Asliye cezada savcısız dönem

Güncelleme Tarihi:

Asliye cezada savcısız dönem
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:00

12 Haziran’da seçim kararı alan hükümetin yargıyı hızlandırmak ve iş yükünü azaltmak için hazırladığı son dakika tasarısına göre 1 Ocak 2016’ya kadar beş yıl süreyle asliye ceza mahkemelerinde yapılacak duruşmalarda savcı bulunmayacak. Ancak savcı, verilen hükümler ile tutuklama ve salıverme kararlarına karşı kanun yoluna başvurabilecek.

Meclis kapanmadan yasalaşması hedeflenen 36 maddelik tasarıdaki düzenlemeler özetle şöyle:

- Sincan 1. Ağır Ceza’nın üniversitelere gönderdiği ‘Türbanlı öğrenci dersten çıkarılmayacak’ talimatıyla ilgili, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a soruşturma yapılması kararının ardından tasarıda, bu konuda düzenleme yapılması dikkat çekti. YÖK Başkan ve üyelerine soruşturma izni dosyalarına artık Danıştay 2. Dairesi yerine ‘Danıştay ilgili dairesi’ bakacak.

- Balyoz’dan tutuklu Korgeneral Mustafa Özarslan’ın, özel izinle annesinin cenazesine katılabilmesiyle gündeme gelen tutuklulara cenaze izni tasarıya girdi. Tutuklulara yol hariç iki güne kadar izin verilecek.

- Danıştay artık imar planı, toplu taşım, yıkım, mühürlenme, kamu görevlilerinin atama, disiplin davaları, öğrencilerin not itirazlarına ve tek hâkimce verilen vergi cezalarının temyiz incelemesine bakmayacak.

- Bakaya ve yoklama kaçağı suçları kabahate çevrildi ve idari para cezasına bağlandı. 500-5 bin lira idari para cezasını askerlik şubesi başkanlıkları verecek.

- Noterler, mahkemelerden çıkarılan veraset ilamı ve mirasçılık belgesi verilmesinde yetkili olacak. Evi terk eden eş için ‘eve dön’ çağrısını 15 TL’ye noterler de çıkarabilecek.

- Pasaportu olmadan Türkiye’den ayrılanlara bin TL’den 3 bin TL’ye kadar ceza verilecek.

- Nafaka alacakları dışında kalan alacaklar, asgari ücretin brüt tutarının altındaysa disiplin hapsi cezası uygulanmayacak.

- Ceza mahkemelerince verilen kararlardaki kesinlik sınırı 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı.

- Yetkisizlik kararı ile gelen soruşturma dosyalarına en yakın ağır ceza mahkemesi başkanı bakacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!