Arıtma tesisi elektirik borcu sebebiyle devre dışı

Güncelleme Tarihi:

Arıtma tesisi elektirik borcu sebebiyle devre dışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 18:49

Balıkesir'in Edremit ilçesi ile Kadıköy, Zeytinli ve Akçay beldelerinin atık sularını arıtan Akçay Arıtma Tesisi'nin 4 milyon YTL'yi aşan elektrik borcu nedeniyle elektriği kesilince kısmen devre dışı kaldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Edremit Körfezi Belediyeler Birliği Müdürü ve Arıtma Tesisi Sorumlusu çevre yüksek mühendisi İlknur Kesercioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 belediyenin üye olduğu birlik tarafından işletilen arıtma tesisini, elektriğinin kesilmesinin ardından jeneratör kullanarak ayakta tutmak için çalıştıklarını belirtti.

Tesisin elektriğinin Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ'ye (UEDAŞ) 4 milyon YTL'yi aşkın borcu bulunması nedeniyle 27 Şubatta kesildiğini kaydeden Kesercioğlu, halen jeneratörle kısmen hizmet veren tesise Edremit Belediyesi'nin “birliğe olan taahhütlerini yerine getirmemesi ve kendi payına düşen 178 bin 155 YTL elektrik borcunu ödememesi nedeniyle” ilçenin atık sularını almadıklarını söyledi.
Kesercioğlu, şöyle konuştu:
“Edremit'ten gelen atık suyu tesise almıyoruz. İlçenin atık suları doğrudan denize gidiyor. Bu da çevre kirliliğine yol açıyor. Bugün itibariyle UEDAŞ'a geçen yıllardan beri devam eden, gecikme faizleriyle birlikte 4 milyon YTL'yi aşkın borcumuz var. Tesisi jeneratörle çalıştırırken günlük bin litre mazot harcıyoruz. Aylık mazot giderimiz 75 bin YTL. Tesisi elektrikle çalıştırdığımızda ise aylık 50 bin YTL'lik harcama yetiyordu. Her geçen gün bizim için zarar. Üstelik denizdeki kirlilik de artıyor.”
Birliğin personel, laboratuvar, ekipman bakım ve onarım kalemlerindeki harcamaların yıllık 100 bin YTL'yi aştığını belirten Kesercioğlu, “Edremit Belediyesi de kendisine düşen payı ödemeyince sıkıntı yaşanıyor. Edremit Belediyesi, katkı payı vermediği için atık sularını tesise kabul etmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey ise elektrik borcunu ödemediklerini doğrulayarak, “Arıtma tesisinin elektriklerinin kesilmesinin sorumluluğu Edremit Belediyesi'ne yüklenmemeli. Bizim ödeme yapmadığımız doğru ama birlik niye ödemeye yapmıyor? Bu bir işletme sorunudur. Buna rağmen ben UEDAŞ yetkilileri ile görüştüm. Tesise haftaya yeniden elektrik verilecek” diye konuştu.

Akçay Arıtma Tesisi'nin, 12 Eylül 2007 tarihinde de UEDAŞ'a olan 1.5 milyon YTL'si ana, 2 milyon YTL'si de faiz olmak üzere toplam 3.5 milyon YTL'lik borcu yüzünden elektriği kesilmişti. Borcun bir kısmının ödenmesi üzerine tesis yeniden hizmete girmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!