Aşırı sağcılara ait telefon kayıtları da imha edilmiş

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcılara ait telefon kayıtları da imha edilmiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 15:12

Almanya’da iç istihbarat servisinin, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla aşırı sağla ilgili başka dosyaları da imha ettiği ortaya çıktı. İmha olayının rutin uygulama olduğunu belirten Bakanlık, dosyalarda "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) ile ilgili bilgilerin olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

İstihbaratın hazırladığı üç sayfalık rapor, Neo-Nazi cinayetlerin araştırılması için kurulan Federal Meclis komisyonunun gerçekleştirdiği özel oturum öncesinde açıklandı.

Raporda, NSU cinayetlerinin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, 14 Kasım 2011’de, Federal İçişleri bakanlığının verdiği talimatla, aşırı sağ camiaya yönelik yapılan telefon dinleme kayıtlarını içeren altı dosyanın yok edildiği açıklandı.

Geçtiğimiz hafta ise istihbaratın muhbirlerden gelen bilgilerin yer aldığı "Operasyon Rennsteig" adlı dosyaların, savcılığın dosyaları istemesinden sonra imha edildiği ortaya çıkmıştı.

Bu olayın basına yansımasının ardından iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm, emekliliğini istemişti.

İkinci dosya imha olayı ise istihbaratın hazırladığı raporla ortaya çıktı. Raporda, içişleri bakanlığının talimatıyla yok edilen dosyalarda NSU terör hücresiyle ilgili bilgilerin bulunmadığı vurgulanıyor. Dosyalarda daha çok diğer aşırı sağ camiayla ilgili bilgilerin yer aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Dosyaların imha edilmesi talimatını veren İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimi de benzer yönde açıklama yaptı. Dosya imhasının rutin bir uygulama olduğu vurgulandı. Açıklamada, "kaydedilmiş bilgilerin sürelerinin dolması" nedeniyle dosya imhasının gerçekleştiği belirtildi. Bakanlık, NSU cinayetlerinin ortaya çıkmasından sonra dosyaların imha edilmesinin ise tesadüf olduğunu belirtti. Bakanlığın, Meclis araştırma komisyonuna konuyla ilgili olarak hafta başında bilgi verdiği de vurgulandı.

KOMİSYON TEPKİLİ
Komisyon üyeleri İçişleri Bakanlığının yok edilen dosyaların NSU ile ilgisi olmadığı yönündeki açıklamasına rağmen, dosya imha edilmesine büyük tepki gösterdi.

Komisyonun FDP’li üyesi Hartfrid Wolff, “Güvenlik birimlerinin dosyalara yaklaşımı kabul edilemez" derken, federal ve eyaletler düzeyinde dosya imhasının kesinlikle durdurulması gerektiğini kaydetti. Sol Parti milletvekili Petra Pau da, olayın bir skandal olduğunu ifade ederek, "İçişleri bakanlığının NSU cinayetinin ortaya çıkmasından sonra dosyaların soruşturma için önemli olup olmadığını bilmeden yok etmesi beni hayretlere düşürüyor" dedi.

Haberin Devamı

SPD’li Eva Högl, komisyon üyesi diğer partili meslektaşlarıyla birlikte, komisyonun faydalanabileceği belgelerin imha edilmesini derhal durdurulmasını talep ettiklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!