Yarın oruç tutulacak mı, sahura kalkılacak mı? Arefe günü oruç tutulur mu, farz mı ve sevap mıdır? Ramazan'ın son orucu ne zaman tutulacak,? Diyanet'ten son oruç tarihi bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Yarın oruç tutulacak mı, sahura kalkılacak mı Arefe günü oruç tutulur mu, farz mı ve sevap mıdır Ramazanın son orucu ne zaman tutulacak, Diyanetten son oruç tarihi bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2024 23:38

Yarın oruç tutulacak mı, sorusu Ramazan'ın son günü olan arefe günü ile gündeme geldi. Arefe günü oruç tutulup tutulmayacağı ve arefe günü oruca nasıl niyet edileceği, milyonlarca Müslümanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Arefe günü ve diğer günlerde oruç tutulması için kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.Bayramın müjdecisi olan arefe gününde oruç tutmak gereklilikler arasında yer alıyor. Peki, Arefe günü oruca nasıl niyet edilir? Arefe günü oruç tutulur mu, son oruç ne zaman tutulacak? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.

Haberin Devamı

Arefe günü oruç tutulur mu sorusu merak ediliyor. Ramazan ayı boyunca oruç ibadetlerini ellerinden geldiğince yerine getirmeye çaba gösteren vatandaşlar, bayramdan bir gün öncesi olan arefe günü oruç tutulup tutulmayacağını öğrenmek istiyor. 'Arefe günü oruç tutulur mu?' sorusuna internet üzerinden yanıt almak isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. İşte, konuya ilişkin ayrıntılar...

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Arefe günü Ramazan ve Kurban bayramlarının ortak dini günleri arasında yer alıyor. Kurban Bayramı'nın arefe gününde oruç tutup tutmama konusu tartışılırken, Ramazan ayının son günü, Ramazan Bayramı'ndan bir önceki gün olan arefe gününde oruç tutmak gereklilikler arasında yer almaktadır.

Arefe, Bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, “ En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

Haberin Devamı

AREFE GÜNÜ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

BAKMADAN GEÇME!