Arınç: Lenin'i ölü görmek çok güzel

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Lenini ölü görmek çok güzel
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 12, 2006 10:31

TBMM Başkanı Bülent Arınç, resmi bir ziyaret için bulunduğu Moskova'da Sovyet Devrimi'nin lideri Vladimir İlyiç Lenin için 'kendisini ölü görmek çok güzel' dedi.

Haberin Devamı

Milliyet gazetesinde Cenk Başlamış imzasıyla çıkan haberde, Bülent Arınç'ın Rusya'nın başkenti Moskova'da Kızıl Meydan'daki Lenin Mozolesi önünde Lenin hakkındaki sözlerine yer verildi. Gazeteci Şükran Pakkan da İstanbul'dan Arınç'ın sözlerine aydınların tepkisi derledi. Milliyet'te "Kızıl Meydan'da Arınç gafı" başlığıyla çıkan haber şöyle:

 

Resmi ziyaret için önceki gün Moskova'ya gelen TBMM Başkanı Bülent Arınç, dün sabah önce Duma Başkanı Boris Grızlov'la görüştü, ardından Kremlin önündeki Meçhul Asker anıtına "TBMM Başkanı" yazılı bir çelenk bıraktı.

 

20. yüzyıla damgasını vuran Sovyet Devrimi'nin lideri Vladimir Lenin'in mozolesini görmek için uzun bir kuyruk oluÅŸturanların ilgiyle izledikleri Arınç ve beraberindeki heyet daha sonra bir elçilik görevlisinin rehberliÄŸinde Kızıl Meydan'ı gezmeye baÅŸladı.Â"Büyük gösterilerin yapıldığı o ünlü yer burası mı?" diye soran Arınç yanındakilere, "Ä°ÅŸte arkadaÅŸlar, Kızıl Meydan'dayız" dedi.

 

Haberin Devamı

"YAYIMLAMAYIN" RÄ°CASI

 

Arınç meydandaki Lenin Mozolesi önüne gelindiğinde gazetecilerin fotoğrafını çekme isteğini, "İçeri girmedikten sonra bir anlamı yok" diyerek geri çevirdi ve Türk heyetine eşlik eden Rus görevliye mozoleyi ziyaret edip edemeyeceğini sordu.

 

Programda olmadığı için bu istek karşısında tereddüt geçiren yetkili, mozolenin güvenliğinden sorumlu Federal Güvenlik Servisi (FSB) ajanlarıyla konuşarak Türk heyetinin ricasını iletti. Bu sırada bir Türk muhabir-kameraman "Lenin'i mi görmek istiyorsunuz?" diye sorunca, Arınç tebessüm ederek "Lenin'i ölü olarak görmek çok güzel" dedi.

 

Arınç hemen ardından aynı gazetecinin yanına giderek, "Umuyorum siz Türkiye'deki gazeteciler gibi değilsinizdir, bir şeyi alıp büyütmezsiniz" dedi ve Lenin'le ilgili sözlerinin yayımlanmamasını istedi.

 

Haberin Devamı

LÄ°DER MEZARLARINA ZÄ°YARET

 

Rus yetkililer, cep telefonları ve fotoğraf makinelerinin sokulmaması koşuluyla Türk heyetinin Lenin Mozolesi'ni ziyaret etmesine izin verdi. Arınç ve beraberindeki heyet mozolenin ardından Sovyet liderlerinin Kremlin duvarları önündeki mezarlarını ziyaret etti, ünlü St.Vasili Kilisesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Arınç'ın dün Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma'nın Başkanı Grızlov ve Senato Başkanı Oleg Mironov'la yaptığı görüşmelerde iki ülke parlamentoları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin yolları ele alındı. Bugün Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandır Jukov'la görüşecek olan TBMM Başkanı, Moskova'dan yarın ayrılacak.

 

Haberin Devamı

RUSYA GEÇMİŞE SAYGILI

 

Sovyet Devrimi'nin lideri Vladimir İliç Lenin, 1924 yılından bu yana Kızıl Meydan'daki mozolede yatıyor.
Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılından bu yana zaman zaman mozolenin kaldırılıp kaldırılmaması tartışması gündeme geliyor.

 

Mozolenin kaldırılmasını isteyenler, Lenin adının komünizmle özdeşleştiğini belirterek, mezarının demokratik Rusya'da iktidarın sembolü olan Kremlin'in önünde bulunmaması gerektiğini söylüyorlar. Karşı görüştekiler ise, olumlu ve olumsuz yönleriyle dünya tarihine geçen bir lider olması nedeniyle Lenin'in mozolesinin korunması gerektiğini düşünüyorlar. Rus yönetimi, isminin büyüklüğüne ve geçmişe duyulan saygı nedeniyle mozoleyi kaldırmayarak Lenin'e sahip çıkıyor.

 

Haberin Devamı

ARALIKLARLA MUMYALANIYOR

 

Özel tekniklerle cesedi muhafaza eden Rus bilim adamları, değişik kimyasal maddelerle ilaçların kullanıldığı mumyalama işlemini belirli aralıklarla tekrarlıyor. Uzmanlar, bu yolla cesedin bozulmadan çok uzun süre daha korunabileceğini söylüyor.

 

İlk mozole Lenin'in ölümünden kısa süre sonra, 27 Ocak 1924'te bugünkü yerinde yapıldı. Bu ahşap yapı aynı yılın ağustos ayında yenilendi.

 

Beş yıl sonra, mimar Aleksey Şusev'in projesini hazırladığı bugünkü mozole 1930 yılı ekim ayında açıldı. Eni 24, yüksekliği 12 metre olan mozoledeki kırmızı renkli granit komünizmi, siyah labrador da yası temsil ediyor. Mimar Şusev, ölümsüzlük mesajı vermek için yapıda küp şeklini kullanmış.

 

Haberin Devamı

STALÄ°N'Ä°N NAAÅžI KALDIRILDI

 

Mozoleye 1953'te Jozef Stalin'in naaşı da konuldu. Ancak 1961 yılında Nikolay Kruşçev'in talimatıyla Stalin, diğer Sovyet yöneticileri gibi Kremlin duvarları önüne gömüldü.

 

Kremlin özel birliklerine ait askerler tarafından 24 saat korunan mozoledeki askerlerin törensel bir havada yapılan nöbet değişimi ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor. Haftanın belirli günlerinde ücretsiz ziyarete açık olan mozoleye fotoğraf makinesi ve kamera ile girmek ve içeride konuşmak yasak.

 

ELÇİLİKTE İÇKİSİZ AKŞAM YEMEĞİ

 

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, TBMM Başkanı Arınç'ın onuruna önceki akşam konutunda bir kokteyl verdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 10 gün önce Moskova'ya geldiğini hatırlatan Arınç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ricası üzerine ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, "Yoksa ziyaret başka bir zamanda da yapılabilirdi" dedi.

 

Son 10 yılda Moskova'ya gelen ilk TBMM Başkanı olduğunu söyleyen Arınç, kokteyle katılan konuklara heyet üyelerini tanıtırken, "Eşim Münevver Arınç'ı tanıtmaya gerek yok herhalde, çünkü ünü benimkini geçti" diye şaka yaptı. Konuklara viski, şarap ve cin gibi alkollü içkilerin de ikram edildiği kokteylde Arınç portakal suyunu tercih etti. Daha sonra Arınç onuruna verilen akşam yemeğinde ise alkol servisi yapılmadı.

 

ARINÇ'IN GAFLARI: ŞEYİNİ ŞEY ETTİĞİMİN ŞEYİ

 

3 Haziran 2003: (Tokyo Camii'ni ziyaretinde) Umarım Japonlar da İslamiyeti tanıdıkça, bu camiye gelip ibadet edenleri gördükçe, hak dinini intisap edeceklerdir. (Sonra yazılı açıklama yaptı, "Cami imamı, İslamiyet üzerinde araştırma yapan bazı Japonların kendi istekleriyle Müslüman olduklarını ve sayılarının da giderek arttığını bana ifade etti. Ben de bunu ifade ettim" dedi).

 

14 Nisan 2004: (23 Nisan resepsiyonu davetiyelerine eşinin adını neden yazdırmadığını soran gazetecilere) Bunun karşılığı şeyini şey ettiğimin şeyidir. Bunu bana tekrar niye soruyorsunuz?

2 Ağustos 2004: (Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) milletvekilleri için site yapması girişimiyle ilgili bir soru üzerine) TOKİ moki diye bir şeyler çıkarmayın. Bakın TOKİ moki derken, adamın (Hürriyet yazarı Bekir Coşkun) Pako'su öldü.

 

4 Aralık 2004: (Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell'le yaptığı ortak basın toplantısında Kıbrıs koşuluyla ilgili sorular üzerine) İspanyolca'da "palavras" var. Bizde de "palavracı" diye bir tabir vardır. Bunlar olayları olduğundan biraz daha farklı gösterirler. Bizim medya da biraz öyledir.

 

20 Haziran 2005: (Manisa Dericiler Sitesi Başkanı Hüseyin Akdede'nin "Sayın Başkanım size ağabey olarak hitap etmek isterim" diye izin istemesi üzerine) Bülent Ersoy deme de ne dersen de!

 

17 Mayıs 2006: (Danıştay'daki silahlı saldırının ardından) Şu anda hastanede bulunan Sayın Bayan Ayfer Hanım'ın da bu karara çekince koyduğunu hepimiz biliyoruz. Yani bu saldırgan o karardan (türban kararı) infial duyarak bu karara imza atan kişilere karşı bir eylem düşünmüşse, bu karara muhalif kalan bir insana silahını boşaltmaması gerekirdi.

 

ARINÇ'IN GAFINA BÜYÜK TEPKİ

 

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Lenin hakkında, "Kendisini ölü görmek çok güzel" demesi tepkiyle karşılandı.

Devrimci hareketin önde gelen isimleri, Arınç'ın gaf yapmadığını, bilinçli olarak bu sözleri sarf ettiğini söylerken, "İran Meclis Başkanı aynı sözü Atatürk için söylese ne olurdu?" diye sordu. Görüşler şöyle:

 

'Bu söz asla bir gaf değil'

 

Ruşen Sümbüloğlu (78'liler Girişimi Ankara Başkanı): Aç tavuk rüyasında darı görürmüş. Her zaman istediler ki, devrimin ve sosyalizmin değerleri olmasın, ölü muamelesi görsün. Lenin, dünya sosyalist tarihinde ve Türkiye'de çok önemli biri olarak devrimcilerin ruhunda yaşıyor. Bu söz asla bir gaf değil. Bilinçli, isteyerek, olması gerektiğini düşünerek söylemiştir.

 

'Arınç'a böyle bir laf yakışır'

 

Eren Gökalp (68'liler Birliği Vakfı Başkanı): Duyduğum anda öğürme hissine kapıldığını düşündüm. Yorumlamak dahi istemiyorum. Arınç'a böyle bir laf yakışır. Karşı devrimcinin, İslami temellerle ortaya çıkan dünyadaki gericiliğin esasının ne olduğu, onların mevcut sömürü sisteminin bekçisi olmaktan, onu koruyucu fonksiyon taşımaktan başka hiçbir işe yarar taraflarının olmadığına bir işarettir. Dünya emperyalizminin bir parçasını tam olarak yansıtan ilkel bir davranış biçimi ve yorumu. Ve çok yakışıyor. Mümkün olsa öldürürdü, demek. Lenin gibi birini gördüğü zaman bu lafı eden insanların olmadığı dünya daha güzel.

 

'Atatürk için söylenseydi...'

 

Celalettin Can (78'liler Vakfı Türkiye sözcüsü): İran Meclis Başkanı Anıtkabir'i ziyaret etmiş olsaydı ve "Atatürk'ü ölü görmek çok güzel" deseydi, acaba Türkiye kamuoyunun, demokrasi güçlerinin ve en önemlisi kendisinin tepkisi ne olurdu? Bunun yanıtını, toplumun vicdanına bırakıyorum. Lenin, SSCB'nin kurucusuydu, ilk devlet başkanıydı. Tıpkı Atatürk gibi. Sosyalizm hiçbir şey değildiyse, kapitalist sömürü ve yabancılaşmaya karşı toplumun çıkarlarını koruma, daha iyi bir yaşam kurma arzu ve ideallerini dile getiren bir sistemdi. Sosyalizm, dünya halklarının vicdanıydı. İyi ki öldü demek, vicdanın ölmesini alkışlamaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!