Aşağılık herifler

Güncelleme Tarihi:

Aşağılık herifler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremzedeler kalmasın diye dinlenme tesislerini tahrip ettiler

17 Ağustos depremini hasarsız atlatan Sakarya'nın Karasu İlçesi'ndeki Amele Birliği Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nin zemin kolonları, yöneticiler tarafından bir inşaat firmasına kırdırıldı. Karasu Köyü Muhtarı'nın suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı. Durumu muhtara bildiren bekçi ise sürüldü.

SAKARYA'nın Karasu İlçesi'nde depremden hasar görmeyen Amele Birliği Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'ndeki görevlilerin, depremzedelerin buraya yerleştirilmesini önlemek amacıyla binaların zemin kolonlarını kırdığı ortaya çıktı. Türkiye'nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan ve Zonguldak'taki maden işçilerinin üyesi bulunduğu Amele Birliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'na ait tesisler, 17 Ağustos depremini hasarsız atlattı. 7 bloktan oluşan ve 500 kişi kapasiteli tesislere depremzedelerin yerleştirilmesi gündeme gelince idiaya göre yetkililer bir inşaat firmasıyla anlaşarak 4 bloğun zemin kolonlarını ve bazı kirişleri balyozla kırdı. Böylece sanki depremden hasar görmüş izlenimi verilen tesislere, depremzedelerin yerleştirilmesi önlendi.

MUHTARDAN SUÇ DUYURUSU

Karasu ilçesi'ne bağlı Karasu Köyü Muhtarı Selahattin Çelik, depremden 4 gün sonra tesislerdeki olayın kendisine bildirilmesi üzerine, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Çelik, Karasu Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, ‘‘Amele Birliği Dinlenme Tesisleri yöneticileri, binaları depremden hasar görmüş gibi gösterip depremzedeleri buraya almamak için binanın kirişlerini kırdırmıştır. Bu kişiler hakkında soruşturma açılmasını istiyorum’’ dedi. Karasu Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri Muhtar Çelik'in başvurusu üzerine soruşturma açtı. Savcılık yetkilileri, tesislerde inceleme yapacak bilirkişi heyeti görevlendirirken, Amele Birliği Başkanı Sait Armangüneşi, Tesis Müdürü Mustafa Aydın, Müdür Yardımcısı Yaşar Ilgın ve diğer çalışanlarla görgü tanıklarının ifadelerine başvurdu. Bilirkişinin yaptığı incelemede, 25 kolanda hasar olduğu, bunun da depremden kaynaklanmadığına ilişkin rapor verdiği öğrenilirken, savcılığın sorumlula hakkında dava açıp açmamaya karar vereceği belirtildi.

DEPREMDEN SONRA SAĞLAMDI

DSP Karasu İlçe Başkanı Hüseyin Koçaslan, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a bildirdiklerini, gönderilen müfettişlerin Karasu'ya gelerek idari soruşturma başlattığını söyledi. Koçaslan, Amele Birliği'nin bu tesisi yıkarak yerine beş yıldızlı otel ayarında tesis yapacağını, bu yüzden depremzedelerin yerleştirilmesini önlemek için tahribat yaptığını ileri sürdü. Koçarslan, şunları söyledi: ‘‘Deprem öncesi tesiste Zonguldak'tan gelenler tatil yapıyordu. Depremden sonra onlar memleketlerine döndü. Tesislerde hiç bir hasar yoktu. Amele Birliği Başkanı Sait Armangüneşi, inşaatçı Hüseyin Yavuzyiğit'le tesise gelerek burada Tesis Müdürü Mustafa Aydın ve Müdür Yardımcısı Yaşar Ilgın'ın gözetiminde inşaatçının işçileri tarafından 4 bloğun zemin kirişleri balyoz ve çekiçlerle kırdı. Depremzedelerin buradan yararlanmaması için bunu yaptılar. Bu durumu bekçi Ekrem Dik, köy muhtarı Selahattin Çelik'e bildirince olay ortaya çıktı. Bu işi yaptıranlar görevlerinde dururken, bekçiyi sürdüler.’’

Gerçeğin içinde rol

TV dizilerinden Babaevi'nin yeni bölümleri depremzedelerin kaldığı Gölcük'teki Kızılay çadırkentte çekiliyor. Dizide haşarı kız Bilge'yi canlandıran Sevinç Erbulak, senaryoya göre bu sefer de üniversiteli arkadaşlarıyla birlikte depremzede çocukların yardımına koşuyor. Depremzedelerin barındığı Gölcük'ün İhsaniye Beldesi'nde kurulu Kızılay çadırkentinde 81'inci bölümün çekimine başlayan ekip, çekimlerde depremzede çocuklara da rol verdi. Hülya Avşar'ın şov programında ünlenen 6 yaşındaki Belgin Avcıoğlu depremden kurtulan küçük bir kızı canlandırırken, Sevinç Erbulak ise arkadaşlarıyla palyaço kılığına girerek çocukları eğlendirmeye çalışıyor.

Biracı da depremzede

TV'lerin en uzun süreli yerli dizisi Bizimkiler'in 'Biracı Cemil'i, Uğurtan Sayıner de depremzede. Eşi ve 2 çocuğuyla İzmit'in Rasathane Caddesi Akçakoca Mahallesi Umut Apartmanı'nda oturan Uğurtan Sayıner'in evi, 17 Ağustos'ta meydana gelen depremde hasar gördü, oturulamaz hale geldi. Sayıner, ailesiyle deprem sonrası evlerinin önündeki İstiklal İlköğretim Okulu'nun bahçesindeki Kızılay çadırına yerleşti. Deprem gecesini anlatırken gözyaşlarını tutamayan Uğurtan Sayıner, ‘‘Deprem gecesi televizyon seyrediyordum. Deprem başlar başlamaz hemen eşim ve çocuklarımın yanına gittim. Hep beraber birbirimize sarılıp dua ettik. 45 saniye geçmek bilmedi. Bu depremi yaşamayan kimse duygularımızı anlayamaz’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!