Arkeolojik sit alanlarında yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Arkeolojik sit alanlarında yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 13:01

I. ve II. derece arkeolojik sit alanlarındaki örenyerlerinde, kapalı ve açık sergi mekanları ile güvenlik odası, bilet gişesi, WC, açık otopark ve mobil satış üniteleri düzenlemeleri, kazı heyetinin bilimsel raporları doğrultusunda Koruma Bölge Kurulunun özel izniyle yapılacak.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun, I. ve II. derece arkeolojik sit alanlarındaki örenyerlerinde açığa çıkarılan taşınır kültür varlıklarının korunması ve sergilenmesine yönelik mekanlar ve ziyaretçilere yönelik ünitelerin düzenlenmesiyle ilgili ilke kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, taşınır kültür varlıklarının muhafaza, bakım, onarım, restorasyon, teşhir-tanzim ve tanıtımları için ihtiyaç duyulan kapalı ve açık sergi mekanları ile ziyaretçilere hizmet verecek güvenlik odası, bilet gişesi, WC, açık otopark ve mobil satış üniteleri düzenlemeleri, varsa kazı heyetinin bilimsel raporları doğrultusunda belirlenen ve yerleşmelerin bütünlüğünü bozmayan alanlarda, ilgili Koruma Bölge Kurulunun özel izniyle yapılacak.

Uygulama öncesinde, örenyerlerinin yakın çevresinin işlevsel bütünlüğü içinde etkin bir şekilde korunması ve yaşatılmasına yönelik alan kullanım ve düzenleme kararlarını içeren 1/500 Ölçekli Çevre Düzenleme Projesi ile ön izin alınacak.

Kurul, ayrıca özel çevre koruma bölgelerinde yer alan I., II. ve III. derece arkeolojik sitlerdeki uygulamalar için 17 Aralık 2003 tarihli ilke kararı ile getirilen koşulların, bu bölgeler dışındaki kıyılarda yer alan ve koruma bölge kurullarınca onaylı koruma amaçlı imar planları bulunan arkeolojik sitlerde de uygulanabileceğine karar verdi.

Karara göre, özel çevre koruma bölgelerinde yapılacak temelsiz, kalıcı olmayan ve yöresel yapı özelliklerini taşıyan WC, duş, soyunma kabini, mobil satış üniteleri, gölgelik ve ahşap iskeleler için varsa kazı başkanının görüşleri alınacak. Bu üniteler, koruma bölge kurulunun uygun göreceği yerlerde, vaziyet planı ve projelerin kurul tarafından onaylanması koşuluyla yapılabilecek.

MİMARİ VE TARİHİ DEĞERİ BULUNAN KÖPRÜLER

Öte yandan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ”Karayolları güzergahı üzerinde yer alan mimari ve tarihi değeri bulunan köprülerin tadilat, tamirat ve onarımları”na ilişkin ilke kararı da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Buna göre, tarihi köprüleri yıkmak, terk etmek, genişletmek, doğal gaz, elektrik kablosu, su borusu gibi yeraltı tesisatı geçirmek, elektrik, aydınlatma ve telefon tesisatı için direk dikmek gibi herhangi fiili bir müdahaleye girişilemeyecek.
Korunması gerekli köprülerin trafik ihtiyacına cevap vermemesi durumunda, yanlarından geçirilecek yeni köprülerin konumu için Karayolları Genel Müdürlüğünden görüş alınacak ve Bölge Koruma Kurulundan özel karar talep edilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluğunda bulunan tarihi köprülerin korunması, tadilat, tamirat ve esaslı onarımları, Bölge Koruma Kurulu kararı alındıktan sonra Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılacak.
Diğer kamu kurum ve kuruluşları, valilik ve belediyelerce yapılacak onarım uygulamalarına ilişkin talepler, Karayolları Genel Müdürlüğü aracılığıyla Koruma Bölge Kurulu müdürlüklerine iletilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!