Artık gurbet yok mu

Güncelleme Tarihi:

Artık gurbet yok mu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 10:48

İngiltere'nin başkenti Lond­ra'da, Türkiye kökenli kadınların gurbetteki yaşam üzerine duygu ve düşüncelerini aktardığı 33 portre ve kısa hikayeden oluşan 'Artık Gurbet Yok! (Mu?)' adlı fotoğraf sergisi açıldı.

Haberin Devamı

Londra'da yaşayan Türkiye kö­kenli kadınların da kısa hayat hi­kayeleri ve portre fotoğraflarıyla yer aldığı sergi, Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Londra'nın Islington Belediye bina­sında düzenlendi. Sosyolog, araştırmacı ve yazar Semra Eren Nijhar'ın düzenlediği bir günlük sergi büyük beğeni topladı. Sergi­nin açılışına Türkiye'nin Londra Başkon­solosu Emirhan Yorulmazlar, Büyükelçilik Müsteşarı Ferit Orçun Başaran, Islington Belediye Başkan Yardımcısı Theresa Debo­no ve eşi, özel davetli olarak katıldı.

Konuşmasında, 'gurbet' kelimesinin kökenine inen Başkonsolos Yorulmazlar, "Gurbet kelime anlamıyla 'yabancı' demektir. Aynı zamanda güçsüz, parasız ama en önemlisi evinden vatanından uzakta anlamına gelir” dedi.

1950'lerde başlayan ilk Türk göçmenlerin gurbete çıkmalarının bir başlangıç noktası olduğunu ifade eden Sosyolog Nijhar'da, çalışmasıyla ilgili şunları söyledi:

"Kısa süreliğine yerini yurdunu terk edip para kazanmak için gurbete çıkan insanlar, Avrupa'nın çeşitli yerlerine giderken göçe çıktıklarının farkındaydı. Geride bıraktıkları aileleri ve sevenleri de sevdiklerini göçe yolladıklarını biliyorlardı. Gurbet, uzak diyarlar, özlemek, zor bir hayat, zor çalışma koşulları, yabancılık, yalnızlık anlamlarını taşır. Bu serginin en büyük nedeni, 'gurbet' olgusunu irdeleyerek 60 yıldır Avrupa'da yaşayan Türklerin bu konu hakkında neler düşündüklerini araştırmaktı. Dört serilik çalışmanın ilki bu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!