Arap bakandan ilginç demokrasi dersi

Güncelleme Tarihi:

Arap bakandan ilginç demokrasi dersi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 15:15

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Zayed El Nahyan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın konuğu olarak Ankara'ya geldi. İkili görüşmelerin ardından konuk bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı, AKP hakkında açılan kapatma davası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ülkesi krallıkla yönetilen Bakan El Nahyan, "Bir demokraside tüm partiler eşit ve özgürce faaliyet göstermeli" dedikten sonra şu veciz sözü söyledi: "Allah'tan biz çok şanstlıyız ki partilerimiz yok..."

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Zayed El Nahyan, AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, “Biz çok şanlıyız ki herhangi bir partimiz yok” dedi. Buna karşın, bir demokraside tüm partilerin eşit ve özgürce faaliyet göstermesi gerektiğini vurgulayan konuk Bakan, ülkesinin Türkiye’ye yatırım yapma isteğinin altını da çizdi. 
  
Türkiye’yi ziyaret eden Şeyh Zayed El Nahyan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin soruları da yanıtladı.

BAE Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin iç konularına ilişkin bir yorumda bulunmak istemediğini belirtmekle birlikte ülkesinin Türk hükümeti ile ilişkilerinin olduğunu, bu ilişkinin BAE için büyük bir önem taşıdığını kaydetti. Bakan, “Siyasi açıdan istikrarlı bir Türkiye, bölge için büyük önem taşıyor” dedi.

“TÜRKİYE BÖLGEDEKİ ILIMLI UNSURLARI TEŞVİK EDİYOR”

Türkiye’nin bölge sorunlarının çözümüne yönelik çabalara dikkat çeken konuk Bakan, özellikle Türkiye’nin Filistin-İsrail barış sürecinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Bakan “Türkiye’nin, bölgedeki ılımlı unsurların teşvik edilmesi konusunda bir rol oynadığına inanıyoruz ve Türkiye’nin bu rolü oynamayı sürdürmesini dört gözle bekliyoruz” dedi.

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Zayed El Nahyan, bir başka soru üzerine, “Biz çok şanlıyız ki herhangi bir partimiz yok” karşılığını verdi. Konuk Bakan, bir demokrasi için tüm partilere izin verilmesine, tüm partilerin eşit ve özgürce çalışma fırsatının sağlanması taşıdığı önemi vurgularken de partiler arasında ayrımcılık yapılmaması, farklı kıstasların uygulanmaması gereğinin altını da çizdi.

Konuk bakan, ülkesinin Türkiye’ye yönelik yatırımları artırma arzusunu da dile getirdi. Ülkesinin önemli bir petrol üreticisi olduğunu ifade eden bakan, bu alanda Türkiye’de yatırım olanaklarını değerlendirmek istediklerini söyledi. Bakan, “Türkiye’yi bugün ziyaret etmemizin nedenlerinden biri de Türkiye’deki yatırım alanlarını keşfetmektir” dedi.

Türk hükümetinin çok teşvik edici olduğunu ifade eden El Nahyan, ülkesinin şirketlerini Türkiye’de başta enerji, turizm ve altyapı olmak üzere daha çok yatırım yapmaya teşvik edebilecekleri umudunu dile getirdi.

1 MAYIS VE TROYKA TOPLANTISI

Ali Babacan da, 1 Mayıs olaylarının Troyka toplantısı bağlamında sorulması üzerine Türkiye’nin son beş yılda çok sayıda reform gerçekleştiğini belirterek, Türkiye’de hukuk üstünlüğü ilkesini daha iyi uygulaması gerektiğini söyledi. Babacan şöyle devam etti:

“Kuşkusuz toplantı özgürlüğü, ifade özgürlüğü, gösteri yapma özgürlüğü, tüm Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de temel özgürlük alanı. Ancak özgürlükler, sorumlulukları da beraber getirir. Özgürlükler, kanunlar, yönetmenlikler, kurallar çerçevesinde kullanılan özgürlüklerdir. Kanunlar, kurallar değişmez gibi bir yaklaşım da söz konusu değil.”

Kanunlar ve anayasanın demokratik sistem içerisinde demokratik yollarla değiştirilebileceğini ifade eden Babacan, “Ancak burada önemli olan özgürlükler ile hukukun üstünlüğü arasında doğru bir denge kurmak ve attığımız her adımda, yaptığımız her şeyde hukuk kuralları çerçevesinde hareket etmektir” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!