Arınç: Başbakanımız adına taziyede bulunmak üzere geldim

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Başbakanımız adına taziyede bulunmak üzere geldim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2012 00:00

Osmanlı İmparatorluğu’nda doğan son hanedan mensubu olan Neslişah Osmanoğlu son yolculuğuna uğurlandı. 91 yaşında hayata veda eden Neslişah Osmanoğlu’nun cenazesine hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı. Arınç, "Sayın Başbakanımız adına, arkadaşlarımla birlikte taziyede bulunmak üzere geldim" dedi.

Haberin Devamı

Osmanlı Haneden defterine kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve son  Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit'in torunu olan  Neslişah Osmanoğlu'nun cenazesi, öğle namazına doğru camiye getirildi.             

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

“Neslişah Sultan”ın tabutu üzerine, Osmanlı geleneği olarak, Kabe  örtüsü konuldu ve burada öğle ezanından önce Yasin-i Şerif okundu.

İkinci Abdülhamit tarafından 1885-1886 yıllarında yaptırılan Yıldız  Hamidiye Camisi'ndeki törende, öğle namazının ardından “Neslişah Sultan” için  cenaze namazı kılındı.

NESLİŞAH SULTAN SON YOLCULUĞUNA BÖYLE UĞURLANDI / WEB TV

“Neslişah Sultan”ın naaşı, törene katılan kadınların da en arka sırada  saf tuttuğu cenaze namazının ardından eller üzerinde cenaze aracına kadar takbir  getirilerek taşındı.

Bu arada, cenaze törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da  kısa bir süre “Neslişah Sultan”ın tabutunu taşıdığı görüldü.
  
Neslişah Sultan'ın cenazesi daha sonra, toprağa verilmek üzere Aşiyan  Mezarlığına doğru yola çıkarıldı.

Cenaze namazına katılan ve aile üyelerine taziyede bulunan Arınç, burada  gazetecilere yaptığı açıklamada, iç politikayla ilgili konuşmayacağını  belirterek, “Hanedan'ın son temsilcisi vefat etti. Sayın Başbakanımız adına,  arkadaşlarımla birlikte taziyede bulunmak üzere geldim. Cenaze namazına  katılacağız, Neslişah Sultan Hanımefendinin cenazesinde bulunmayı bir görev  biliyoruz. Sayın Başbakanımızın selamlarını ve baş sağlığı dileklerini  yakınlarına ileteceğim, bütün milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Haberin Devamı

PRENSESLİK ZOR MESLEKTİR HEM DE ÇOK ZOR BİR MESLEK

Törene katılan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da, Sultan 2. Abdülhamit'in  4. kuşak torunu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Sürgünden sonra Türkiye'de doğan ilk şehzade benim. 1979 İstanbul Fatih  doğumluyum. Halamızın son yolculuğu için buradayız. Babamız 1974'te af kanunu  çıkınca gelmişti. Çok üzgünüz bir büyüğümüzü daha kaybettik. Sarayda doğan son  haneden üyesiydi. Herkesin başı sağ olsun.”

Tarihçi İlber Ortaylı da “Neslişah Sultan”ın ölümüyle resmi hanedanlık  üyeliğinin sona erdiğini ifade ederek, “O statü bitti artık. Mısır'ın son  nahidesiydi. Uzun bir ömür sürdü, buna rağmen kendisini çok özleyeceğiz. Son  dakikaya kadar aydınlattı bizi” dedi.

Camideki cenaze törenine “Neslişah Sultan”ın Mısır'da  yaşayan oğlu  Abbas Hilmi, Kızı İkbak Saviç, torunu Davut Hilmi, yeğeni Fazile Bernar, kuzeni  Osman Selahattin Osmanoğlu ile Kayıhan Osmanoğlu, Harun Osmanoğlu, Osman  Mayatepek, Kenize Murad, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan ve Arzu Enver Eroğan  da katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Hüseyin  Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ile Fenerbahçe Kulübü  Asbaşkanı İşadamı Ali Koç ile Nevzat Yalçındaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da çelenk gönderdikleri görüldü.
Prof. Ortaylı, Neslişah Osmanoğlu’nun ölümüyle bir dönemin sona erdiğini söyledi. Neslişah Osmanoğlu için öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından Neslişah Osmanoğlu’nun naaşı toprağa verilmek üzere Aşiyan Mezarlığına götürüldü. Neslişah Osmanoğlu’nun tabutu cenaze aracına, Cumhurbaşkanı Gül’ün çelengiyle birlikte konuldu.

Haberin Devamı

NESLİŞAH SULTAN'IN GÖRÜNTÜLERİ - ARŞİV / WEB TV

TOPRAĞA VERİLDİ

Neslişah Osmanoğlu'nun naaşı, Aşiyan Mezarlığı'nın girişinde cenaze aracından indirilerek aile yakınlarının omuzlarında defnedileceği yere getirildi.

Mezarlıkta yapılan törene, “Neslişah Sultan”ın Mısır'da yaşayan oğlu Abbas Hilmi, Kızı İkbal Saviç, torunu Davut Hilmi, yeğeni Fazile Bernar, kuzeni Osman Selahattin Osmanoğlu ile Kayıhan Osmanoğlu, Harun Osmanoğlu, Osman Mayatepek, Kenize Murad, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan ve Arzu Enver Eroğan, Tarihçi İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı da katıldı.

Neslişah Sultan'ın naaşı, burada okunan dualar eşliğinde toprağa verildi. “Neslişah Sultan”ın torunu Davut Hilmi'nin defin sırasında mezara toprak attığı görülürken, yurt dışından gelen yakınları da çiçek bıraktı.

Haberin Devamı

ARINÇ VE GÜNAY’DAN OSMANOĞLU AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Neslişah Sultan’ın defnedilmesinin ardından, Osmanlı ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Neslişah Osmanoğlu’nun Aşiyan Mezarlığı’na defnedilmesinin ardından, oğlu Abbas Hilmi, kızı İkbal Saviç ve torunu Davut Hilmi ile diğer aile üyeleri, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ne giderek taziyeleri kabul etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Mabeyn Köşkü’ne gelerek Osmanoğlu ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye ziyaretleri basına kapalı olarak gerçekleşirken, köşkte Neslişah Osmanoğlu için Kuran-ı Kerim okutulduğu belirtildi.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!