Artçı paniği

Güncelleme Tarihi:

Artçı paniği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

1 ölü 200 yaralı

Korkunç depremin korkusu yatışmadan dün meydana gelen iki artçı şok, büyük panik yaşanmasına yol açtı. Telaş içinde kendilerini pencerelerden atan 200 kişi yaralandı, İzmit'te başına binadan parça düşen bir kişi öldü. Hasarlı olan 50'den fazla bina da yıkıldı.

Yüzyılın en büyük felaketlerinden biri sayılan Marmara Bölgesi'ndeki büyük depremden sonraki günlerde devam eden artçı sarsıntıların en şiddetlisi dün meydana geldi. İlk depremde hasar gören 50'den fazla binanın yıkıldığı dünkü depremde, koruma görevlisi Cengiz Küçük öldü, çoğu binalardan atlayan 200'den fazla vatandaş yaralandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nün saptamasına göre, merkez üssü yine İzmit olan depremler, Düzce'den İstanbul'a kadar uzanan geniş bir alanı sarstı.

5.2 VE 4.6

17 Ağustos günü meydana gelen 5.0 ve 5.5 büyüklüğündeki artçı şoklar azalırken, dün saat 11.11'de büyüklüğü 5.2 , saat 11.33'de de 4.6 olan iki artçı şok meydana geldi. Valilikler, halka sakin olmaları çağrıları yaparken, hasarlı binalara kesinlikle girilmemesini istedi.

BİNALAR YIKILDI

İlk depremde hasar gören 20'ye yakın binanın yıkıldığı İzmit'te, Leyla Atakan Caddesi'ndeki Endüstri Meslek Lisesi yanında 6 katlı İnci apartmanının 2 katı toprağa gömüldü. Bu binanın 3'üncü katında plastik pencereleri söken işçiler, bir anda kendilerini zeminde buldular.

BAŞINA PARÇA DÜŞTÜ

Albaraka Türk'ün İzmit Şubesi'nin güvelik görevlisi 30 yaşındaki Cengiz Küçük, kaçarken binadan kopan bir parçanın başına çarpması sonucu ağır yaralandı. Kartal Eğitim Hastanesi'ne kaldırılan Küçük öldü.

Bekirpaşa semtinde 2'nci kattaki evinin penceresinden atlayan 35 yaşındaki Canan İşgül'ün ayakları kırıldı. Brisa Fabrikası'nda ambarın çökmesi sonucu 28 işçi hafif yaralandı. Gölcük'ün Kavaklı mahallesinde, bazı binalar yerle bir oldu. Uzuntarla'daki Habaş Fabrikası'nda gaz kaçağı sonucu çıkan yangın hemen söndürüldü. Kocaeli Valisi Memduh Oğuz, yaralanan 166 vatandaştan 129'unun İzmit devlet, 20'sinin SSK ve 17'sinin Tıp Fakültesi hastanelerine kaldırıldığını söyledi.

ADAPAZARI YARALI DOLU

Adapazarı'nda da ilk depremde yan yatan 5 bina tamamen çöktü. Kent TV'nin program yapımcısı 38 yaşındaki Mehmet Bağ ve teknisyen 18 yaşındaki Serhat Palacıoğlu, 2'nci kattan atlayınca ayakları kırıldı. 28 yaşındaki Koray Sakar da aynı şekilde ayaklarını kırdı. Sakarya Valiliği binası da hasar gördü.

AVCILAR DA PANİKLEDİ 286 kişinin yaşamını yitirdiği Avcılar'da da herkes sokağa fırladı. Avcılar'da, yıkılan bina bulunmadığı kaydedildi.

Psikolojik çöküş

Depremin maddi ve manevi şokunu atlatamamış olan afet bölgesindeki vatandaşlar, dünkü artçı şoklarla bir kez daha vurgun yediler. Korkudan bayılan ve sinir krizi geçiren yüzlerce depremzedenin akın etmesiyle, bölgede kurulan sahra hastanelerinde yer kalmadı. Artçı şoklar zamanla azalıp bitse de, ruhlarda yarattığı derin izler silinmeyecek.

Kandilli: Deprem seyri normal

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi yetkilileri, artı depremlerin doğal olduğunu, gelişmelerin normal seyrinde sürdüğünü ve artçı şokların 6.0 büyüklüğünü bile aşabileceğini söylediler. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde görevli Jeofizik Mühendisi Dr. Nurcan Meral Özel, iki artçı şokun merkez üssünün ana şok ile aynı yerde olmasının, yeni bir ana şokun öncüsü olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi. Dr. Özel, endişe edilecek durum olmadığını, artçı şokların aylarca devam edebileceğini belirtti. Dr. Özel, ilk 3 ay içinde bunların hissedilebilir büyüklükte olabileceklerini kaydetti. Ana şokla büyük bir enerjinin ortaya çıktığını anlatan Dr. Özel, geriye kalan küçük enerjilerin de artçı şoklarla ortaya çıktığını kaydetti.

Yeni yağmur dalgası geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden dün ‘Meteorolojik İhbar’ başlığıyla yapılan açıklamada, yurdun kuzeybatı kesimleri ve deprem bölgesinin bugünden itibaren Balkanlar üzerinden gelen yeni bir yağışlı hava kitlesinin etkisi altına gireceği belirtildi.

Bugün Marmara ve Batı Karadeniz'de görülecek yağışların, perşembe günü Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batı ile Batı Karadeniz'de etkili olması bekleniyor. Yağışlı havanın haftasonuna kadar özellikle deprem bölgesi başta olmak üzere yurdun kuzey kesimlerinde etkisini sürdürmesi tahmin ediliyor. Yağışla birlikte hava sıcaklığının da biraz azalarak mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!