Arınç: "Bedelli askerlik çıkmalı"

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Bedelli askerlik çıkmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 16:15

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bedelli askerliğin çıkmasından yana olduğunu, askerlik süresinin de kısalması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Arınç, Radyo Klas'ta sunuculuğunu Michael Kuyucu'nun yaptığı “Michael  Show” adlı programa katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Bedelli askerlik  çıkacak mı” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Ben çıkmasından yanayım. Bunun çok doğru olacağını düşünüyorum. Bu  eşitsizlik de değildir. Türkiye'de geçmişte de uygulanmıştır. Askerliğin de  süresinin giderek kısaltılmasını ve bedelli askerliğin olması gerektiğini  düşünüyorum ama şu anda silahlı kuvvetler kendi ihtiyaçları açısından bedelli  askerliği uygun görmüyor, hükümet de bu kanaati şimdilik paylaşıyor. Sonrası için  ümitli olduğumu söyleyebilirim.”

"TERÖR ÖRGÜTÜYLE GÖRÜŞMEDİK"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Terör örgütüyle konuşmadık, konuşmayız. Böyle bir bilginiz varsa onu açıklamanın zamanı şimdidir. Önümüzdeki 15 günlük süreci etkilemeye çalışıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

"TOP,TÜFEK DEĞİL, SEÇİM VE KAMUOYU"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent  Arınç, Türkiye'yi seçilmiş hükümetlerin yöneteceğini belirterek, “Demokraside  balans ayarı topla, tüfekle olmayacak, seçimle, kamuoyuyla olacak. Entrikayla,  hileyle, kan dökerek olmayacak” dedi.

Kuyucu'nun, “12 Eylül referandumundan 'evet' sonucu alınırsa 12 Eylül  darbesi başta olmak üzere darbelerde mustarip olan insanlara karşı sembolik bir  çalışma yapmayı düşünüyor musunuz” sorusu üzerine Arınç, 27 Mayıs 1960'ın  üzerinden 50 yıl geçtiğini, 60 darbesinin büyük ve çok kötü bir darbe olduğunu  belirterek, hükümetin yargılandığını, hepsinin siyasi haklarından mahrum  edildiğini, başbakan ve 2 bakanın idam edildiğini anımsattı.

O dönemde Türkiye'nin, başbakanı idam edilen çok geri ülkelerden biri  olduğunu ifade eden Arınç, şunları söyledi:
“Bu büyük bir üzüntüdür ama yıllar sonra o insanların mezarları  İstanbul'a nakledildi, iade-i itibar edildi. Ama acılarını hala vicdanlarımızda  hissediyoruz. O kişinin hayatta kalan tek oğlu, emaneti Aydın Menderes'in 12  Eylül referandumuyla ilgili söyledikleri çok önemli. Menderes, 'Bir defa değil,  bin defa evet diyeceğim. Verilecek her evet babamın ruhuna okunacak fatihadır'  diyor.”

Haberin Devamı

Arınç, 30 sene geçtikten sonra darbecileri koruyan hükümlerin Anayasadan  çıkarıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Bu şu anlama geliyor. Biz bundan sonra darbe, cunta, müdahale  istemiyoruz. Demokratik bir ülkeyiz, demokrasiyi doya doya yaşamak istiyoruz.  Demokrasiye dışarıdan yapılacak müdahalelerin her türlüsüne de karşıyız. Hiç  kimse aklından darbeyi, cuntacılığı, artık demokrasi dışı müdahalelerde rol  oynamayı geçirmesin. Yunanistan bile yıllarca darbecileri ve cuntacıları  cezaevinde tuttu. Biz Anayasa değişikliğini yaparak, bundan sonra darbeyi  düşünmek veya icra etmek bir tarafa, onları korumak, Cumhuriyeti korumak veya  kollamak adına darbe yapmayı meşru gören insanlara karşı 'Artık Türkiye'de böyle  bir şey mümkün değil, eğer böyle bir şeye cesaret edersen sonunu iyi düşün'  diyoruz. Sembolik anlamı bu olsa bile demokraside geldiğimiz noktayı gösteriyor.

Haberin Devamı

Türkiye'yi seçilmiş hükümetler yönetecek. Demokraside balans ayarı topla  tüfekle olmayacak, seçimle olacak, kamuoyuyla olacak. Entrikayla, hileyle, kan  dökerek olmayacak. Demokrasi ile olacak, onun kurallarıyla olacak, çoğulculuk ve  katılımcılık, demokrasinin temel kuralları bu olacak.”
Geçmişe yönelik sadece o insanların çektikleri çilelerin hatırlanmasının,  şimdi onların bittiğini görmelerinin bile büyük bir kazanç olduğunu belirten  Arınç, “Bunun bir anıtı, kitabesi, anma günü olabilir ama bunların hepsi  semboliktir. 70 milyon insan bilecek ki, Türkiye'de artık darbeler dönemi  kapandı. Siyasi rakipler mücadelelerini demokrasi içinde yapacaklar. Seçilen  gelecek ülkeyi yönetecek, seçilemeyen de muhalefette iktidar yolunu arayacak.  Darbe, entrika, silah, kan dökmek, cuntacılık, müdahale yok. Böyle bir dönem  inşallah 12 Eylülde başlayacak” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!