Askerlik hilesine yardıma 10 yıl

Güncelleme Tarihi:

Askerlik hilesine yardıma 10 yıl
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Askerlikten kurtulmak için hile yapmak isteyen yükümlülere yol gösteren ve yardımcı olan sanık, 10 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan kararında, askerlikten kurtulmak için hile yapanlarla bunlara yardımcı olan bir kişinin aynı cezaya çarptırıldığı bildirildi. Dava konusu olayda, Mustafa Cezmi Ünaldı, askerlikten kurtulmak isteyen bazı yükümlülerle, sağlık muayelerinde yerlerine özürlü kişileri sokmak üzere anlaştı. Doktor muayenesine söz konusu yükümlüler yerine özürlü kişileri sokmayı başaran Ünaldı'nın bu girişimi, daha sonra ortaya çıktı.

ÖMÜR BOYU KAMU YASAĞI

Mahkeme, sanığın Askeri Ceza Yasası'nın ‘Askerlikten kurtulmak için hile yapanlar’ başlıklı 81'inci maddesinin 1'inci fıkrası uyarınca, 8 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı. Karara, ‘Sanığın eyleminin çok sayıda olması, eylemi ile toplumda her erkek Türk vatandaşının eşit görev ve yükümlülüğü olarak nitelenen askerliği yapma istek ve arzusunun olumsuz etkilenmesi, suiniyetli kişilere amaçlarına ulaşacak yol ve yöntemlerin gösterilmesi, sakat insanların suçta kullanılması’ gibi unsurlar gerekçe oluşturdu. Mahkeme, suçun birden fazla kez işlenmesi nedeniyle de sanığın cezasını yarı oranda artırarak 12 yıla çıkardı. Ancak sanığın mahkemedeki iyi halini gözönüne alan mahkeme, cezasını 10 yıla indirdi. Mahkeme ayrıca, sanığın ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklı olmasını ve cezası süresince yasal kısıtlılık altında bulunmasını da kararlaştırdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!