Argonun efendisi

Güncelleme Tarihi:

Argonun efendisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2011 00:00

Haberin Devamı

Türkçe’nin en kapsamlı argo sözlüğünü hazırlayan yazar, şair ve ressam Hulki Aktunç dün hayata veda eti. Bir süredir kanser tedavisi gören Aktunç 62 yaşındaydı.

EDEBİYATA öyküyle adımını atan daha sonra şiir, eleştiri, roman, inceleme, deneme ve sözlük türünde de eserler veren, şair, yazar ve ressam Hulki Aktunç hayatını kaybetti. Aktunç, bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Bir dönem Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan Aktunç’un öykü ve şiirleri kadar, uzun yıllar süren araştırmaları sonucunda hazırladığı ‘Büyük Argo Sözlüğü’ alanındaki en kapsamlı çalışma olarak biliniyordu. Erotologya isimli kitabının yayımlandığı günlerde “Ben Ortadoğulu bir erotologum” diyen Hulki Aktunç geçtiğimiz yıl yayımlanan Sönmemiş Dizeler (YKY) adlı şiir kitabıyla hem Behçet Necatigil, hem de Metin Altıok Şiir Ödülü’nü kazanmıştı.
Yazarın cenazesi 1 Temmuz 2011 Cuma günü (bugün) Erenköy Galip Paşa Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda babasının yanına defnedilecek.
Kalbimin argosu
1949 yılında İstanbul’da doğan Hulki Aktunç, Selimiye Askeri Ortaokulu, Erzincan Askeri Lisesi (1963- 66) ve Haydarpaşa Lisesi’ni (1967) bitirdi. İÜ Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak reklam sektöründe uzun yıllar çalıştı.
“Yirmi dilin konuşulduğu bir yerde (Kadıköy’de) büyüdüm ve dilin kendisi bana yazma isteği verdi” diyen ve yapıtlarında argoyu otantik bir şekilde kullanan Aktunç’un dil üzerine çalışmalarının bir ürünü de Büyük Argo Sözlüğü’ydü. Aktunç bu çalışmanın kendi edebiyat yaşamı içindeki yerini şöyle değerlendirmişti: “Ben edebiyatta kendi kalbimin argosunu ortaya koymak istedim. O yüzden de hikâye yazdım, şiir yazdım, roman yazdım, sözlük yazdım, denemeler yazdım. Benim gördüğüm budur, çünkü edebiyat aslında kendisine yönelik bir argo.” Aktunç’un şir kitapları arasında Sır Kâtibi (1989), Islıkla Tarihçe (1989), Adresim Aynalar (1991), Şarkılar (1992), İnsan Aşklarının Külüdür (1993), Istıraplar Ansiklopedisi (1994) bulunuyordu.  Gidenler Dönmeyenler (1976), Kurtarılmış Haziran (1977), Ten ve Gölge (1985), Bir Yer Göstericinin Hayatı (1989), Güz Her Şeyi Bilir (1998) adlı hikaye kitapları bulunan Aktunç’un Bir Çağ Yangını (1981) ve Son İki Eylül (1987)
adlı iki de romanı yayımlanmıştı.

Haberin Devamı

Ferzan Özpetek’e Tayland’dan ödül

Haberin Devamı

TAYLAND’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenen ‘Moviemov 2011’ Film Festivali’nde ‘Serseri Mayınlar’ filmiyle ödüle layık görülen yönetmen Ferzan Özpetek ödülünü Roma’da CİAK sinema dergisi tarafından düzenlenen gecede aldı. İtalyan sinemasının ödül gecesine katılan Ferzan Özpetek’e ödülünü ‘Moviemov İtalia’ festivalinin başkanı senatör Goffredo Bettini verdi.
Reha ERUS / ROMA

Akbank Oda Orkestrası çalışmalarına son verdi

Akbank Sanat’ın bünyesinde 19 yıl önce kurulan Akbank Oda Orkestrası çalışmalarına son verdi. Banka bundan sonra Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın öncü sponsorluğunu üstlenecek. 

Serhan YEDİGİnternette mezat

MERKEZİ Ankara’da bulunan Eski Zaman Sanat ve Kültür Merkezi tarafından 3 Temmuz Pazar günü Ankara Plaza Otel’de düzenlenecek müzayedede Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e, toplam 7 bin 500 koleksiyon değeri bulunan obje satışa sunulacak. İnternet üzerinden bugüne kadar 125 sanal müzayede düzenlemiş olan Pazar Mezatı da ilk defa bu müzayedeyi yayınlıyacak. Atatürk imzalı beratlardan Müteferrika baskısı kitaplara, nadir gravür ve haritalardan Hoca Ali Rıza’nın yağlıboya tablolarına geniş bir yelpazede eserin satışa sunulacağı müzayedeye katılmak isteyenler www.eskizamanankara.com sitesinden eserleri inceleyip pey verebilirler veya kayıt yaptırıp telefon ile katılabilirler. Tel: 0212 252 90 10

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!