Aşkabat notları

Güncelleme Tarihi:

Aşkabat notları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1998 00:00

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Çankaya değil TC Hükümeti olur

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, canını çok sıkan hükümet krizi ile ilgili suskunluğunu bozarak, ‘‘Kimse kaygı duymasın. Kaygılanmayın. Her şey Anayasa kuralları içinde zeminine ve usulüne göre yapılır. Devlet ile ilgili işler tesadüfe bırakılmaz’’ dedi.

Türkmenistan gezisi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Demirel, Aşkabat Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyona geldiğinde, ‘‘Atmaca gibi bekliyorsun İsmet’’ diyerek, öğle saatlerinde bildirdiği söyleşisini başlattı. Büyük konuşmayım ama, Demirel'in çözüm aşamasında hükümeti TBMM Başkanı Hikmet Çetin'e kurdurabileceği anlaşılıyor. Demirel, soruları yanıtlarken şu noktalara değindi:

KURALLAR İŞLEYECEK

Hiçbir kaygıya gerek yok. Türkiye'de devlet ile ilgili işlerin hiçbir şeyi tesadüfe bırakılamaz. Kurallar işleyecektir. Meşru zeminlerde sorun çözülecektir. Bunun tarifi olmaz. Bana bir sorun için görev düşerse ona muhatap olurum.

ANAYASA YÜREKTE

Anayasa cebimde ve yürekte. Çaresi olmayan sorun yoktur. Demokratik Anayasa Devleti her şeyi kurala bağlamıştır. Siyasi hadiseler, yaşanan işlerdir. Bir hafta çok uzun zamandır. Bana altı ay sonrasını sormayın. Bugün, üç gün sonrasını bile söyleyemem. Bir saat sonrasını belki söyleyebilirim.

TC HÜKÜMETİ OLUR

(Baykal'ın sözleri hatırlatılınca) Çankaya Hükümeti olmaz. TC Hükümeti olur. Hükümet düşerse, tabirleri iyi kullanın. Seçim hükümeti tabiri Anayasa'nın 116. maddesinde vardır. Hükümet 45 günde güvenoyu alamazsa, Cumhurbaşkanı Meclis'i feshedip Türkiye'yi seçime götürebilir. Bu amaçla seçim hükümeti kurabilir. Başka türlü seçim hükümeti veya Çankaya Hükümeti tabirleri yoktur.

GÜVENOYU ŞART

Seçime altı ay kaldı diye, hükümetin güvenoyu almaması diye bir şey olamaz. Güvenoyu, Milli Hakimiyet Prensibi'nin şekillenmiş halidir. Güvenoyu olmazsa o zaman Cumhurbaşkanı'nın yetkisi ortaya çıkar. Parlamento, bütçe görüşüyor, denetimini yapıyor. Hükümete gelince; sabahleyin var, beyanatlara göre akşam üzeri ya var ya yok. Bu istikrar değil. Ama durum bu. Kumaşı, teneke makası ile değil kumaş makası ile keseceğiz.

Benim adımın telaffuz edilmesi ve bir yerlere karıştırılması benim sorumluluğum değil. Dilin kemiği yok. İşi iyice dedikoduya dökmeyin. Türkiye'de kurumların dedikodu ile tahrip edilmesinin acısını çekeriz. Cumhurbaşkanlığı bu kurumlardandır.

BARIŞ MANÇO PROF.

Bir gece önceki yemekte de Barış Manço'ya Türkmenbaşı tarafından konservatuvar kurarak profesör olması teklif edildi. Türkmenbaşı, ‘‘Sana toprak, okul, ev, pasaport ve bir de Türkmen gelin veririz. Daha ne istirsen’’ dedi. Türkmenbaşı, Demirel'e de övgüler yağdırırken, ‘‘Türkmenistan'da 15 bin adet koyun var. Demirel söylesin, hepsini keseyim’’ dedi. Türkmenbaşı dün de, ‘‘Biz iki devlet, bir milletiz. Bu misafirlerimiz anayurttan atayurduna gelmişlerdir’’ dedi.

Demirel, Atatürk Parkı, Atatürk Anıtı, Deprem Anıtı ve Milli Müzeyi gezerken de, Türkmenbaşı'na, ‘‘Hörmetli prezident, kadirlidoğanım, aziz mihmanlar’’ diye Türkmen lehçesiyle konuştu. İşadamlarıyla da görüşen Demirel, Ertuğrul Gazi Camii'nin açılışında çok duygulandı. Cami gerçekten çok görkemliydi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!