Arkeolojide önemli buluş

Güncelleme Tarihi:

Arkeolojide önemli buluş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 02:26

Peru'da yapılan arkeolojik kazılarda ilk kez arkeologlar tarafından, İnka uygarlığı öncesi dönemlerde tanrılara insan kurban edilmesinde kullanılan ve "Tumi" diye adlandırılan bıçaklar bulundu.Tumi bıçağı Peru'nun ulusal sembolü.

Arkeologlar, başkent Lima'nın 680 km kuzeybatısındaki Pomac Ormanı Tarihsel Alanı'ndaki bir tapınağın bitişiğinde 22 mezar buldular.
İnka öncesi döneme ait 900 yıllık mezarlarda, o döneme ait tarihi eserlerin arasında bulunan Tumi bıçaklarının, şimdiye kadar arkeologlar tarafından bulunan ilk Tumi bıçakları olduğu bildirildi.
Tumi bıçakları altından yapıldığı için, mezar soyguncularınca yağma edildiği belirtiliyor.
Tanınmış arkeologlardan Walter Alva bulguyu "olağanüstü önemli" olarak niteledi ve bu bulgu sayesinde, bilim adamlarının Tumi'yi doğal ortamı içinde inceleyip, nerede ve nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağını belirtti.
Alva, "bu keşif, bu kültürün seçkinlerinin gömülme törenleri hakkında daha çok bilgi elde etmek açısından önemli bir katkıdır" dedi.
Mezarların 750 ile 1375 tarihleri arasında Peru'nun kuzeyindeki kıyılarda yaşan Sican kültürüne ait olduğu belirtildi.
Kazıyı başlatan arkeologlardan Izumi Shimada, mezarlarda yatanların "bu kültürün seçkinlerinden olduklarını, bazılarının mezarlarında altın nesneler, bazılarında bakır kaplama nesneler bulunduğunu, ama mezarların oldukça karmaşık, çok iyi donanmış mezarlar olduğunu" söyledi.
Shimada mezarlarda 10 Tumi bıçağı bulunduğunu, bunlardan birinin 34 cm uzunluğunda ve bakır alaşımlı olduğunu ve üzerinde Sican tanrısının resmi olduğunu belirtti.
Peru Devlet Başkanı Alan Garcia da bugün kazı alanını gezdi ve "bu olağanüstü bir bulgu" dedi.
Shimada, 22 mezarı 10 metre derinlikte bulduklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!