Aşkın, duruşmaya katılıp-katılmama kararı verecek

Güncelleme Tarihi:

Aşkın, duruşmaya katılıp-katılmama kararı verecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 11:16

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, Perşembe günü yapılacak duruşmaya katılma durumunun avukatlarıyla yapacağı görüşme sonunda belli olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Aşkın, yaptığı açıklamada sağlık durumunun genel olarak iyi olduğunu, ancak tansiyon sorununun olduğunu belirtti.
Bugünlerde kendisinden yeniden kan alınarak tahlil yapılacağını dile getiren Aşkın, tahlil sonrasında doktorlarının belirleyeceği doğrultuda tedavisine devam edileceğini kaydetti.

Kendisiyle ilgili suçlamaların yargının bileceği bir konu olduğunu, bu aşamada bir açıklama yapmak istemediğini ifade eden Aşkın, “Perşembe günü yapılacak duruşmaya katılma durumum kesin değil. Bunu avukatlarımla yapacağım görüşme sonunda karar vereceğim. Halen avukatlarımla görüşmedim” diye konuştu.

Tarihi eser kaçakçılığı davasından beraat kararına Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz ederek Yargıtay'a temyize göndermesine yönelik olarak Aşkın “Bu itiraz esas yönünden değil usul yönündendir. Yani kararı değiştirecek bir itiraz değildir” dedi.

Haberin Devamı

Perşembe günü görülecek dava sonrasında Ankara'ya gidebileceğini kaydeden Aşkın, Ankara'ya gitmesi halinde YÖK Başkanı ve temsilcileriyle görüşebileceğini bildirdi.

REKTÖR AŞKIN HAKKINDAKİ DAVA

İspanyol Expansion şirketine 1998 yılında ihale edilen tıbbi cihaz alımıyla ilgili usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 5 Nisan 2005 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, Aşkın'ın 14 Temmuz 2005 tarihinde YYÜ Yerleşkesindeki konutu ve çalışma odaları aranmıştı.

Aramanın yapıldığı dönemde yurt dışında bulunan Yücel Aşkın, ülkeye döndükten sonra 14 Ekim 2005 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdikten sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında YYÜ Rektörü Aşkın dışında YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bilent Şahin ile Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara ve İspanyol Expansion firması Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral da yargılanıyor.

Haberin Devamı

Yargılandığı bu suçtan dolayı 14 Aralık'ta görülen ilk davada Aşkın'ın tutukluluk halinin devamına, 29 Aralık'ta görülen ikinci davada ise tahliyesine karar verilmişti.

Aşkın, ayrıca, 15 Aralık'ta “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet” suçlamasıyla Asliye Ceza  Mahkemesi'nde görülen davada beraat etmişti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı ise Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!