Araplar Suriye’ye asker yollasın

Güncelleme Tarihi:

Araplar Suriye’ye asker yollasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 00:00

Libya’da Kaddafi’nin devrilmesi, Esad Yönetimi’ne karşı muhalefetin oluşmasında önemli rol oynayan Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa El Thani, Suriye’de şiddetin sona ermesi için Arapların bölgeye asker yollaması gerektiğini söyledi. Böylece ilk kez bir Arap lideri, Suriye’ye askeri müdahaleyi dillendirmiş oldu.

Haberin Devamı

ABD’nin Ortadoğu’daki önemli müttefiklerinden Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa El Thani, Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahaleyi dile getiren ilk Arap lideri oldu. Thani, 10 aydır süren sivillere yönelik şiddetin sona ermesi için Arapların Suriye’ye asker yollamasını gündeme getirdi.

Halife El Thani, Amerikan CBS Televizyonu’nda bugün yayınlanacak olan “60 Minutes” (60 Dakika) programının çekimine katıldı. Thani’nin açıklamaları, şiddeti yerinde görüp rapor etmek için Suriye’ye yollanan Arap Birliği gözlemcilerinin yetersiz kaldığı iddiaları sonrasına denk geldi. Emir, Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahaleyi destekleyip desteklemeyeceği sorusuna, “Böyle bir durumda, ölümleri durdurmak için asker yollanmalı” yanıtını verdi.

Şiddet sürüyor

/images/100/0x0/55ea34faf018fbb8f8715dbc

Haberin Devamı

Arap Birliği’nin Suriye komitesinin başında Katar Başbakanı Hamad bin Jassam bin Jabir El Thani bulunuyor. Arap Birliği’nin yolladığı uluslararası gözlemcilere rağmen şiddet sona ermedi. Birleşmiş Milletler, Mart ayından bu yana Beşar Esad yönetimine karşı başlatılan isyanda 5 binden fazla kişinin öldüğünü belirtiyor. Suriyeli yetkililer ise silahlı teröristlerin, 2 bin kadar güvenlik mensubunu öldürdüğünü savunuyor. Libya’ya yönelik uluslararası askeri müdahaleye katılan, geçiş yönetimine parasal destekte bulunan Katar Emiri’nin Suriye’ye asker yollanmasını gündeme getirmesi bu nedenle önemli kabul ediliyor.

Esma Esad boy hedefi

/images/100/0x0/55ea34faf018fbb8f8715dbe

BİR zamanlar uluslararası basının “Çöl gülü” ve “Gölgeler ülkesinin ışık hüzmesi” diye övülen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın karısı Esma Esad da artık boy hedefi. Perşembe günü kocası ve çocuklarıyla Şam’da meydanlara çıkan İngiliz doğumlu Esma Esad (36), Twitter ve YouTube’da Esad muhaliflerinin eleştiri yağmuruna tutuluyor. Suriye uzmanı ve Esma Esad’ın başında olduğu hayır kurumlarının eski basın danışmanı Andrew Tabler’a göre Esma Esad, prenses tarzı görünümüyle rejimin vitrinini süslüyordu. Ancak Suriyeliler, 36 yaşındaki first lady’ye eşini yüzüstü bırakmadığı için öfkeli. Twitter’da, “Beşar’ın eşi ve çocukları, baba diktatörü alkışlıyor”, “İngilizler Esma Esad’ın pasaportunu alsın, o ve ebeveynleri, işlenen savaş suçlarında işbirlikçi” gibi mesajlar dikkat çekiyor. İngiltere doğumlu olan Esma Esad, evlenmeden önce bankacı olarak çalışıyordu.

Haberin Devamı

Esma Esad, 2009 yılında CNN’e verdiği röportajda İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıyı “vahşi” diye nitelendirip “anne ve bir insan olarak” şiddetin durmasını istediğini söylemişti. Esma Esad, “21’nci yüzyıldayız. Dünyanın neresinde böyle birşey olabilir. Maalesef oluyor” demişti. YouTube’da izlenebilen bu röportajın altında şimdi “İki yüzlü olmayın! Kendi halkınızı katlediyorsunuz”, “Lady Macbeth” gibi yorumlar yer alıyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!