Artık evlerini zincirlemeyecekler

Güncelleme Tarihi:

Artık evlerini zincirlemeyecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2009 12:00

Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı Dudaş köyünde, heyelandan dolayı evlerini zincirlerle ağaçlara ve kayalara bağlayarak önlem almaya çalışan vatandaşlara, yeni yapılan konutları teslim edildi.

Haberin Devamı

Söğüt Kaymakamı Yakup Canpolat, Belediye Başkanı Osman Güneş, İl Genel Sekreteri Halis Nalbant, Bayındırlık ve İskan Müdür Vekili Ercan Çelebi ve vatandaşların katıldığı törende konuşan Vali Musa Çolak, Türkiye coğrafyasının doğal afetler açısından zor bir ülke olduğunu kaydetti.

Türkiye'de 100 yılda 100 bin insanının selden, depremden ve heyelandan hayatı kaybettiğini anlatan Çolak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin çok güçlü olduğu için bu tür yaraları sardığını söyledi.

Yapılan konutların, birlik ve beraberliğin sürdürüldüğü müddetçe bu tür yaraların çok kısa sürede sarılacağının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Vali Çolak, şöyle konuştu:
“Göreve başladığım yıldan bu yana kırsal ve kentsel kesimde, sanayi, tarım, ulaşım, eğitim ve kültürel alanda Bilecik'in değişimin, gelişimin, kalkınmanın ve ilerlemenin içerisinde olduğunu hepimiz görüyoruz. Bu kalkınma olurken sizlerin verdiği destekten de son derece mutluluk duyuyorum.”

Haberin Devamı

Köy Muhtarı Abdullah Yörüt de köyde meydana gelen heyelan sonucu zarar gören evlerin bir bölümünün tahliye edilmesine karar verildiğinde Vali, Kaymakamlık ve Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğüyle çalışmalara başladıklarını ve evleri tamamladıklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından, Vali Çolak ve beraberindekiler ev sahiplerine anahtarlarını teslim etti, evlerde incelemelerde bulundu.

EVLERİ ZİNCİRLİYORLARDI

18. yüzyılda kurulduğu bilinen Dudaş köyünde, 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden sonra heyelan yaşanmaya başlandı. Toplam 30 hanenin bulunduğu köyde, heyelanlardan dolayı yıkılma tehlikesi yaşayan ve kayan evlerini zincirlerle kaya ve ağaçlara bağlayarak önlemeye çalışan vatandaşların, yetkililere başvurması sonucu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çalışma başlattı.


Bölgeden fay hattının geçtiğinin ve heyelanlar sonucu yaşanan toprak kaymalarının 18 evde hasar meydana getirdiğinin belirlenmesi üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü vatandaşlardan evlerin boşaltılmasını istedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı araştırmalar sonucu, köyün 3 kilometre güneydoğusunda sağlam zemin bulundu ve köyün buraya taşınması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Taşınma öncesi heyelandan zarar gören vatandaşların yaşayacağı konutların temin edilmesine yönelik inşaat çalışmasına başlayan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, tek kat olarak 77 metrekare büyüklüğünde 22 konut inşa etti. Hak sahiplerine verilen konutlar, 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl eşit taksitle ödenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!