Arkeologlar kazdı kamyonlar kapattı

Güncelleme Tarihi:

Arkeologlar kazdı kamyonlar kapattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 00:00

Allianoi’de gün ışığına çıkarılan zenginlikler bir haftadır kumlarla kapatılıyor. Tıbbın Hipokrat’tan sonraki önemli ismi Galenos’un da burada yaşadığı tespit edilen antik kent, sular altında kalma tehlikesiyle baş başa.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan İzmir’deki Allianoi antik kentini koruma düşüncesiyle planlanan ve tepkilere neden olan “kentin üzerini kumla kapatma” işlemine başladı. Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, yaklaşık 20 işçinin geçen hafta kamyonlarla antik kente girip çalışmalara başladığını kaydetti. Yaraş, işçilerin başlarında uzman olmadan kendi başlarına antik kenti kumla kapattıklarını belirterek, şunları söyledi: “Allianoi’yi katlediyorlar. Bir kuruma ihale etmişler, 15-20 işçi kendi bildikleri gibi uygulama yapıyor. Orası dünya uygarlık mirasına girebilecek bir yer. Henüz kazısı tamamlanmadı. Bu uluslararası anlaşmalara, Türkiye’nin imzaladığı Malta Sözleşmesi’ne aykırı.”
‘AİHM ceza verecek’
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) verdik ve buradan Türkiye’nin da ceza alacağını biliyoruz. Türkiye’nin imajı açısından, bir kültürü katletmesi hoş bir şey değil. ”

ALLİANOİ YOK OLMASIN

FACEBOOK’taki “Tarkan Online” adlı sayfasında Allianoi’ye ait 10 fotoğrafı, “Allianoi Yok Olmasın” başlığı altında yayınlayan Tarkan, şu mesajı yazdı: “Doğa Derneği’yle birlikte gittiğimiz gezilerimizin ilk durağı olan Allianoi’yi ilk gördüğümde çok heyecanlandım ve etkilendim. Hatta ‘Uyan’ adlı şarkımı yazmama ilham kaynağı olan yer Allianoi’dir.”
Turan GÜLTEKİN / DHA

Balkanlar’da‘Leylim Ley’

KOSOVA’da düzenlenen Türk Sinema Haftası etkinlikleri kapsamında bu ülkeye giden Zülfü Livaneli, kahve içmek için mola verdiğinde davul-zurnayla çalınan Leylim Ley şarkısıyla karşılandı. ? DHA
Wiki, katilin adını açıkladı

İNTERNET ansiklopedisi Wikipedia, ünlü İngiliz polisiye roman yazarı Agatha Christie’nin kaleme aldığı ve dünyanın en çok sahnelenen oyunu “The Mousetrap” (Fare kapanı) finalini internette yayınlayarak büyük tepki çekti.
Yazarın ailesinin ve hayranların tepkisine rağmen site katilin ismini açıkladı. 58 yıldır, katilin kimliği büyük bir itinayla gizleniyordu. Dünyanın en uzun soluklu oyununun sonunda izleyicilerden, salondan çıktıklarında katilin kimliğini açıklamamaları isteniyordu. Bu önlemler, şimdiye dek başarıyla sonuç vermişti. Ancak Wikipedia, bu çabalara son vererek katilin kimliğini açıklamakta sakınca görmedi.
DIŞ HABERLER
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!