Askerlik kısalıyor

Güncelleme Tarihi:

Askerlik kısalıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2003 01:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, şu anda 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, kısa dönem askerlik de 8 aydan 6 aya inecek.

Genelkurmay Başkanlığı, askerlik süresini kısaltan ve bu yolla asker sayısını yüzde 17 oranında azaltan bir öneri hazırlayarak, Avrupa Birliği (AB) sürecinde çok önemli bir adım attı. Genelkurmay Başkanlığı bu yönde hazırladığı öneriyi hükümete sundu.

Genelkurmay Başkanlığı, 18 ay olan askerlik süresinin 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresinin 12 aya, kısa dönem askerlik süresinin de 8 aydan 6 aya indirilmesine karar verdi. 7. Uyum Paketi kapsamında savunma harcamalarının kısılması tartışılırken, Genelkurmay Başkanlığı sürpriz bir kararla, askerlik sürelerinin 15 Temmuz 2003 tarihinden geçerli olmak üzere kısaltılacağını açıkladı. Genelkurmay Genel Sekreterliği'nden dün yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Bu azalma, ileride gerçekleştirilecek kuvvet yapısı küçültmesine de imkan sağlamış olacaktır’’ denildi. Açıklamada şöyle:

YÜZDE 17 AZALIYOR

TSK temkinli bir yeniden yapılandırma faaliyetini hızlandırmanın zamanı geldiğine inanmaktadır. Bunun ilk adımı olarak 15 Temmuz 2003 tarihinden itibaren 18 ay olan askerlik süresinin 15 aya indirilmesi suretiyle, mükellef asker sayısının yüzde 17 oranında azaltılmasının uygun olacağı teklifinin hükümete iletilmesine karar verilmiştir. Buna paralel olarak yedek subaylık süresi 16 aydan 12 aya, kısa dönem erbaş ve erlik süresi 8 aydan 6 aya indirilecektir. Bu azalma ileride gerçekleştirilecek kuvvet yapısı küçülmesine de imkan sağlamış olacaktır.

GEREKTİĞİNDE BÜYÜRÜZ

Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve Varşova Paktı'nın dağılmasını takiben azalan konvansiyonel tehdit çerçevesinde özellikle Batılı ülkeler silahlı kuvvetlerinin teşkilatını sorgulayarak, tehdidin yerini alan risk ve belirsizlikleri karşılayabilecek, ülke menfaatlerini uzaktan ve başlangıcından itibaren koruyabilecek, hareket kabiliyeti ve ateş gücü yüksek, gerektiğinde süratle büyütülebilen elastiki kuvvet yapıları oluşturmuşlardır. Küçülen kuvvetler ve teknolojinin talep ettiği uzman personel ihtiyacı bu ülkeleri profesyonel ordu kurmaya yöneltmiştir. TSK benzer yeniden yapılanma faaliyetlerini esasen devamlı olarak gündemde tutmuştur. Tümen, alay esasına dayalı kuvvet yapısını tugay, tabur esasına çevirmiş, iç güvenlik harekátının gerektirdiği yeniden yapılanma başarıyla gerçekleştirilmiş, subay ve astsubaylarına ilaveten uzman erbaş sistemini tesis ededek profesyonel orduya geçişte mesafe kaydetmiştir.

ULUSUN YÜKÜ AZALACAK

Ancak soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte bir imparatorluğun çöküşünün yarattığı istikrarsızlık dalgaları, ülkemizi çevreleyen Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'yu sarmış, Birinci Körfez Harekátı, Azerbeycan-Ermenistan Harbi, Balkanlarda çatışmalar ve süregiden iç güvenlik harekátına, uluslararası terörizm, etnik çatışmalar ve kökten dincilik hareketleri de eklenince, TSK anlamlı bir küçültülmüş kuvvet yapısını gerçekleştirme imkánını bulamamıştır. TSK her zamanki sorumluluk duygusu, yurt ve ulus sevgisi içinde ülkemizin menfaatlerinin savunulmasını ve ulusal güvenliğimizi bağrından çıktığı asil ulusumuza en az yük olacak şekilde yerine getirme kararlılığını sürdüregelmiştir. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen önceden davranış alışkanlığıyla geleceğin daha küçük, daha modern, elastiki ve modüler kuvvet yapısıyla ilgili çalışmaları sürdüregelmiştir.

PKK-KADEK PASİFİZE EDİLDİ

Şu anda PKK-KADEK pasifize edilmiştir. Irak ikinci harekátının askeri bölümü büyük ölçüde tamamlanmıştır. Balkanlarda, Kafkaslarda ve Afganistan'da nisbi bir istikrar sağlanmıştır. Ancak Kıbrıs ve Ege sorunlarının politik çözümü henüz gerçekleşmemiştir. Barış Gücü, tabii afetlerde halka yardım, istikrar harekátına katılım gibi ulusal ve uluslararası görevlerin kuvvet ihtiyacı da devam etmektedir.


Teklif aynen geçer


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerliğin kısaltılmasına yönelik çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen teklifin Bakanlar Kurulu'ndan da aynen geçeceğini söyledi. Gönül, Genelkurmay Başkanlığı'nın askerliğin süresini tayininde en önemli makam olduğunu hatırlatarak, Genelkurmay'ca oluşturulan komisyonların yaptığı değerlendirmeler sonunda askerlik sürelelerinin belirlendiğini belirterek şöyle dedi: ‘‘Teklifler Milli Savunma Bakanlığı'nca da incelenecek ve Bakanlar Kurulu'na sevkedilecektir. Ümit ederim Bakanlar Kurulu'nda da hem Milli Savunma Bakanlığı'ndan, hem Bakanlar Kurulu'ndan, Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiği şekliyle geçecek ve böylece askerlik süresi günün şartlarına daha uygun hale gelecektir.’’

ERDOĞAN: DEĞERLENDİRİRİZ

Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘‘Genelkurmay Başkanlığı'nın askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili teklifine ilişkin görüşünün’’ sorulması üzerine, ‘‘Arkadaşlarımızla yarın (bugün) değerlendirmesini yapıp, gerekli açıklamayı Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yapacağız’’ dedi. ‘‘Askerlik süresinin kısaltılmasına olumlu mu bakıyorsunuz?’’ şeklindeki soruya ise Erdoğan, ‘‘Bakanlar Kurulu toplantısından sonra...’’ karşılığını verdi.


Silah altında olanlar da yararlanacak


Genelkurmay'ın asker sayısını yüzde 17 azaltacak ‘‘süre kısaltma’’ düzenlemesi, halen Jandarma dahil 650 bin civarındaki asker sayısında yaklaşık 92-93 bin kişilik bir azaltma yaratacak. Genelkurmay'ın sitesine göre, toplam asker sayısının yüzde 16'sı subay, astsubay ve uzman erbaş. Yani yaklaşık 104 bin profesyonel asker. Bu sayı düşüldüğünde geriye kalan 546 bin askerden yüzde 17'lik azaltma yapılacak. Ve sayı 92-93 bin azalınca, muvazzaflar dışındaki asker sayısı yaklaşık 450 bine inecek. Askerlik süresinin kısalmasından 15 Temmuz'da silah altında olan er, erbaş ve yedek subaylar da yararlanacak. Süre dolayısıyla sayının azalması, NATO'da asker sayısı ABD'den hemen sonra gelen, Avrupa'nın en büyük ordusunu oluşturan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde önemli bir tasarruf sağlayacak. Her asker için 2 çift bot, 3 temel eğitim elbisesi, bir parka, yeterli sayıda iç çamaşırı ve çorap, günde 3 bin 200 kalorilik yiyecek sağlandığı düşünülürse, sadece giyinme ve beslenme açısından bakıldığında bile, tasarruf çok sıfırlı rakamlara ulaşacak.Bazı Avrupa ülkelerindeki asker sayılarıysa şöyle:

İngiltere: 170.000, Almanya: 150.000, Fransa: 260.000, İtalya: 300.000.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!