Artık cezalar daha ağır

Güncelleme Tarihi:

Artık cezalar daha ağır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 16:00

Hayatımızı baştan aşağı değiştirecek olan yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), üzerindeki tartışmalar sona ermeden bugün yürürlüğe giriyor. TCK'nın yanısıra Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun (CİK) de bugünden itibaren yürürlükte olacak. Yeni TCK hayatımızı şöyle etkileyecek:
  TCK tam metin

Haberin Devamı

MAGANDALARA CEZA Maç sonrası ve düğünlerde, havaya ateş açarak, yayaların bulunduğu yerde kırmızı ışıkta geçerek ölüme sebebiyet veren magandalar, trafik canavarları 25 yıla kadar hapis cezası alabilecekler.

HAKSIZ TAHRİK YOK Artık hiçkimse, "Bacağını gördüm tahrik oldum tecavüz ettim", "Kızım kocaya kaçtı, tahrik oldum öldürdüm" diyerek ceza indiriminden yararlanamayacak.

TÖRE SAİKİ Töre saikiyle işlenen cinayetler, nitelikli adam öldürme sayılacak ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılacak. Her ne gerekçe ile olursa olsun anne babasını, çocuğunu, kardeşini veya eşini öldürenler de aynı hapis cezasına çarptırılacaklar.

ÇOK SAYIDA ÖLÜME SEBEBİYET Çöken binalarda ve şoförün hatası yüzünden trafik kazalarında hayatlarını kaybedenlerin hakkı aranacak. Bu ve benzeri olaylarda, kusurları yüzünden birden fazla kişinin ölümüne neden olanlar, 3-15 yıl hapisle yargılanacaklar.

Haberin Devamı

AVRUPAİ CEZA Bir yıla kadar olan hapis cezaları, "Kısa süreli hapis cezası" sayılacak. Holiganlara, maçlara girmeme cezası verilebilecek. Suçlu, hapis yatmak yerine bir kamu görevinde çalışarak cezasını çekebilecek.

İŞKENCECİYE VE GÖZYUMANA CEZA Kamu görevlisinin, bir kişiye işkence yapması sonucu alacağı ceza 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. İşkenceye gözyuman emniyet müdürleri, amirler ve savcılar hakkında da işlem yapılacak.

KUMA GETİRENE HAPİS YOK İmam nikahı yaptıranlar, 2 aydan 6 aya kadar hapisle yargılanacaklar. Ancak medeni nikah yapıldığında ceza verilmeyecek. İmam nikahı ile kuma getiren evli erkek, hapse girmeyecek.

EŞE DAYAK YOK Bir kişiye eziyet eden kişi, 2-5 yıl hapisle cezalandırılacak. Bu suçun, aile bireyine karşı işlenmesi durumunda ceza 3-8 yıl olacak.

KÜRTAJA KADIN KARAR VERECEK Kürtaj konusunda kadının kararı yeterli olacak. Yasal kürtaj süresi 10 hafta olarak belirlendi.

CİSİM SOKMA DA TECAVÜZ Herhangi bir cismin, cinsel organa sokulması da ilk kez "Tecavüz" kapsamına alındı.

ZORLA İLİŞKİ DE SUÇ Eşiyle zorla cinsel ilişkide bulunanlar tecavüz suçundan yargılanacaklar. Bu suç, şikayete bağlı olacak.

Haberin Devamı

TECAVÜZCÜ İLE EVLENME KALKTI Tecavüzcü, mağdurla evlenerek ceza almaktan kurtulamayacak. Böylece mağdur, ailesi tarafından tecavüzcüsü ile evlenmeye zorlanamayacak.

BEKARET KONTROLÜNE SINIR Yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın bir kişiyi, genital muayeneye gönderen ve yapan, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

HAMİLE EŞ TERKEDİLMEYECEK Hamile eşini terk edene, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

ÇOCUĞUNU KORUMAYANA HAPİS Çocuklarının, ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan anne-baba, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacak.

KAPKAÇA İLK KEZ CEZA Kapkaç suçu nitelikli hırsızlık sayılarak ilk kez TCK'ya girdi. Bir kişinin elinde veya üstünde taşıdığı eşyayı çekip almak olarak tanımlanan kapkaçılara, 3 yıldan 7 yıla kadar ceza verilebilecek.

Haberin Devamı

ÜFÜRÜKÇÜLER DOLANDIRICI SAYILACAK Kamuoyunda üfürükçü, büyücü olarak adlandırılan hocalar, gözaltına alındıktan sonra serbest kalamayacaklar. Bu eylemler, nitelikli dolandırıcı sayılacak ve 2-7 yıl hapis cezası verilecek.

SARHOŞ SÜRÜCÜYE HAPİS TCK'ya ilk kez sarhoş araç kullananlara hapis cezası verilmesi girdi. Uçakta cep telefonu kullanan, uykusuz direksiyon başına geçen, aracının bakımını yaptırmadan kullanan kişiler de cezalandırılacak.

DÄ°NE HAKARET Halkın bir kesiminin benimsediÄŸi dini deÄŸerleri alenen aÅŸağılayanlar, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacak.Â

MESLEKTEN MEN EDİLECEKLER Bir din adamı, sıfatından yararlanarak devlet idaresini ve hükümeti kötülerse 2 yıla kadar hapis cezası alacak.

Haberin Devamı

SİLAHLI ÇETE Örgüt kuran ve yönetenler, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Örgütün varlığı için en az 3 üyesi ve araç gereçlerinin amaç suçları işlemeye yeterli olması şartı aranacak.

REİS TAM SORUMLU Örgütün kurulması, kişilerin cezalandırılması için yeterli olacak. Örgütün adına suç işlenmesi halinde ayrıca ceza verilecek. Örgüt yöneticileri, işlenen bütün suçlardan dolayı cezalandırılacak.

ÜYE VE YARDIMCILARA CEZA Örgüt adına suç işleyenler, örgüte bilerek ve isteyerek yardım edenler, örgüt üyesi olarak ceza alacaklar.

DEVRİM YASALARI Devrim Yasaları'ndan Şapka Kanunu ve Türk Harflerinin Kabulüne ilişkin kanuna aykırı hareket edenler, 2-6 ay hapis cezası alacaklar. Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceği'ne ilişkin kanuna aykırı hareket edenlere ceza verilmeyecek.

Haberin Devamı

SEKS SHOPLAR AÇILACAK Her türlü müstehcen yayın sadece bu amaçla özel ruhsat alarak açılacak seks shoplarda satılabilecek.

ÇOCUK PORNOCULARINA HAPİS Müstehcen yayınlarda çocukları kullanan kişilere 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Şiddet kullanma, hayvanlarla, ölmüş insan bedenleri veya doğal olmayan yoldan yapılan cinsel davranışlarla ilgili yayınlar tamamen yasaklanıyor. Getirilen sınırlamalar, bilimsel, sanatsal ve edebi eserler için geçerli olmayacak.

ÇOCUK FAHİŞELERE ÖNLEM Çocuğu fuhuşa teşvik eden, tedarik, aracılık eden kişi, 4-10 yıl hapisle yargılanacak. Bir kişiye sadece fuhuş amacıyla çocuk bulma sözünü veren de aynı şekilde cezalandırılacak. Aile bireylerini fuhuşa sürükleyenler daha ağır ceza alacaklar.

KARA PARA AKLAMAYA CEZA Suçtan elde edilen değerleri yurtdışına transfer eden, bunların gayrı meşru kaynağını gizlemek amacıyla çeşitli işlemlere tabi tutanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Böylece kara para aklama suçu, TCK kapsamına alındı.

DEVLETE HAKARET Türklüğü, cumhuriyeti, TBMM'yi alenen aşağılayan, 1-3 yıl hapis cezası alacak. Hükümeti, devletin yargı organlarını, asker veya emniyet teşkilatını aşağılayan ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis alacak.

DEVLETE KARŞI ÖRGÜT Devlete ve anayasal düzene karşı suç işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, 10-15 yıl hapis cezası alacaklar. Örgüt üyelerine verilecek ceza ise 5-10 yıl olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!