçhul’ sanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2012 23:37

Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Diyarbakır İçkale’de bulunan at-katır kemiklerini faili meçhul cinayetlere kurban giden kişilere ait olduğunu zannettiği ortaya çıktı.

Bizzat, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle’nin kalemiyle dile getirilen bu gaf, Avrupa Parlamentosu’na sunulan bir önergeye verilen cevapta yapıldı. Yunanistan Liberal Parti milletvekili Niki Tzavela, “Türkiye’deki Kürt toplu mezarları” başlıklı soru önergesi verdi ve bu önergede, Diyarbakır’da eski bir askeri-polis tesisinin yakınında toplu mezar bulunduğunu ve burada 23 kişinin kemiklerinin ortaya çıktığını kaydetti. İnsan hakları örgütlerine göre, bu kemiklerin, Türk güvenlik güçleri tarafından 1990’larda öldürülen Kürtlere ait olduğunu öne süren Yunan milletvekili,  “Bu toplu mezarlar karşısında Komisyon’un resmi tutumu nedir” diye sordu. Stefan Füle ise, “İçkale’deki toplu mezarlar” başlıklı soru önergesine 10 Nisan’da gönderdiği yanıtta “Toplu mezarlardan haberimiz var. Kurbanlar ve ailelerine adaletin sağlanması için, Türkiye’nin bu trajik olaylar üzerine ışık tutma çabalarını sürdürmesini teşvik ediyoruz” şeklinde yanıt verdi.
100 yıl önce
Diyarbakır’ın Sur İlçesi İçkale Mevkii’nde bulunan, Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda başlatılan restorasyon çalışması sırasında 12 Ocak günü insanlara ait kafatası ve kemikler çıkmıştı. Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan inceleme sonrası 28 Şubat’ta yayımlanan raporda bu  kemiklerin 100 yıl öncesine ait olduğu, kemik parçaları içinde farklı hayvanlara ait çok sayıda kemik ve diş örneğinin bulunduğu belirtildi. Bu gelişmeye rağmen AB Komisyonu’nun soru önergesini iade etmemesi ya da soru önergesini sunan Yunan milletvekilinin önergeyi geri çekmemesi, AB Komisyonu’nun ‘gaf’ yapmasına neden oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!